El lehet érni újabb és újabb célokat

Bő egy évvel ezelőtt készítettünk interjút Szatmári Zoltánnal. Alaposan körbejártuk a vállalkozásokat. A szerelvényüzlet-hálózatot, a malmokat, a mezőgazdasági ágazatot, így most, az interjú készítés során volt mihez visszakanyarodni. Mint kiderült, tizenkét hónap hiába nem nagy idő, sok minden változott ez alatt is. Legutóbb, a válság utáni időszakból kilábaló cégcsoport nagyon jelentős fejlődéséről számolhattunk be, így természetesen a folytatásra is kíváncsiak voltunk. Ugyancsak készültünk a városlakókat leglátványosabban érintő gondozóház körüli fejlemények tisztázására is.

Ha értékben nem is ez a legnagyobb tétel a cégcsoport életében, mégis a gondozóház ügyét tisztázzuk! Jó ideje ásító, üres ablakokkal áll az épület, mi lesz a sorsa?Elkezdtük az épület átépítését annak rendje, módja szerint. Előbb fejben, majd egyre pontosabb terveket készítettünk. Az első négy tervben az ideális elképzeléseinket szerettük volna megvalósítani, azonban az engedélyeztetés során kiderült, hogy módosítanunk kell az eredeti elgondolásokon. Például az alagsorba álmodtunk egy fitnesztermet, ami a városban a legnagyobb és a legkorszerűbb lehetne. Az alagsor belmagassága azonban csak bő két és fél méter, így mire elkészülne a becsövezés, az álmennyezet, alig két méter maradna, ahova a gépek egy része be sem férne, másrészt a belső tér nem szolgálná az önfeledt, felszabadult rekreációt, inkább nyomasztó hatása lenne a hozzáértő szakemberek szerint.

Szóval nem lesz fitneszterem?
Lesz, csak épp a remélhetőleg most már végső, ötödik tervünkben meg kellett találni a helyét. A jelenleg bankfiókként üzemelő épületrész folytatásában, az udvaron építünk egy kétszáz négyzetméteres zöldtetős, megfelelő belmagasságú termet, ami ideális helye lesz a rekreációs tevékenységeknek. Az alagsort pedig raktározási célra hasznosítjuk majd.

Más funkciók is változnak, átalakulnak?
Az első két szinten üzlethelyiségeket alakítunk ki, újabb két szinten húsz vendégszoba lesz, legfelül pedig három lakás. Az üzletek miatt az alsó részt három méter szélességben megnagyobbítjuk, amelyek így látványosabb bemutató és eladó teret engedélyeznek, ugyanakkor a tetejükön körfolyosót alakítunk ki, amelyről szép kilátás nyílik a város főterére és környezetére. Nagyobb ablakokat kap az épület, szebb, modernebb küllemű lesz.

Mikor valósulhat meg ez a szép épület – amit itt az oldalon látványterveken olvasóink is láthatnak –, és mibe kerül?
Az engedélyezési terv a hivatalban van. Remélhetőleg még ebben az évben, vagy a jövő év első hónapjában minden szükséges hivatalos papír rendelkezésünkre áll, és ahogy az idő engedi, február-márciusban elkezdődhet az építkezés. Ez a változat plusz elemeket tartalmaz, még látványosabb és elegánsabb lesz, így többe is fog kerülni, valószínűleg meghaladja a 400 millió forintot.

Ha az építkezésnél tartunk, van egy teljesen ellenkező ütemű beruházása is a cégcsoportnak. Ahogy a gondozóház évek óta az érdeklődés középpontjában áll, úgy a Szatmári Rendezvényház látszólag minden előzmény nélkül nagyon gyorsan készült el, szinte a megnyitását követően szereztek róla tudomást a várost jól ismerők is. Mi történt?
A Jásztelki úti telephelyünkön már egy ideje készültünk csarnokot emelni, ennek a tervei készen álltak. E közben merült föl az igény, hogy kimondottan nagy légterű, kifejezetten nagy rendezvények számára alkalmas létesítményt megérdemelne a város. Így terveztettük meg a rendezvényházat. A földszinten tágas terem található, amelyhez italpult és a legkorszerűbb főzőtechnikával felszerelt konyha társul. Helyet terveztettünk a zenekarnak, mód van a rendezvényen projektoros vetítésre, ami mostanában már nemcsak tanácskozások, de esküvők alkalmával is igen gyakori igény. Ugyancsak kialakítottunk nagy falfelületet a fotók számára, amelyre korábbi, vagy a frissen készült képeket lehet kitűzni. Kisebb terem is csatlakozik a gyermekek megfelelő elkülönítésére, altatására. A menyasszonynak az emeleten külön öltöztető szoba található.

Családi okok játszottak közre a rendezvényház gyors megépüléséhez?
Az első, nyitórendezvényünk a fiam esküvője volt. Nyilván erre vonatkozott a kérdés. Természetesen egy ilyen rendezvényház rentábilis fenntartásához a ma ismert legnagyobb családméret sem lenne elegendő, ehhez a város és környéke számos nagy rendezvényét meg kell nyernünk. Nemcsak esküvőket, de tanácskozásokat, üzleti partikat is. Olyan nagy parkoló tartozik az épülethez, hogy a háromszáz fős, 600 négyzetméteres teremben zajló mindenféle rendezvények igényét is kielégíti.

Láttuk, hogy az emeleten irodákat és tárgyalókat is kialakítottak, épp most kezdik belakni őket, sőt, át lehet járni a raktárba is, ami máris zsúfoltnak tűnik.
Valóban most készült el az ötezer négyzetméteres raktárunk, de már tervezzük a bővítését, amihez szerencsére hátrafelé a területünk adott.

