Fitneszpark a hetes körzetben

A 7. számú választókerület lakóit várta körzetbejárásra és fórumra a terület önkormányzati képviselője, Szatmári Anikó múlt szerda délután. A bejárás 15 órakor a Lomb utcából indult.

A képviselőasszony üdvözölte a megjelenteket; az önkormányzat és a városüzemeltetés jelenlévő dolgozóit, Bohár Józsefné képviselőt, a közterület-felügyelet illetve a média munkatársait. Ismertette, hogy a választókerületben jellemzően vízelvezetési gondok vannak, mint például a bejárás kiindulópontján is. Tóth Endre a JVV Nonprofit Zrt. nevében az árkok szélének lenyesésére illetve ahol engedik a fagyökerek az árkok mélyítésre tett ígéretet. A Platán utcában épp ellenkező probléma merült fel. Az itt lakók szeretnék az árkot megszüntetni, mert inkább parkolásra kívánják használni a házak végén található zöldfelületet. A Szép utca sarkán lakó ingatlantulajdonos a város segítségét kérte a háza mellett lévő terebélyes zöldterület gondozásához. Tóth Endre kifejtette, hogy az ingatlan és az út között található terület rendbetétele a tulajdonos feladata, ennek gondozására nincs a városnak kapacitása.

Ugyancsak a Szép utca problémája a nem megfelelő közvilágítás. A lámpatestek ritkán vannak elhelyezve és nem a megfelelő helyre világítnak. A nagy fogalom miatt fekvőrendőrök kihelyezését is kérték az itt élők. Tóth Endre elmondta, hogy az útakadály kihelyezéséhez az érintett útszakasz mellett található négy ingatlan lakójának beleegyezése kell. Az utca végét egy földút köti össze a Vadász utcával. Régi kérés, hogy ezt a kis szakaszt aszfaltozzák le. Az itt található szelektív hulladékgyűjtő konténereket is szeretnék áthelyeztetni a lakók. Ismét a Városüzemeltetés munkatársa válaszolt, aki elmondta, hogy a házhoz menő szelektív hulladékszállítással hamarosan megoldódik a probléma. A Szép utca egy szakaszán és a Kakukk utcában több helyen megáll a víz esőzések után. A Városüzemeltetés szakemberei meg fogják vizsgálni a csapadékvíz elvezetők rákötését a másik utcában található vezetékre, valamint az utak és árok melletti területek gyalulásával próbálják orvosolni a helyzetet. A Batthyányi útról nyíló garázssor zsákutcája macskaköves, a kövek némelyike már kimozgósodott az idők folyamán. Ezt szeretnék megoldani a garázstulajdonosok egy aszfaltburkolattal, illetve az ott állandóan megrekedő csapadékvíz-elvezetését is kérik. A közvilágítás hiányos, valamint a szennyvíz is gyakran feljön. A felvetéseket eljuttatja az illetékesekhez s egy hónapon belül tájékoztatni fogja a lakókat az eredményekről – ígérte Szatmári Anikó. A Batthyányi úton a jó minőségű új járdákra, valamint a körzet büszkeségére a remekül felszerelt játszótérre hívta fel a figyelmet a képviselő asszony. A játszótér része a fitneszpark, amelyet 4,5 millió bekerülési költségből hoztak létre. A szabadidőparkot sokan látogatják, nemcsak a körzetlakók, de a város távolabbi részeiről is rendszeresen járnak ide fiatalok és örökifjak edzeni, kikapcsolódni. A bejáráson egészen a Gyöngyösi útig sétált a csapat, ahol ismét felmerült a régóta óhajtott igény, a zebra felfestésére vonatkozólag.

