Honismeret és értékőrzés

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium ebben a tanévben 12. alkalommal rendezte meg az „Őseink nyomában” című honismereti pályázatíró versenyt az általános iskolák és a nyolcosztályos gimnáziumok 10-14 éves korosztálya számára.

A diákok egyéni és csoportos kategóriában indulhattak, az értékelés évfolyamok, illetve az egyéni és csoportos munkák szerint történt. Ebben a tanévben Jász-Nagykun-Szolnok megye, Heves megye és Pest megye iskoláiból 92 tanuló 53 munkával pályázott. A résztvevők a választható témák közül írhattak többek között a Jászkun kerületek önmegváltásáról, tájegységünk szellemi hagyatékáról, a népmesék, mondák, népdalok világáról, a reformáció legszebb emlékhelyeiről, vagy az utókor számára is tanulságokkal szolgáló családtörténetről.

A Déryné Művelődési Központban május 19-én, pénteken megrendezésre kerülő eredményhirdetésen dr. Zrupkóné Pernyész Lívia, a gimnázium történelem-földrajz-könyvtár szakos tanára köszöntötte a jelenlévő intézményvezetőket, szponzorokat és vendégeket.
Beszédében ismertette a verseny célját, annak fontosságát, hogy a tanulók már az általános iskolákban megismerjék a néprajzi, történelmi, népművészeti értékeket, és megtanulják azok ápolását, megbecsülését.

Pomázi Imréné, a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője gratulált a beküldött munkák igényességéhez, hiszen egy-egy ilyen pályamű elkészítése sok-sok felkészülést, kutatómunkát igényel, melyhez kitartásra, és nagyfokú érdeklődésre van szükség.

Az ünnepi műsor keretein belül jászsági népdalcsokor összeállítást hallhattak a jelenlévők, Kátai Viktória, Tamás Eszter, Kövér Somoskeöy Kincső és Béres Luca előadásában. Ezt követően Megyes Annamária 7. c osztályos tanuló a Csörsz árka c. mondával, míg a Jászság Gyermeknéptánc együttes szólótáncosai (Fülöp Luca, Benke Dorina, Halaj Balázs és Bajzát Bence) Mezőkölpényi csárdással és Györgyfalvi legényessel kedveskedtek a nézőknek.

A négytagú zsűri összegző értékelését és a pontozás rendszerét a zsűri elnöke, Papp Izabella helytörténész, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa tolmácsolta, és külön kiemelte a szülőföld rejtett szépségeiről, tájairól készült írásokat, melyek a szeretet, a ragaszkodás nyomán váltak különlegessé. Az eredményhirdetés első helyezettjei kategóriánként:

5. osztály egyéni kategória: Gyarmati Csenge – Egri Balassi Bálint Általános Iskola;
5. csoportos kategória: Dósa Eszter és Kun Barbara – Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium Jászberény;

6. egyéni: Fazekas Zoltán – JÁI Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézménye Jánoshida;
6. csoport: Molnár Anna Viola és Nagy Martina – Jász-Nagykun-Szolnok megye JÁI Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézménye, Jánoshida

7. egyéni: Fődi Petra – Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, Jászberény
7. csoport: Orosz Csenge Beatrix és Kiczkó Diána – Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium, Jászberény

8. egyéni: Szőke Lilla Diána – Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc AMI, Szolnok
8. csoport: Kobela Boglárka és Papp Csenge – Jász-Nagykun-Szolnok megye JÁI Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézménye, Jánoshida

A pályázatok, hasonlóan az elmúlt évekhez, most is megtekinthetők lesznek a megyék múzeumaiban, helytörténeti gyűjteményeiben, valamint a dolgozatok Jászberényben, a Városi Könyvtárban is elhelyezésre kerülnek.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?