A hiba a gyakorlat része

Harmadik előadásával folytatódott a „Leheles szerdák” programsorozat a 250 éves Lehel Vezér Gimnáziumban. Május 24-én, délután az egykori diák, dr. Nagy János botanikus, a Szent István Egyetem docense, Leheles a nagyvilágban címmel tartott jó hangulatú, diaképes élménybeszámolót utazásairól.

Dr. Nagy János, 1984-88 között járt a gimnáziumba, ahol Túri István tanár úr volt az osztályfőnöke, és remek osztályközösségben teltek el azok az évek. Már ekkor szerette volna bejárni a világot, Cousteau kapitány kisfilmjei hatására tengerbiológusnak készült. Jelenleg, egyetemi oktató, és botanikusként, a tőzegmohalápok kutatásával végez tudományos munkát.

Az egyetemi évei alatt nyílt módja hosszabb utazások megtételére, melyekhez hozzátartozott a források előteremtése is. Például Japánban gyapjú pulóverek és sapkák utcai árusításával keresett pénzt. A sok-sok utazás közül egy kanadai kajaktúra kalandjait, a nepáli Annapurna trekking pillanatait és a tőzegmohalápok tanulmányozására Szibériában tett szakmai út élményeit osztotta meg a szépszámú hallgatósággal.

A kutató nemcsak utazásairól mesélt, hanem remek ötleteket, tanácsokat is adott arról, hogyan lehet talpraesetten, nyitott szemlélettel világot látni, belevágni az adódó lehetőségekbe. Ahogy elmondta: nem szabad félni semmitől, bátran kell útra kelni távoli tájak felé, ahová elvágyunk. Azt kérte a mostani diákoktól, leendő felsőfokú hallgatóktól, ha mégis elesnének, akkor tegyék maguk elé a kezüket. Nem kell félni, a hiba – ahogy keleten mondják – a gyakorlat része.

A tapasztalati úton szerzett ismeretek segítették igazán életvezető felismeréseihez és megismételhetetlen élményeihez az előadót, aki szemléletének köszönhetően járta be könnyedén szakmai karrierje lépcső fokait is.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?