A fórumra a Süni óvodában került sor 17 órai kezdettel, ahol már többen várakoztak érkezésünkkor. Szatmári Anikó köszöntötte az újabb csatlakozókat, köztük Szabó Tamás polgármestert, Szatmári Antalné és Hajnal-Nagy Gábor alpolgármestereket, Alvári Csaba főépítészt. Röviden összefoglalta az elmúlt év körzetre vonatkozó teljesítéseit. Elmondta, hogy a közmunkaprogram keretében 1,4 millió forintot költöttek járdaépítésre. Ebből újult meg a Batthyányi utca, a Hableány utca egy-egy szakaszán a járda. Ezenkívül önerős járdafelújítás is történt szintén a Batthyányi utcában. A fitneszpark tavaly elkészült. A játszóeszközök mellett facsemetéket is telepítettek a térre. Az ígért ivókút is hamarosan a helyére kerül. A Sün Sámuel Óvoda előtt parkolót építettek a képviselői keret terhére. Összesen nyolc és fél millió forint fejlesztés történt a körzetben.

A továbbiakban a lakók vették át a szót, akik kérdésekkel, véleménynyilvánításokkal fordultak a városvezetéshez. A Boldogszállás utcából érkezett a jelzés, hogy az új aszfalt repedezik, a járda minősége is kifogásolható. A Gyöngyösi úti nyílászárókat forgalmazó boltnál nincs megfelelő parkolási lehetőség az áru rakodására, így az zavarja a forgalmat. A Benepuszta utcai kiserdő aljnövényzete gondozatlan. A polgármester válaszában elmondta megnézik, van- e lehetőség az utak garanciális javítására. A zöldterületek gondozása folyamatos, ám kapacitásfüggő, de mindenképp gondozni fogják a kiserdőt. A parkolással kapcsolatban a főépítész kifejtette, hogy a kapubeállóból nem tilos behozni a kereskedőhöz az árut, a parkolást viszont a telken belül köteles megoldani a bolttulajdonos. Üzletenként 10 négyzetméter/parkoló területet ír elő a szabályzat.

Volt, aki arról érdeklődött lehetséges-e még közterületre kiültetendő növényeket kérni az önkormányzattól. Szabó Tamás ismertette, hogy a város vette kézbe a közterületekre való növénytelepítést, mert így szakszerűen és átgondoltan, a tájba illő elemekkel lehet végezni ezt a munkát. Amennyiben valaki fákat szeretne ültetni az utcára, akkor ebben az ügyben Faragó Péter városi főkertészt kell keresni, aki tanácsokkal segítséget nyújt. (Egyébként közterületről való fakivágás okán is fel kell keresni a főkertészt.) Lányi László a Városfejlesztési iroda munkatársa elmondta, hogy a Benepuszta utcai erdő kitermelése és telepítése az erdőtörvény szerint történt. Szakmai megfontolás alapján döntöttek tölgy magoncok ültetéséről.

A hagyományokhoz híven ismét érkezett kérdés az elkerülő út helyzetére vonatkozóan. A polgármester hangsúlyozta az alakuló kormány első témája lesz a mintegy 6,5 milliárd forint költségvetésű Jászberényt elkerülő út megépítése. Az előkészületek befejezésére még az idén sor kerül. Terv szerint 2019 tavaszára elkészül az elkerülő út.

A Gyöngyösi úti zebráról itt is szó esett. A polgármester kifejtette, hogy egy gyalogátkelő kivitelezése akár 10-14 millió forintba is kerülhet. A város több pontján merülnek fel hasonló igények, melyeket mérlegelni kell forgalomirányítási és anyagi szempontból egyaránt. Hozzátette a zebra kialakításához az engedélyeken túl közvilágítás kiépítése is tartozik, ez ügyben például napkollektoros világításokban is gondolkodnak a kapcsolódó területeken. Kérések között szerepelt útfelújítás is, mely kapcsán Szabó Tamás elmondta, hogy mintegy nyolcvan ilyen igény van a városfejlesztés sürgősségi listáján. Az utcajegyzéket most aktualizálják a felújítások sorrendjének megállapításához. Az elnyert hitellel több utca burkolata és a kapcsolódó közművek is megújulnak a közeljövőben.

A kérések, kérdések mellé dicséret is érkezett. A szomszédos körzet képviselője, Nagy András méltatta a fitneszparkot, melyet ő maga és unokái is szívesen használnak sok-sok városlakóval együtt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?