Gyakorlat az elméletben

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus oktatói pedagógus konferencia résztvevői voltak Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán október 19-23 között.

A konferenciát a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és a Csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza közösen szervezte. Az előadásokat megelőző napon az oktatók meglátogatták Gyimesközéplok-Borospatakán az általános iskolát és az óvodát, a tantestület tagjaival szakmai kerekasztal beszélgetést folytattak.

A szakmai út következő programja pénteken a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában folytatódott a „Gyakorlat az elméletben” című konferencia előadásaival. Az intézmény igazgatója, Burus Siklódi Botond köszöntötte a résztvevőket és az előadókat, egyben visszaemlékezett a 90-es években közös együttműködésben szervezett tanítóképzésre.

A sorozat záró rendezvénye a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban zajlott. A programot megnyitotta Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és a konferencia szervezője, Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója, és dr. Varró Bernadett, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus főigazgatója.

Az előadások előtt a résztvevők dr. Réz Lóránt orgonaművész, a Campus oktatója interpretálásában J. S. Bach: Olasz koncert első tételét hallgathatták meg. A zenei ráhangolódás után dr. Szaszkó Rita főiskolai docens az online videók oktatásban történő integrálásáról, dr. Sinka Annamária adjunktus a kortárs gyermekirodalmi művek intertextuális olvasásáról tartott plenáris előadást.

Párhuzamos szekciók keretében interaktív előadások inspirálták a résztvevőket közös gondolkodásra, valamint pedagógiai eszköztáruk bővítésére. Dr. Varró Bernadett főiskolai tanár a tanulás fortélyairól, dr. Molnár Marietta főiskolai tanár módszertani gyakorlatokról, dr. Furcsa Laura főiskolai docens a XXI. századi készségeknek a tanítói követelményekben játszott szerepéről, Kisné dr. Bernhardt Renáta adjunktus az együttműködésen alapuló módszerekről, dr. Réz Lóránt adjunktus a mozgáspihenők szerepéről a művészeti oktatásban, Bernhardt András ny. adjunktus a Kodály Zoltán zenei nevelés elveiről beszélt.

A konferencia összegzésében megfogalmazódott az igény a sorozat folytatására, és 2017-ben az intézmény tanítóképzésének századik évfordulója rendezvénysorozata keretében nemzetközi konferencia megszervezésére, a Csíkszeredai Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésével.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?