Kérések, kérdések, kompromisszumok

Kedden délután öt órára lakossági közmeghallgatást hívott össze Szabó Tamás polgármester a Déryné Rendezvényház dísztermébe. A fórumon 35-40 érdeklődő városlakó mellett megjelent a képviselő-testület tagjainak többsége, a hivatal érintett munkatársai dr. Gottdiener Lajos jegyzővel az élen. Jelen volt a rendőrkapitányság vezetője dr. Tóth Pál Péter ezredes is.

A polgármester üdvözlői szavait követően kérdések, kérések, észrevételek, pozitív és negatív vélemények és a megszokottnál több köszönet is érkezett a városvezetéshez. Néhány probléma, mint az utak helyzete, a parkolás hiányosságai, a csapadékvíz-elvezetés gondja, a szemetelés már évek óta visszatérő felvetések a lakosok részéről a hasonló jellegű találkozók alkalmával. Ezen problémák nagy része a közeljövőben megoldódik, hiszen a Fürdő utcában és a Thököly úton végleges parkolók épülnek szilárd útburkolattal. A kényelmetlenséget okozó macskakőburkolatok is fokozatosan eltűnnek a városból, helyettük aszfalton gördülhet a közlekedés. A Rákóczi út, mint már az sokszor elhangzott, állami út, felújítása a kormány feladata. A szemeteléssel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a lakosok érdeke is, hogy ne dobálják el a cigarettacsikket és egyéb hulladékot. Kérte, amennyiben hulladék-gyűjtőedény hiányzik valamelyik közterületről, jelezzék a hivatalnak, akár véleményládák útján is.

Szokatlan felvetés érkezett, hogy talán túl sok Jászberényben a fesztivál, amelyek ugyancsak szemeteléssel, forgalomkorlátozásokkal járnak, és ezzel bosszúságot okoznak az itt élőknek. Szabó Tamás kifejtette, hogy a városi élet része a fesztiválrendezés, sokan kedvelik és a turistákat vonzó funkciója is jelentős. A rendezvényekkel járó kisebb kellemetlenségekért bőven kárpótol bennünket az ilyenkor elérhető szórakozási lehetőségek széles sora, amit számos hasonló város épphogy irigyel.

A kultúra témakörét érintette a Déryné Rendezvényház jól ismert és jogos gondja, a lift hiánya. A polgármester elmondta, hogy egyelőre nem találták meg azt a mintegy húsz millió forintos – pályázati – forrást, ami a felvonó megépítését lehetővé tenné. A Malom projekt azonban hamarosan fizikailag is kezdetét veszi, így a majd elkészült modern kulturális térben kap helyet azoknak a rendezvényeknek nagy része, amelyek jelenleg a Déryné Rendezvényházban és az Ifjúsági Házban bonyolódnak. A teknősbéka alakú 400-450 vendéget befogadó központi terem, ami a mozi és a malom közé épül, nemcsak a belváros legnagyobb befogadóképességű helyisége lesz, de építészetileg is felveszi a versenyt az akusztikája a patinás Déryné dísztermével.

A még hiányzó egy-két helyre már többször kértek fedett buszmegállókat a lakosok, utazók. A polgármester elmondta, hogy a Jákóhalmi úton áthelyezik a buszmegállót, és az új helyszínen már lesz elég tér a fedett megálló kialakítására. A vasútállomásnál hamarosan szintén a fedett megállóban állnak majd meg a buszok a régi alkalmatlan megállók helyett. A buszpályaudvar átépítése is elkezdődik a közeljövőben. Az építkezés idején a megállók egy része ideiglenesen a Thököly úti parkolóban lesznek. A végső megoldás szerint a mostani buszpályaudvarnál nyolc – fel és leszállásra alkalmas – megállót alakítanak ki. A buszok pihenőidőben a vasútállomás mellett parkolnak majd.

A rendszámfelismerő kamerarendszer működéséről is érdeklődött egy hozzászóló. A polgármester elmondta; hogy a városba érkezőn utaknál elhelyezett rendszámfelismerő kamerákat a rendőrség koordinálja. Jászberénynek térfigyelő kamerái vannak, amelyek alkalmasak a köztereken történtek rögzítésére és visszajátszására.

Köszönetek is érkeztek a megoldott feladatokat illetően. Volt, aki megköszönte a Honvéd utcai közlekedési táblák kihelyezését, a látást korlátozó sövények karbantartását, visszanyírását, a kórháznál a zebra felfestését, a veszélyes fák kivágását, a Szentkúti templom előtti út felújítását. Itt, a térre kandeláberek kihelyezését kérték a lakosok. A református temető rendbetételére is irányult kérés. Időrendben az elsők között kérték többen lapunk, a Jászkürt Újság időnként és helyenként hiányos terjesztésére vonatkozó megnyugtató megoldását.

Portelekről érkezett az a hozzászóló, aki felháborodásának adott hangot a mezőgazdasági gépek településen történő közlekedése ügyében. A nehézgépjárművek haladását korlátozó táblát levetette az önkormányzat, így igen nagy zajterhelésnek és forgalomnak engedtek teret Portelken. A gépek nyomán az út megsüllyedt, a hozzászóló véleménye szerint az itt járó iskolabusz sincs biztonságban a rossz úton a gyakran itt közlekedő széles mezőgazdasági gépek mellett. A település lakosai tiltakozásképpen aláírást gyűjtöttek, de a hivataltól ez idáig nem kaptak választ. A polgármester hangsúlyozta, hogy a rendeletet nem a lakos által bűnbaknak kikiáltott irodavezető hozta, hanem polgármesteri intézkedést történt. Az önkormányzat keresi a kompromisszumos megoldást a gazdálkodók és a település lakói között, ezért szeptember 30-ig próbaképpen engedélyezték a nehézjárművek áthajtását. A problémát értik, és kiértékelik a hozzászólások tükrében. Megpróbálják megkeresni a legoptimálisabb megoldást, ami mind a gazdáknak, mind a lakóknak megfelel, sőt az iskolabusz kapcsán a Volán vállalatot is bevonják az egyeztetésbe.

A tanácskozás a fórumok állandó tagja, László Miklósné felvetésével nyitott és ugyancsak ő volt az utolsó hozzászóló. Elismételte, rendezzék a Kossuth úti kisposta előtti parkolást és forgalmat, esetleg változtassák meg az egyirányú utcák rendszerét a könnyebb közlekedés érdekében.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?