Bercsényis tanárok Izlandon

Október közepén utazott ki Völgyi Hilda, Bucholsky Tünde és Kiss Attila hogy tanulmányozzák az izlandi főváros, Reykjavík egyik általános iskolájának, a Grandaskólinak az oktatási módszereit, az izlandi iskolai rendszert.

A JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménye az EGT Alap személyzeti és oktatói mobilitására nyert támogatást, amit a Tempus Közalapítvány közreműködésével tud felhasználni. Négy kiutazást tudnak megvalósítani a bercsényis tanárok, mely először egy izlandi iskola meglátogatásával kezdődött. Az első, izlandi kiutazás alkalmával főként a pedagógiai módszerek tanulmányozása volt a cél mindegyik tantárgy tanítását tekintve. Így a magyar tanárok jártak természetórán, nyelvórán, rajzórán és testnevelési órákon, úszásoktatáson, táncórán is.

Ami a szembetűnő a magyar oktatási rendszerrel szemben, Izlandon elég játékos, könnyed formában zajlik az oktatás, több tanórán is körben ülnek a gyerekek a tanteremben, szinte beszélgetés folyik a tanárokkal, a testnevelési órán is játékosan folyik minden, a technikai elemek elsajátítása is. A gyerekek a tanárokkal együtt etették a tanteremben tartott földi gilisztákat, az igazgatóval együtt az akváriumban a halakat, mindent nagyon közvetlenül.

Az iskolavezetéssel tartott beszélgetések során kiderült az is, hogy ez rendszeresen így van. Beszélgettek a tanárok az izlandi és a magyar oktatási rendszer hasonlóságairól, különbségeiről, a jó gyakorlatok beépítéséről a magyar iskolai rendszerbe. A magyar tanárok nyelvi kompetenciájukat is nagyon jól javították, és a szerzett tapasztalatokat eljuttatják a megfelelő helyekre.

Természetesen a tanárok eljutottak Izland gyönyörű helyeire, megtekintették a csodás országot, és persze Reykjavík nevezetességeit is.

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?