Akik papírban utaznak

Jászberény képviselő-testülete április hónapban a Gábor-Pack Csomagolóanyag-gyártó és Kereskedelmi Kft. Kerekudvar úti telephelyére látogatott múlt szerdán, a szokásos havi üzembejárás keretében.

A céget Szabó Gábor ügyvezető mutatta be Szabó Tamás polgármesternek, illetve az őt kísérő képviselőknek és a sajtó munkatársainak. A tényleges üzembejárást megelőzően az igazgató úr az irodában ismertette a cég tevékenységét, múltját és jelenét, a jövő terveit, a vállalkozásra vonatkozó fontosabb számadatokat. Elmondta, hogy a kft. huszonöt évvel ezelőtt családi vállalkozásként alakult, ma pedig Szabó Gábor többségi tulajdonában egy olasz partnercéggel működik. A külföldi tulajdonos szakmai befektetőként van jelen a cég életében.

A vállalkozás fő tevékenységi köre főként hullámpapírlemez-feldolgozással történő csomagolóanyag-gyártás, de papír és habfólia kombinálásával is készítenek csomagolóanyagokat, belső betéteket. A dobozokat kérésre feliratozzák is, digitális hat színű, illetve flexo négy színű nyomdatechnikai eszközeikkel. A digitális nyomdával szinte bármilyen anyagú – fém, fa, üveg, papír –felületre képesek nyomtatni. Csomagoló eszközöket ipari és kereskedelmi célra is gyártanak, megrendelés szerint képesek egyedi és tömeggyártásban dolgozni. A méretben is teljesen rugalmasak, a pici telefondoboztól az akár egy kerékpár becsomagolására alkalmas nagy csomagolóanyagig mindent képesek elkészíteni. Dobozaikat használják tészta, bor, szög, autóalkatrész, elektronikai cikkek csomagolására és bármilyen meglepő, készítettek már papírból koporsót is. A felhasznált anyag nagy része újrahasznosított papír. Az itt termelődő hulladék, beleértve az irodai papírokat is, száz százalékban újrahasznosul.

Megrendelőik körét nyolcvan százalékban a multinacionális cégek alkotják. Napi három kamionnyi terméket szállítanak be az Electrolux jászberényi gyárába, de állandó vevőik a nyíregyházi és a romániai Electrolux is. A Bosch-val jó egymillió eurós forgalmat bonyolítanak, szállítanak a Dometicnek, valamint jeles német, svéd és egyéb európai nagyvállalatoknak. Magyarországon 100-120 állandó vevőjük van.

A versenyképességnek köszönhetően a növekedés folyamatos, ezt az állítást bizonyítja, hogy tavaly mintegy 200 milliós növekedést könyvelhettek el. Ezzel 800-850 millióra tehető az éves árbevétel.

Független egységként két családi kézben lévő kiskereskedelmi boltot is üzemeltet a kft. Egyik a piacon, a másik benzinkút mellett található. Itt nem csupán saját termékeket, de egyéb helyekről beszerzett csomagolóanyagokat is árulnak.

A Gábor-Pack Kft-nél jelenleg ötvenöt ember talált munkát, de mint sok jászsági cég, a csomagolóüzem is munkaerőhiánnyal küzd. Mint az üzembejárás során tapasztalhattuk, modern robotgépek helyettesítik az emberi erőforrást, melyekkel lehetőség szerint igyekeznek tovább bővíteni a gépparkot. Óriási probléma, hogy kétkezi munkára egyre kevesebben jelentkeznek. Az ügyvezető elmondta, hogy az automaták kezelésének betanítása is gondot jelent, több hónapnyi időt vesz igénybe az emberek oktatása.

A munkafolyamatok megtekintését követően az irodába visszatérve a polgármester azzal a hírrel örvendeztette meg az ügyvezetőt, hogy egy sikeres TOP-os pályázatnak köszönhetően az üzemhez vezető út egészen a logisztikai központig még ebben az évben megújul. Szabó Gábor helyeselte a rekonstrukciót, hiszen a jelentős kamionforgalom miatt szükséges a jó minőségű út.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?