A Jászságban a Fidesz és Pócs János nyert

Április 8-a, vasárnap az országgyűlési képviselőválasztás napja. Reggel hat órakor országszerte megkezdődött az országgyűlési képviselő választás. Csaknem nyolcmillió ember adhatta le szavazatait a 23 párt és körzete egyéni képviselőjelöltjei egyikére. Még éjfél előtt megtudhattuk a lényeges eredményeket – ami a címben szerepel –, a végleges számokra azonban szombatig várni kell. Az eseményeket otthonából is bőven nyomon kísérhette bárki, de szerkesztőségünk természetesen talpon volt, mi folyamatosan, egyre sűrűbben tudósítottunk, ahogy az események a végkifejlethez közelítettek. De haladjunk sorjában!

Országos kitekintés – Fontosabb adatok és információk

A 10 ezer 285 magyarországi szavazókörbe csaknem 8 millió választópolgárt vártak, míg a külképviseleteken további 58 ezren adhatták le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1550 egyéni képviselőjelöltre. A magyarországi szavazókörök este hét óráig várták a választópolgárokat. A magyar lakóhellyel rendelkező választóknak az országgyűlési választáson ezúttal két szavazatuk volt: egyrészt voksolhattak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthettek, hogy az országos listáról melyik pártot támogatják.

A 106 választókerületben azok a jelöltek indulhattak, akiknek sikerült 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük. Összesen 23 párt állított országos listát. A választáson az az egyéni jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, míg a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.

A legkevesebb jelölt egy budapesti választókerületben, a legtöbb egy nógrádiban indul. A főváros 1-es választókerületében mindössze négy, míg a salgótarjáni választókerületben 32 jelölt akadt. A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint az első külképviseleti szavazókörök nyitásáig léphettek vissza a jelöltek. Szombat estig 187 nyilvántartásba vett jelölt lépett vissza, azóta még néhány, így mintegy 1550 nyilvántartásba vett jelöltről beszélhetünk.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksoltak, míg négy évvel ezelőtt 128 ezren igényelték ezt a lehetőséget. A szavazólapokat az ANY Biztonsági Nyomda Zrt. (korábban Állami Nyomda) nyomtatta ki: a kétféle országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, összesen 121 félét.

Az előzetes eredmény vasárnap késő este, éjfél körül várható, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: a szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük.

A végleges eredmény április 14-én várható, szerdáig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is. Az innen beérkezett szavazatokat szombaton az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba helyezik –, hozzátéve az átjelentkezéses szavazatokat is.

A külföldi bő ötvenezer, az átszavazásos 200 ezer és a 106 körzet egy-egy szavazóköre vasárnap leadott, de április 14-éig meg nem számolt szavazataival együtt a 350 ezres tételt is elérheti, ha minden egyes szavazati joggal érintett leadja voksát a szavazókörében, illetve más városban és külföldön. Ennek szoros eredmény esetén lehet jelentősége, ezért az NVI felhívta a nap vége felé a figyelmet a billegő körzetekre.

Jászsági történések napközben

A Jászságban 23 egyéni jelölt volt a szavazólapon. A szavazólapok kinyomtatását követően visszalépett két jelölt neve kézzel lett kihúzva, így 25 sorszám alatt szerepeltek előre kisorsolt sorrendben az állva maradt jelöltek. A 8. és 9. visszalépő lett kihúzva.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében kerekítve 309 ezer választópolgár szerepel a névjegyzékekben. A Jászság 83 szavazókörébe 70 098 polgárt vártak. Utóbbiak közül legtöbben Jászberényben szavazhatnak, 21 694-en, Jászapátin 6 830-an, Jászárokszálláson 6 224-en szerepelnek a névjegyzékben.

Részvételi adatok (százalékban)
7 órakor – országos: 2,24
JNSZM: 2,53 Jászság: 2,48
9 órakor – országos: 13,17
JNSZM: 14,92 Jászság: 14,78
11 órakor – országos 29,93
JNSZM: 31,39 Jászság: 30,53
13 órakor – országos: 42,32
JNSZM: 41,77 Jászság: 40,55
15 órakor – országos: 53,64
JNSZM: 51,54 Jászság: 50,98
18.30 órakor – országos: 68,13
JNSZM: 64,93 Jászberény: 69,58

Érdekességek:
A megyei és jászsági részvétel délelőtt országosan dobogós helyezést jelez, nagy területi szórással. Például 11 órakor Jászkiséren 19.43, Jászboldogházán viszont 41.78 százalékot regisztráltak.

13 órakor Jászkisér 3-as szavazóköre 22,83 százalékkal messze le volt maradva, nem érte el a 30 százalékos megjelenést Jászapáti és Jászladány egy-egy szavazóköre, Jászberényben pedig Öregerdőn 29,76, a Rákóczi úti iskolában 51,12%-ot mértek. Ez utóbbi értéket is felülmúlta Jászboldogháza egyik szavazóköre 54,87 százalékkal.

