A tél munka mindenkinek

Jövő héten december hónapra fordítjuk a naptár lapját, ami azt jelenti, hogy a kalendárium szerint megérkezik a tél. Az, hogy az időjárás igazodik –e az évszak jellemzőihez nem tudjuk, Jászberény városüzemeltetési cége mindenesetre felkészülten várja az évszak viszontagságait. A téli üzemmód stratégiájáról Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Tóth Endre ágazatvezető tájékoztatta lapunkat.

A vezérigazgató elmondta, hogy mind a tárgyi, mind a személyi feltételek biztosítottak a téli időjárás okozta kihívások leküzdéséhez a városban. A hó ügyeleti rend november 15-én életbe lépett, mely azt jelenti, hogy bármilyen, az évszakra jellemző akadályelhárítást igénylő esemény történik – mint például havazás, ónos eső – gyors intézkedésre számíthatnak a lakosok. A figyelő rendszer folyamatosan készenlétben áll, és esemény esetén riasztja a munkára kijelölt dolgozókat, akik kézi illetve gépi erővel hó és jégmenetesítenek. Horgosi Zsolt hangsúlyozta, hogy a síkosság mentesítést meghatározott ütemezés szerint végzik.

Elsőként a munkába illetve az oktatási intézményekbe való eljutást, a közintézmények megközelítését biztosítják a cég szakemberei. A főbb gyűjtő utak megtisztítását, síkosság mentesítését követik az alacsonyabb rendű utak járhatóvá tétele, végül a külterületek.

A vezérigazgató hozzátette, különösen kérnék a lakosságot, hogy mindazokat a feladatokat, amelyeket a rendelet a közlekedés biztonsága és biztosítása érdekében előír számukra, tegyék meg.

Ennek értelmében a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának gondoskodnia kell a járda hótól való letisztításáról és csúszásmentesítéséről. E feladatot minden reggel nyolc óráig el kell végezni, majd az időjárástól és a személyi körülményektől függően napközben legalább még egyszer megismételni. A kerékpárutakat a városüzemeltető cég tisztítja, ám kérik a lakókat, hogy a letakarított szakaszokra ne lapátolják rá ismét a járdáról a havat. Tóth Endre hozzáfűzte, hogy a járdák csúszásmentesítéséhez elsősorban homok, kőpor, fűrészpor, finom kőzúzalék, hamu használható, azonban az olvadást követően a lakosnak kötelessége a járófelületet megtisztítani a funkcióját vesztett anyagtól.

Remény szerint a cég és a lakosok együttműködésével biztosítható lesz a városban történő zavartalan közlekedés a téli hónapokban is.

Tóth Endre a jákóhalmi úti telephelyen bemutatta fényképezőgépünk kamerájának a csatarendbe állított négy kistraktort, a hóekével felszerelt sószóró tehergépkocsit, amelyből szükség esetén (legalább 5 cm vastag hótakaró) három is üzemelhet. A felhalmozott, akadályt képező havat billencses kocsi szállítja el. Az udvaron ponyva alatt felhasználásra várakozik egy nagy kupac csúszásgátlásra alkalmas sóder, mellette a darálógépek. Városszerte hidak feljárójánál találkozhatunk azokkal a zöld tárolóedényekkel, amelyekbe az említett só-sóder keverék kerül. A cég területi illetékessége a helyi utakra, kijelölt közterületekre és a kerékpárutakra vonatkozik. A KPM utak takarítása az állam feladata. Külterületi utakat caterpillar járművel takarítják. Ezzel teszik járhatóvá a Neszűr dűlőútjait, igény esetén a tanyákra vezető bekötőutakat. Természetesen elegendő létszámú emberi erőforrás is rendelkezésre áll – összesen 45 fő – a téli munkálatokhoz. A síkosság mentesítéshez különböző vegyszerek segítik az olvadást. Általánosságban aszfalt felületeken nátrium-klorid és sóder keveréke, beton felületeken, viacolor burkolatoknál kalcium-klorid szórás történik. A fahidakat fűrészpor kiszórásával teszik biztonságosabbá. Horgosi Zsolt hozzátette, hogy igyekeznek környezetkímélő megoldásokra törekedni, ám azt is tudni kell, hogy a kalcium-klorid ára közel tízszerese a hagyományos só-sóder keverékű szóróanyagnak.

Összességében kijelenthetjük, hogy a városüzemeltetés felkészült a téli időjárással járó akadályok leküzdésére. A városlakókra idén is partnerként számítunk – zárta a tájékoztatót Horgosi Zsolt vezérigazgató.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?