Elismerés városunk prímáinak

Szeptember 16-án, szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Príma díj ünnepélyes átadására került sor a Szigligeti Színházban. Jászberényből a Jászsági Hagyományőrző Egylet a népművészet és közművelődés kategóriában nyert, Rédei Lajos bádogos mester pedig az év bádogos mestere címet kapta. Tudósításunk részben a helyszínen, részben már Jászberényben készült.

A Jász Múzeum, mint városunk kulturális életének egyik meghatározó intézménye. Közismert a benne zajló aktív közösségi életről, látogatóbarát elkötelezettségéről. A számtalan rendezvény sorában a Jászsági Hagyományőrző Egylet meghitt ünnepségének adott otthont kedden este. Az ünneplésre jó oka volt a baráti körnek, hiszen elnyerték a magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Príma Díjat.

A Szolnoki Szigligeti Színházban megrendezésre került XI. Jubileumi Területi Prímadíjátadó Gálán Pogány Gábor Benő szobrászművész „Kincsem” című plakettjét, egy aranymedált, valamint az elismeréssel járó egymillió forintot Hortiné dr. Bathó Edit, az egylet életre hívója és vezetője vette át.

A tagságot Jánosi Irén és Pesti Lászlóné tagok képviselték az elegáns rendezvényen. Szabó Tamás polgármester, valamint Szatmári Antalné alpolgármester asszony megtisztelő jelenlétével városunk elismerését juttatta kifejezésre.
A 2008-ban alakult Jászsági Hagyományőrző Egylet jól ismert Jászberényben, sőt a Jászságban is, hiszen évenkénti 45-50 fellépésük valamelyikén, vagy éppen a televíziós közvetítések alkalmával gyakran találkozhatunk velük.  Első nagyobb lélegzetű műsoruk 2009-ben a jászsági lakodalmas felelevenítése volt, melyet a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban mutattak be. Műsoraikkal eljutottak a franciaországi Bretagne-ba és a lengyelországi Sucha Beskidzkába is. A teljesség igénye nélkül említést érdemel az Esték a tanyán, Igézet ne fogja, Imádok élni, Zacc, Élet a Morgóban című produkciójuk. Rendszeres résztvevői a múzeumok éjszakájának, a történelmi játszóháznak, a jász világtalálkozóknak,  a csángó fesztiválnak és a redemptiós ünnepségeknek is.
Városunk rendezvényeire szóló felkérésnek mindig örömmel tesznek eleget a legnagyobb megtiszteltetésnek  tekintve azt. Jászberény Város Önkormányzata munkájuk értékét azzal ismerte el, hogy méltónak találta a Díjra való jelölésre.
A házi ünnepségen az egylet tagjai megtekintették a Szolnok TV-ben többször lejátszott bemutatkozó filmet, majd a kosarakból előkerültek a sütemények is.

***

Az ÉV Bádogos Mestere. Az Ipartestület JNSZ Megyei Területi Szövetsége javasolta az ÉV Bádogos Mestere cím kitüntetésre Rédei Lajost.
Rédei Lajos 1968-ban szerezte meg a bádogos szakmunkás bizonyítványt, az akkor jó nevű Jászsági Építőipari Szövetkezetnél. Majd továbbra is ott dolgozott. Kellő szakmai gyakorlatot és sok tapasztalatot szerzett, megtanult önállóan is dolgozni. 1990-ben sikeres mestervizsgát tett, majd 1991-ben önálló vállalkozásba kezdett. Munkáját a lakosság legnagyobb megelégedésére végzi. Mindig igényes a munkájára. A különböző épületdíszeket, csatornaelemeket a művészi munka jellemzi. Ezt helyi és külföldi kézműves kiállításokon is bizonyította.

A Jászberény és Környéke Ipartestület és annak vezetőségi tagja. 2012-ben a munkáját Ezüst koszorús mester cím adományozásával ismerte el az ipartestület. Két fiatalemberrel is megszerettette a szakmát, a tanulóidejüket nála töltötték, majd alkalmazottai lettek. Ma a szakmáját a csökkent igények miatt egyedül végzi, de a munkája színvonala megmaradt.

Szabadidejében szívesen foglalkozik lovaival. A ló szerelmese. Fogathajtással foglalkozik. A város és a környéke rendezvényein fogatával gyakran részt vesz.. Két lányát is a ló szeretetére neveli. Ők is a fogathajtó sport szerelmesei.