15 órakor kezdett el a megye és a Jászság is távolodni a részvétel arányát mutató országos dobogós helyezésektől. A Jászságban továbbra is Jászboldogháza vezetett 64,48 százalékkal, míg Jászkisér 3-as szavazókörében mindössze 30,63 százalékos volt a részvétel. A hatvan százalékos részvételt még két Jászberényi szavazókör haladta meg, a Rákóczi, illetve a Bercsényi úti iskolákban.

A Jászságban 23 szavazókör található, amelyek névjegyzékében több mint ezer választó neve szerepel. A legtöbb, 1.361 név Jászberény 1-es számú szavazókörében van, amelyet a más településekről átjelentkezők számára is kijelöltek. Abszolút számban itt szavaztak legtöbben, 774-en délután három óráig. Ez 56,87 százaléknak felel meg.

Az utolsó, 18.30 órakor közzétett adatok tanúsága szerint Jászberényben minden bizonnyal 70% fölött lesz a részvételi arány. Ugyancsak fél órával a zárás előtt a legmagasabb választási arány: 76,98 % a 15-ös szavazókörben volt (Szent István körút 22.).

Eredmény éjszaka

Az NVI úgy döntött, hogy az utolsó szavazót is megvárja az eredmények közlésének kezdetével. Így hivatalos adatok jó későn érkeztek, mert különösen Budapesten a megszokott túlzsúfolt szavazókörökben jócskán túlóráztak. A többiek viszont megszámlálhatták a szavazatokat, elkészültek a jegyzőkönyvek, vagyis, amikor felszállt a fehér füst, villámgyorsan közreadták a szavazókörök eredményét.

Ennyire sem volt rossz a helyzet, mert a számláló bizottságok párt delegáltjai telefonon bediktálták a szavazatok számát, így szivároghattak ki előzetes eredmények, amelyek egyre inkább hasonlítottak egymásra.

Országosan a vidék a korábbinál is jobban narancsba borult, Budapesten viszont a baloldali pártok lettek sikeresebbek. Van ahol pártlistán a Fidesz-KDNP, egyéniben a baloldal látszik győzni. A kétharmados győzelem egyre valószínűbbnek tűnt, így a Fidesz magasan kiemelkedik a mezőnyből. Egy-két párt nem érezhette magát biztonságban, lehet, hogy erről a külföldi szavazatok dönthetnek. A magas részvételi arány ugyanis megemelte az egy százalékot érő szavazó számot. Így az öt százalék átlépése a DK-t, a 10 százalék túlszárnyalása az MSZP-Párbeszéd szövetséget vallathatja meg. Parlamentből való kiesésük — csak az egyiküké –, nem valószínű.

Egyéniben Pócs János ötven százalék fölötti eredménnyel a Jászság parlamenti képviselője. Budai Lóránt majdnem 33 százalék, dr. Gedei József 8, Eszes Béla 4 százaléknyi szavazatot kapott. A 23 jelöltből ők négyen kaptak ezer szavazat feletti mennyiséget, rendkívül nagy szórással és különbséggel. Pócs János egyértelmű, nagyarányú győzelmet aratott, a 2014-es 5600-as különbségnél is többel, nyolcezer szavazattal előzte meg a Jobbik jelöltjét, Budai Lórántot. Ő és a harmadik dr. Gedei József között újabb, tízezres szakadék tátong, és hozzá képest is fele annyian voksoltak Eszes Béla LMP színekben indult Új Kezdet-es polgármesterre.

Felhívásunkra összesen nyolc jelölt adta arcát, és rövid bemutatkozását, megtisztelve a választókat, olvasóinkat. Az előbb felsoroltak mellett még ők kaptak személyenként száz és 330 közötti szavazatot. A többi 15, névtelen, arctalan jelölt jellemzően tizen-huszon szavazatot kapott, egy kisebb-nagyobb család gondolhatott rájuk. (Lásd keretes összeállításunkat! – a szerk.)
Minden eredményváró jelölőszervezetet végigjártunk urnazárás előtt és után is egy kivétellel, ahova technikai okok miatt nem jutottunk el. Urnanyitás előtt még mindenki bizakodó volt, megértette érdeklődésünket. Legtöbben örültek a jelenlétünknek. Erős kivétel volt a Jobbik eredményvárója, ahol a köszönő szóra indulatos elutasítás érkezett, ami csak azért nem bontakozott ki a maga fizikai valójában, mert a jelölt maga kisietett az utcára szót váltani.

A legvidámabb hangulat természetesen a Fidesz rendezvényén volt, ahol Pócs János konstatálta a győzelmét, és a vele várakozóknak személy szerint is megköszönte a támogatását és a munkáját.
Hangsúlyozni kell, hogy a más városban, illetve külföldön szavazó berényi polgárok és az erre a célra kijelölt 7-es választási körzet bontatlan urnáinak szombati összevegyítése és megszámolása után alakul ki a mostani 98,8 százalékos eredmény után a száz százalékos, a végeredmény. Ez a Jászság régi-új képviselőjének, Pócs Jánosnak a győzelmét nem befolyásolja.

Vélemény, hozzászólás?