Környezetvédelem

Szórád Sándor, mint környezetvédelmi szakmérnök füstölgött a lakosság tüzelési szokásai felett, így a szezon kezdetén. Röviden a mondanivalója: emberek, ne rakjanak a kályháikba mindenféle műanyagot, mert büdös lesz, ráadásul rákkeltő gázok kerülnek a levegőbe. Ez nagyon helyes észrevétel.

Ha a jelenségbe egy picit mélyebben beleásunk, egyéb szakemberekért kiált a téma. Úgymint szociológus, oktatási szakember, társadalomtudós, folklórkutató stb. Képzelődjünk! Becsenget a környezetvédelmi szakember. – Jó napot kívánok! Ön érezhetően műanyagot rakott a tüzelőalkalmatosságába. Ez helytelen. Ha már gázra nincs pénze, miért nem tüzel korszerű kazánban, jó minőségű szénnel? – Tudja ön, hogy mennyiből élünk? Különben meg ég az, mint a zsír! – Valóban jól ég, ámde pl. a PET palack, ami poletilén-tereftalát, elégetésekor mérgező anyagok kerülnek a levegőbe. Ami mérgezi önöket, és a szomszédokat is. Egyébként meg törvényileg büntetendő cselekmény. – Na, viszont látásra! Tudja mit, büntessenek!

Tudjuk mindnyájan hogy az elszegényedés milyen mértékű és ütemű így a 21. század eleji Magyarországon. A van, vagy a nincs hogyan befolyásolja a tudatot. A környezettudatot, az egészségtudatot is. Élj egészségesen, élj környezettudatosan! – mondjuk azoknak, akiknek szinte nincs is életük. Mert a mindennapos küszködés a kajáért az nem nevezhető életnek. Sajnos ebben a helyzetben milliók élnek. A műanyagot égető ember is érzi, hogy nem kellene, de hát! A probléma rendkívül súlyos. Kinek súlyos? Szórád barátunk cikkén kívül hol hallottunk oktató jelleggel valamit? Tévécsatornák? Ugyan! Rádiók? Ugyan! Utcai plakátok? Ó! Iskolában tanítják? Hány órában, milyen eszközökkel? Különben az emberek itt Berényben még mindig azt hiszik, hogy a szelektív gyűjtés tartalmát összeöntik. Akkor meg minek? Honnét tudnák, hogy a Regio-kom telepén külön bálázzák a műanyagot, az alu dobozt, és megy újrahasznosítani? Üzenjünk néhanapján az embereknek is. Lehetőleg értelmes, okos dolgokat.

Szerző:
Réz Ádám

Vélemény, hozzászólás?