Isten malmai tehát lassan is, gyorsan is őrölnek. Kérdés, hogy a Szatmári Malmok hogy munkálkodnak? Legutóbb Veszprémbe adtak át malmot, hol lesz a következő?
Szegeden nyitjuk meg a következő malmunkat. Az épületet korszerűsítettük, új, harminc méter magas liszt silót építettünk, ami ezer tonna tároló kapacitású. Október 15-én kezdődött el a svájci gyártmányú gépek beszerelése. Terveink szerint márciusban indulhat el a próbaüzem.

Ez lesz a legnagyobb malom a cégnél?
Nem, a törökszentmiklósi malmunk a legnagyobb, napi háromszáz tonnás kapacitással. A szegedi malom a jászberényihez és a veszprémihez hasonlóan 250 tonna gabonát tud feldolgozni egy nap. A legkisebb pedig a kiskunhalasi 150 tonnás kapacitással, ha az ugyancsak Törökszentmiklóson üzemelő kis rozsmalmunkat ebbe a sorba nem számítjuk be. A szegedi üzem jól illeszkedik a terveinkbe, hogy lehetőleg 100 kilométeres távolságon belül elérjük a kereskedőket, illetve a romániai és horvátországi exportba hatékonyan be tud kapcsolódni. Összességében évi 250 ezer tonnáról 300 ezer tonna fölé szeretnénk a malmi kapacitásunkat növelni.

Az üzletekben elég sok csomagolás rejt Szatmári lisztet. Jó a tapasztalatunk?
Több mint húszféle csomagolásban, a kereskedelem igényei szerint szállítjuk a boltokba a lisztjeinket. Egy közös: mindegyik minősége kiváló, amihez nemcsak a legkorszerűbb malmi berendezéseink járulnak hozzá, hanem az is, hogy az utóbbi 2-3 évben nagyon jó minőségű volt a búzatermés. A tendenciákat tekintve a tésztalisztnek kiemelkedő a felfutása, ez a legkeresettebb, amit a búza belső, legjobb részeiből készítünk.

A mezőgazdasági vonalnál maradva, az állattenyésztés, illetve a tejtermékek gyártása is ilyen tempóban fejlődött?
Sertéstelepünkön évi 25.000 hízót tudunk felnevelni, öt év alatt majdnem megdupláztuk a teljesítményünket. Hasonlóan fejlődött a szarvasmarha ágazatunk is, amelyben már 800 Holstein fríz tehén napi 20.000 liter tejet ad. A tejüzemünkben viszont napi 220.000 liter tejet dolgozunk fel, amivel majdnem dobogósak vagyunk a hazai nagyvállalatok között. Saját termékfejlesztőink vannak, akiknek köszönhetően a biotej piacon vezető pozícióban vagyunk és a laktózmentes termékeknél is a legszűkebb élmezőnyhöz tartozunk az országban.

Szerelvényüzleteik behálózzák az országot. A vásárlói igények mit jeleznek az építkezésekről, lakásfelújításokról?
Negyven, negyvenöt kilométeres távolságban valóban az egész országban ki tudjuk szolgálni ügyfeleinket szerelvényekből. Ez nem jelenti azt, hogy középtávon ne terveznénk még 4-5 üzlet megnyitását. Azt tapasztaljuk, hogy az építkezéseknek inkább az előjelei vannak meg, a most országosan kiadott 20.000 építési engedély alapján 2018 végére készülnek el a házak, lakások. Az áfacsökkentés az érdeklődésben és a vásárlásban is tetten érhető, és az elérhető 3-4%-os hitelt is elviselhetőnek találják az építkezni vágyók. Az, hogy a burkoló anyagok forgalma 30%-kal nőtt, s a fürdőszoba kabinoké és szanitereké hasonlóan, arra utal, hogy a lakásfelújítások még ütemesebben kezdődtek el.

Nemrég jelent meg a Forbes Magazin összeállítása a 33 leggazdagabb magyarról. Ebben négy jászsági személy is van, köztük 27. helyen Ön. Mit jelent ez? Visszagondolt a kezdetekre, mikor meglátta magát a listán?
Nem tulajdonítok különösebb jelentőséget az ilyen listáknak, és nem is hiszem, hogy a teljes valóságot tükrözik. A magam szerepét nem kicsinyítve, úgy gondolom, hogy az én ismereteim szerint vannak olyanok, akik ezen a listán bőven szerepelhetnének. Dolgozni kell továbbra is és akkor el lehet érni újabb és újabb célokat. Hatvan milliárd fölötti a társaság éves bevétele, úgyhogy a szinten tartáshoz is erőfeszítések szükségesek. Nagyon nagy dolgokban nem gondolkodunk, a jövő egy-két évet a Szabadság téri épületünk fogja jelképezni és az új malom. Ezek konkrétumok, a továbbiakra még pontos, kidolgozott terveink nincsenek.

Akkor befejezésül mi egy jóval közelebbi tervre szeretnénk rákérdezni: a cégcsoport dolgozói milyen eredményét, hasznát látják a fejlődésüknek? Mi lesz a borítékban jövőre? Aktualitása lehet, hogy a napokban dőlt el a jövő évi minimál- és garantált minimálbér 15, illetve 25%-os emelése.
Nálunk, az 1100 dolgozóból nagyon kevés, százalékosan talán ki sem mutatható a minimálbéren alkalmazottak száma. Cég szinten ehhez a nálunk jellemző bérszínvonalhoz kétszámjegyű emelést tervezünk. Munkatársaink hűségesek, megérdemlik a törődést és a megbecsülést a részünkről. Ez az emelés is nyilván hozzá fog járulni ahhoz, hogy a cég iránti elkötelezettségük a korábbihoz hasonló erős maradjon.

Vélemény, hozzászólás?