Lehetőségek tárháza a külföldi nyelvtanulásra

December 9-én a Szikra Galéria adott otthont a Erasmus+ program bemutatására, melyen a szervezet elnöke Nuno Barbosa is jelen volt.

Gyönyörű környezet, hatékony nyelvtanulás, városnézés és megannyi lehetőség, amit a Mobility Friends kínál az Erasmus+ programon keresztül.

Jászberényben először került sor a rendezvényre, melyen Szatmári Antalné alpolgármester asszony köszöntötte a jelenlevőket. Elmondta, hogy városunk kilenc iskolával rendelkezik, azonban az oktatás területén az idegen nyelv tanulásában jelentős lemaradás van. A testvérvárosi látogatások kompenzálják a hiányosságot, az Erasmus+ program pedig szintén ezzel a lehetőséggel támogatja a diákokat. Szatmári Antalné hangsúlyozta fontosságát más országok kultúrájának megismerésére, mellyel életre szóló tapasztalatokkal gazdagodnak a tanulók és tanárok is.

Sas Adrienn asszisztens mutatta be a Mobility Friends működését. A barcelos-i székhelyű intézmény húsz taggal működik. Munkájuk célja, a professzionalizmus és a szép környezet megteremtése, mely az iskolákból érkező pedagógusok és diákok elszállásolására épült ki. A Quinta de Argemil Hotel elbűvölő látvánnyal ajándékozza meg a látogatókat, ez év tavaszától pedig a Campus nyújt felejthetetlen élményt a nyertes pályázóknak. A Mobility Friends több mint 300 KA1-es pályázat lebonyolításában vett részt, amely a felsőoktatást, szakképzést, köznevelést, felnőtt tanulást és az ifjúságot érinti. Valamint 14 KA2-es stratégiai partnerségben vettek részt, 15 országgal köztük a teljesség igénye nélkül Románia, Törökország, Spanyolország, Görögország, Bulgária, Németország, Lengyelország, Olaszország és Portugália. Az Európai Unió 23 tagországából 7600 partnerrel dolgoznak együtt az. Azonban a számok helyett beszéljenek az élmények, így Sas Adrienn előadást követően néhány szóban egy szarvasi diáklány mesélt a portugáliai útjáról, ahova az Mobility Friends támogatásával jutott el. Az iskolájából tízen jelentkeztek, három különböző szakma területéről. Noémi pozitív tapasztalatait megosztva elmondta, hogy nagyszerű lehetőség az idegennyelv-tanulásra, de ezen felül a saját szakmáját, a kereskedelmet is el tudta sajátítani, mely az itthoni munkájába is beépíthető. Az úgynevezett „jobshadowing” magyarul árnyékmunkás módszer a leghatékonyabb tanulási módszer a munka területén. Az interaktív beszélgetést végül a portói kakaslegenda zárta, melyet Sas Adrienn osztott meg a hallgatósággal. Az ezt követő kávészünetben, kávé helyett a portói bor kapta a főszerepet. A kellemes ital ízlelgetése után Hintya András előadásával folytatódott a rendezvény, aki alátámasztotta a jobshadowing munka eredményességét.

Az előadó a Key Action 1, valamint a Key Action 2 projektek sajátos tudnivalója után a pályázatírás gyakorlatias részről informálta a jelenlevőket. A nyertes pályázatnak elengedhetetlen része a célkitűzések megfogalmazása. Példának okáért elhangzott a nemzetközi együttműködés, a kulcskompetenciák és a készségek fejlesztése, mely a munkaerőpiacra is jelentős pozitív hatással bír.

Nem utolsó szempont a nyelvtanulás fejlesztése sem, mely a nyelvi sokszínűséget és az interkulturális érzékenységet támogatja a fiatalokban. A pályázatokban érdemes feltüntetni a várt eredményeket, a diákok esetében a tanulási teljesítmény javulását, a vállalkozói kompetencia fejlődését, valamint a motiváltság és az önállóság növelését kell hangsúlyozni. Míg a tanárok a szakmai fejlődést, és az oktatási rendszerek megismerését remélhetik a programtól. Két héttől, akár tizenkét hónapot is eltölthetnek a nyertes pályázók a választott idegen országban. A tanulás mellett természetesen számos programot szerveznek a szabadidőben, mely lehetőséget ad a város teljes körű megismerésére, múzeumlátogatásra és a közösséget építő idő eltöltésére is.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?