A fénykereszt jubileuma

Öt éve annak, hogy ünnepélyes keretek között felszentelték az Szent Klára Idősek Otthona udvarában álló 7,38 méter magas keresztet, amely hirdeti Isten jelenvalóságát e földi világban. Azóta minden évben, a jubileumi hónapban megemlékeznek erről az eseményről.

A kereszt megtekintése nyitott az ide látogatók számára és az is, hogy egy imát elmondjanak annak lábánál.

A kereszt jel lehet és kapaszkodó mindazoknak, akik erre feltekintenek, akik lelki támaszt keresnek az élet küzdelmei során.

Február 23-án, csütörtökön került sor az idei emlékünnepségre, amely a Barátok templomában Vargáné Deme Katalin, a Szent Klára Otthon vezetőjének üdvözlő szavai után, a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola és Gimnázium énekkarának műsorával kezdődött. Gyönyörű dallamok, énekek szólaltak meg a középiskolások előadásában, a két tanárnő kiváló közreműködésével: Baginé Szalka Eszter vezényletével, Taczman Mária zongorakíséretével.

Az ő műsoruk után kezdődött a szentmise dr. Novák István kanonok, plébános iskolaigazgató vezetésével. A szentbeszédet ezúttal Taczman András diakónustól hallhattuk.

Elmondta: „Lassan véget ér a farsangi szezon, következik a nagyböjt, benne Jézus megváltó szeretetére, kereszthalálára emlékezünk. Lélekben mi is végigmegyünk a keresztúton. Közben eszünkbe jutnak saját szenvedéseink. Jézus nem elméletben tanított a szenvedés értelméről, hanem saját keresztútjában mutatta meg azt, hogy még a sok kínnak is van értelme. Szenvedése nem volt hiábavaló, a mennybéli atya szeretete, a küldetéshez való hűség tette képessé, hogy kitartson küzdelmében. Saját szenvedésünkben nem vagyunk egyedül, Jézus velünk van. Az ember sokféleképpen bizonyíthatja szeretetét: öleléssel, csókkal, ajándékozással. Azonban szeretetünk csúcsa a másokért vállalt szenvedés, a kereszt.” – hallhattuk Taczman Andrástól.

Az ünnepi szentmisét követően a program a Szent Klára Otthon udvarában, a keresztnél mondott imádsággal, áldással folytatódott. Itt hallhattuk Endrődy Zsuzsannát, az intézményt fenntartó Szeretetszolgálat nyugalmazott vezetőjét, aki a fénykereszt Jászberényben történt megvalósulásáért sokat tett. Kiemelte, fő vágya, hogy ilyen keresztek vigyázzanak ránk, vigyázzák életünket. Hozzátette: erő kell ahhoz, hogy a jót be tudjuk fogadni, a rosszat elviselni. A kereszt, a Szűzanya ebben segít nekünk. Az ő gondolatait az otthon egyik lakójának, Kaszab Lászlónénak szavalata követte, aki saját versét adta elő.

Az ünnepség ezután a Szent Klára Otthon refektóriumában folytatódott szeretetvendégséggel, ahol tea, forralt bor és finom falatkák mellett lehetett kötetlenebbül eltölteni az estét.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?