Szent Ferenc-ünnep a Terplánban

A Jászság vendége volt október 9-én és 10-én Böjte Csaba ferences szerzetes, aki hétfőn a Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola lelki napján a diákok és pedagógusok körében beszélt célokról, kitartásról, s az ezekhez kapcsolódó hitről.

Az oktatási intézmény fenntartója, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány, s az iskola vezetősége is úgy érezte, keresve se lehetne megfelelőbb vendéget hívni az ünnepi programra, mint a ferences szellemiséget az árvákról való gondoskodással is méltón képviselő Böjte Csaba. Az erdélyi Déván először 1992-ben az üresen álló ferences kolostorba fogadott be utcagyerekeket, az azóta eltelt csaknem 25 év alatt pedig több ezer nehéz sorsú fiatalt karolt fel, lehetőséget adva számukra az emberi életre. A Barátok templomában több száz diákhoz szólva azt hangsúlyozta, Erdélyben is tapasztalja, a fiatalok nagy része soknak és nehéznek találja a rá váró feladatokat, a hit azonban többszörösen segíthet az előrelépésükben. Hit önmagukban, hogy képesek elérni álmaikat, s kell, hogy higgyenek bennük az őket körülvevők, szülők, gondviselők, pedagógusok.

– A küzdés, a kitartás ott kell, hogy legyen egész életünkben, tanulásban, munkában, de még a szerelemben is – fűzte hozzá. Utóbbit egy érzékletes példával illusztrálta, amikor egy eljegyzési gyűrűjét visszakapó vőlegényt biztatott arra, ne adja fel könnyen, s az „eredmény”, hogy a végül ismét egymásra találó párnak már a hatodik gyermekét keresztelte meg a közelmúltban.
A vendégek az iskola lelki napjának további részében is aktívan részt vettek, a Terplán korszerű Monostori úti épületének megtekintése mellett a diákok rövid műsorát is figyelemmel kísérték.

A hitről, a szeretetről szóló dalok és versek elhangzását követően Böjte atya a felsőbb évfolyamos diákok számára szolgált olyan megszívlelendő tanácsokkal, melyeket a felnőtt fiatal korhoz közelítve érdemes szem előtt tartaniuk, és szólt a pedagógusokhoz is, kiemelve a munkára, a szakértelemre, az elhivatottságra nevelést.

A tartalmas délelőtt folyományaként diákokat és tanáraikat invitált erdélyi látogatásra az atya, az iskola hagyományos karácsonyi ajándékgyűjtő akciójának adományait pedig ezúttal az erdélyi árvákhoz juttatják majd el.

Szerző:
Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?