Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj

A Város Napja előestéjén a díszünnepség keretében Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díjjal jutalmazták a kiemelkedő közösségi munkát végző polgártársainkat. 

Katona Katalin munkájának középpontja szűkebb hazája, a homoki, a tőtevényi és az újerdei határrész történetének kutatása, megírása és azok átmentése az utókor számára.

A Homoki templom történetét és a homoki tanyavilág életét felkutatva részben családi dokumentumok alapján írta meg „A tanyai élet virágzása és hanyatlása Jászberény-Homokon” c. pályamunkáját. Országzászló avatás Tőtevényben c. írt dolgozatában leírja az országzászló történetét, és a felújítás küzdelmeit.

Állandóan figyelemmel kíséri a homoki templom, a kőkeresztek, a temető, a harangláb és egyéb szakrális építmények állagát. Azok felújítását anyagilag is támogatja.
Sokat fáradozik a tanyai iskolák felújításán, hogy azok közösségek részére újra hasznosíthatóak legyenek.

Oláhné Molnár Anna Jászberényben született, iskolai éveit is itt töltötte, főiskolai diplomáját is a jászberényi Tanítóképző Főiskolán szerezte, párhuzamosan a budapesti táncpedagógusi diplomával.

14 évesen kezdett el táncolni a LEHEL Társastáncklubban bátyjával Molnár Józseffel. Dr. Mák Lászlóné, Hédi néni irányítása alatt „A” osztályos versenytáncosokká váltak. 1976 óta vezeti a Lehel-Melody Tánc-Sport Egyesületet, amellyel szép sikereket ért el mind belföldön, mind külföldön. A nyári Társastánc Gálák mindig nagyon várt eseményei a „Jászberényi Nyár” programjainak.

Az elmúlt négy évtized alatt a Jászság társastánc kultúrájáért, a jászsági gyerekek, felnőttek egészségéért, viselkedéskultúrájáért végzett kitartó munkájáért köszönettel tartozik neki a város.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?