V. Kárpát-Haza konferencia

Ötödik alkalommal találkoznak a kultúra és a gazdasági élet képviselői a Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumon, a Csángó Fesztivál kapcsolódó programján, annak reményében, hogy innovatív ötleteikkel, információcserével gyarapítják az ágazatok közötti együttműködést. A fórumnak ismét a Szikra Galéria ad otthont augusztus 9 és 11 között.

Augusztus 9-én, csütörtökön 12 órától várják a vendégeket a galéria emeleti termében. Köszöntőt mond Szabó Tamás polgármester és dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. A Hagyomány – Család – Innováció alcímű háromnapos konferenciát Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitja meg.

Délután 13 és 17 óra között Papp Imre moderálásával az alábbi témákban hangzanak el előadások: Új kulturális és gazdasági dimenziók a Kárpát-medencében; Újkori közgazdasági és gazdaságpolitikai gondolkodás szerepe a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésben; A Kárpát-haza Klub szerepe a szellemi és gazdasági kooperációban.

Vitaindítót kezdeményez dr. György László, Fekete Péter, illetve Kádár Zoltán, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetfőnöke. A kerekasztal beszélgetés résztvevői jászsági és külhoni kulturális gazdasági közösségek képviselői lesznek.

17.30-kor a Csángó Ház Táncsics utca 2. szám alatti épületében nyílik a 30 év a moldvai csángók életéből című néprajzi video archívum.

Augusztus 10-én, pénteken 10 órától 17 óráig dr. Rédei István a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatója moderálja a konferenciát, amelynek témái: Új gazdasági szemlélet és gondolkodás a munkaerőpiacon; Innováció, robotizáció a termelékenység és a minőség javítása érdekében.

Az aznapi konferenciát lezáró kerekasztal beszélgetés szereplői ezúttal a Kárpát-medencei magyar vállalkozói szövetségek és közgazdasági társaságok tagjai lesznek.

Augusztus 11-én, szombaton 10 és 14 óra között zajlik a fórum Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke vezetésével, ahol a következő témákat vitatják meg: Az egészségvédelem újkori formái a családban; A hagyományokra épülő családi vállalkozások szerepe az őshonos lakosság anyanyelvhasználatának, a szülőföldön maradásnak és az identitás újkori formáinak megteremtésében.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?