Bővíti termelését a Samyang

Március első napján a képviselő-testület tagjai a dél-koreai tulajdonú Samyang cég Necső telepi gyáregységébe tettek látogatást a szokásos havi rendszerességű üzembejárás alkalmával.

Az 1924-ben alapított vállalkozás 2010-ben hozott létre telephelyet Jászberényben, ahol ipariműanyag-alapanyag gyártással foglalkoznak. A műanyagipar egyébként a Samyang cég működésének csak egy szeletét adja. A dél-koreai családi vállalkozásként alapított, mára világóriássá fejlődött cég jelentős szereplő az élelmiszeripar-, a vegyipar-, a biogyógyszer-gyártás, a vízkezelés és a kereskedelem területén. A globális innovatív társaság Koreán kívül Kínában, illetve Magyarországon létesített telephelyeket. Az ipari műanyaggyártáshoz kapcsolódóan olyan jelentős elektronikai cégeknek beszállítói, alapanyagot szolgáltatnak számos háztartási gépeket gyártó cégóriásnak.

A Föld egyik legnagyobb polyester-szál előállítója, világszerte száz országba exportálja termékeit, cég szinten százezer tonnát.
A jászberényi gyártóegység kapacitása 2011. márciusi indításakor évi 15 ezer tonna alapanyag előállítása volt. Az ügyvezető szerint dolgozóik munkáját dicséri, hogy tavaly ennél is több, 16,5 ezer tonna mennyiséget gyártottak.

Főprofilként polikarbonátot állítanak elő. A magyar állam annak idején 275 millió forinttal támogatta a 10 millió eurós beruházást. Napjainkban három műszakban 84 dolgozót alkalmaz a cég. Az alkalmazottakat cafeteriával, illetve fejlődési lehetőségekkel, tréningekkel ösztönzik. Yoo Tae Seung ügyvezető igazgató elmondta, hogy fejlesztik a gyártóegységet, így a kapacitásuk, és a termelékenységük is megnő. Két gyártósorral kívánják bővíteni az üzemet, a dolgozói létszámot ennek megfelelően százra bővítik. Hozzátette, a megfelelő munkaerő megtalálása kihívás számukra is. Kérte az önkormányzat segítségét a terület fő ütőere, a 32-es út mielőbbi felújításához.

Az ügyvezető megköszönte a látogatást, és reményét fejezte ki, hogy a további együttműködés is sikeres lesz. Kedvező jelnek vélte, hogy az önkormányzati látogatás bejelentését megelőzően öt évre szóló szerződést kötöttek egy milánói autóipari céggel.

Szabó Tamás polgármester a látogatók nevében mondott köszönetet. Hangsúlyozta, hogy a jelenlévő városi elöljárók, illetve a média révén a városlakók is betekintést nyerhettek a cég működésébe. Gratulált az elért gazdasági eredményekhez, melyek a befizetett adó útján hozzájárulnak Jászberény fejlődéséhez, illetve munkahelyet biztosítanak.

Az informatív látogatás üzembejárással fejeződött be, amelyen Damsits Ferenc és Mr. Park – a magyar és koreai termelési vezetők –, bemutatták az üzemcsarnokot.

Szerző:
Kárpáti Márta
Halász Lajos

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?