Ízlett a Paprikás csirke

Szerelemmel, humorral, énekkel, tánccal alaposan megfűszerezett előadást kapott „vacsorára” a Szabadtéri Színpad közönsége július 27-én este. A Paprikás csirke avagy Stex és New York című zenés vígjátékot a Gergely Theáter szereplőgárdája tálalta a Déryné Deszkáin nyári színházi sorozat záró darabjaként.

Az előadás kezdete előtt Gergely Róbert a színtársulat vezetője köszöntötte a közönséget majd elmondta: több, mint hetvenöt esztendeje mutatták be ezt a darabot Magyarországon, az Andrássy úti színházban, a főbb szerepekben Gombaszögi Ellával, Kiss Manyival és az akkori korszak nagyjaival, aktualitásából azonban mit sem vesztett. A téma alapkérdés napjainkban is, hiszen rengeteg vállalkozó gondja a pénzszerzés, üzlete fejlesztéséhez, ötletei megvalósításához. Korábban Gergely Róbert is játszotta a darabban Guszti, az inas szerepét és úgy gondolta, rendezőként is színpadra állítja a Paprikás csirkét, megtoldva egy alcímmel: Stex és New York.

A paprikás csirke nemzeti eledelünk, igazi hungarikum, kétségtelen, hogy e szót hallva mindannyian egy finom ételre gondolunk. Azok a gourmandok, akik szeretik a hasukat, és szeretnek nevetni, nem egy elsózott, vagy alulfűszerezett, hanem egy könnyű, mégis tartalmas paprikás csirkét „fogyaszthattak” el. A recept sem titkos: vegyünk egy házaspárt, Forgácsékat, akik konzervgyárral bírnak, ámde tőkére volna szükségük. Elmaradhatatlan hozzávaló, mely megadja a pikáns, csípős ízt, az anyós. A fűszerezéshez szükséges egy angolul beszélő inas és egy szerelmes, kikapós szobalány, meg egy „kevés” professzor. Forralás után hozzáadjuk a poénokat, dalokat, táncokat, és amikor megérkezik a pénzes Mr. Kenedy és lánya, Lilian, megterítünk. De nem szabad, hogy tizenhárman üljék körbe az asztalt, hisz az szerencsétlenséget jelent! A történetben ez az egyik fő bonyodalom, így aztán bővíteni kell a társaságot. Az angolul beszélő inas hirtelen igazgatóvá avanzsál, akibe belehabarodik az amerikai tőkés szépséges lánya. Ezen igen fölpaprikázódik a naiv, de könnyűvérű szobalány, akiből kicsit később szintén vacsoravendég lesz.

A családhoz kellett egy házaspár, egy olyan közkedvelt duó, amelynek tagjaira az egész ország férj-feleségként tekint egy teleregény jóvoltából. A két népszerű színész, R. Kárpáti Péter (Forgács úr) és Csomor Csilla (a Forgács villa úrnője), újra együtt játszottak, ezúttal nem a televízióban, hanem a színpadon. Hozzájuk csatlakozott két igazi klasszis, Csonka Zsuzsanna (Forgács anyósa) és Heller Tamás, (Mr. Kenedy) valamint a ravasz inast játszó Szabó Máté, aki gyárigazgatóként igazi gentlemant alakított a szerelemben, szenvedélyben, dalban, humorban és eleganciában bővelkedő előadásban. A darabból kiderült az is, hogyan civódik egymással a házsártos anyós és veje, amiből aztán a legjobb poénok születtek; miként viszonyul egymáshoz a família és a vendégek, illetve a cselédek és a munkaadóik, és ők mindannyian hogyan „bolondulnak meg” a pénz gondolatától.

A végére minden megoldódott így vagy úgy, miközben hamisítatlan magyar fűszerként többször felcsendült Fényes Szabolcs zenéje és megannyi slágere, mint például a Fogj egy sétapálcát. Néhány jóllakott ínyenc az előadásról hazafelé tartva talán dudorászta is őket, jelezve: elégedett a „vacsorával.”

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?