Aprók, ifjak és örökifjak a tánctáborban

Huszonhatodik alkalommal fogadja a Nemzetközi táncház és zenésztábor lakóit a városi strand kempingje. A sátrakban a nagyobbak élnek egy héten át, a kisebbek a stand területén napközis tábor jelleggel vesznek részt a népszerű eseményen. Kedden látogattuk meg őket, s pillantottunk bele a vidám tábori lét eseményeibe.

Az ifjú és örökifjú táborlakók éppen végeztek a délelőtti buzai lépésekből álló tánctanulással s verejtéktől és mosolytól ragyogó arccal vonultak az árnyat adó fák illetve sörsátrak alá erőt gyűjteni a délutáni, esti programokhoz. A nap további része a hőség ellenére sem lesz annyira izzasztó, hiszen strandolással, kézműveskedéssel, hangszeres zene-, illetve énektanulással lehet foglalkozni. Az már persze más kérdés, hogy az esti magyar táncház alkalmával kinek mennyire lesz majd melege. A táncházakat Fundák Kristóf és Kaszai Lili vezeti.

A tánc és zenésztáborba idén két nagy csoport érkezett, az egyikük Miskolcról, a másik Debrecenből. Több visszatérő vendég is van külföldről, belföldről egyaránt. A mintegy 140 sátorozó és a körülbelül húsz, nem a kemping területén éjszakázó táborozó a hét folyamán a buzai mellett szucsági és felcsíki táncokat tanulnak olyan jeles oktatóktól, mint a Busai házaspár, Kovács Norbert „Cimbi”, Gaschler Beáta, Nagypál Anett, Kádár Ignác. Zenetanulásra kezdőknek és haladóknak is van lehetőségük. A kalotaszegi muzsikát olyan zenészektől sajátíthatják el, akiknek szülőföldjén terem ez a szépséges dallamvilág. Ifj. Fodor Sándor „Kicsi Neti” hegedűn, Tóni Rudi brácsán mutatja be és oktatja régiójuk autentikus népzenéjét. Bobár Zoltán „Boby” brácsán, harmonikán, Salamon Bea hegedűn, Rácz Gyula szintén brácsán és nagybőgőn mutatja be a muzsikálás csínját-bínját az érdeklődőknek.

Az Aprók táborában kedden közel félszáz gyermeket tanított játszva a három oktató Balogh Melinda, Szász Anita és Gorácz József. Szerdán további harminc gyermek érkezik majd, igaz ők csak egy napra jönnek. A pedagógusok három csoportra bontva foglalkoztatják az öt-tíz év közötti kicsiket. Melindánál énekeket tanulnak, Anita népi játékokat ismertet meg velük, Józsi pedig a tánclépések alapjait oktatja. Ott jártunkkor éppen a csülközés fortélyait sajátították el a népi játék idején. Az egyik kislány hevesen integetett is, hogy gyorsan lépjük el a játszma helyszínéről mielőtt eltalálna a repülő fadarabok valamelyike. A délutánok az apróknál szintén strandolással és kézműves foglalkozásokkal telnek. Hat önkéntes felügyeli a biztonságos lubickolást és ők segédkeznek a barkácsolás körül is, melynek a Klapka iskola hűs terme biztosít helyszínt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?