Több mint kétezer elsőéves hallgató az egyetemem

Tegnap hirdették ki a felsőfokú felvételi eljárás ponthatárait. A 2017. évi általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Egyetem öt karára, négy campusára jelentkezettek közül mintegy 2100-an nyertek felvételt a 2017/2018-as tanévre. De akit nem vettek fel, annak sincs oka csüggedni, hiszen a pótfelvételi eljárás július 28-án indul és augusztus 7-ig tart.

Az Eszterházy Károly Egyetem tájékoztatása szerint a legtöbben, azaz hatszázan a Pedagógiai Karon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Hasonló létszámban nyertek felvételt a Természettudományi Karra, ahol 595 elsőéves iratkozhat be a következő tanévre. A felvettek fele pedagógusképzésben tanul majd az egyetemen, de magas hallgatói létszám várható a sporttudományok, az informatika, a művészetek és a gazdaságtudományok képzési területeken is. Az elsőévesek közel fele, 987 fő nappali tagozaton tanul majd az intézményben, zömében állami ösztöndíjas képzésben.

A tavalyi intézményi átalakításnak köszönhetően az egyetemi városok képzési kínálatában is változások zajlottak. Jászberényben – a helyi vállalatok igényeire reagálva – a 2017. évi felvételi eljárásban először került meghirdetésre és indulhat el 14 fővel a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés nappali és levelező tagozaton. Új szakként jelenik meg a városban a közösségszervezés alapszak, kulturális közösségszervezés szakiránnyal.

Azok a jelentkezők, akik sehova sem nyertek felvételt vagy nem jelentkeztek az általános felvételi eljárásban, augusztus 7-ig egy önköltséges képzést megjelölve, pótfelvételire jelentkezhetnek a felvi.hu oldalon. Az Eszterházy Károly Egyetem ezen túlmenően augusztus végéig várja a jelentkezéseket a szakirányú továbbképzésekre, pedagógus szakvizsga programokra. A pótfelvételi eljárásban az EKE Jászberényi Campusán alapképzésben óvodapedagógus, tanító, csecsemő- és kisgyermeknevelő, közösségszervezés, valamint szociális munka szakokra lehet jelentkezni, míg felsőoktatási szakképzésben a programtervező informatikus szakot jelölhetik meg a pótfelvételizők. Bővebb információ az egyetem felvételizőknek szóló oldalán található: http://felvi.uni-eszterhazy.hu/

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?