Nálunk is hódít a bosu

Bizonyára még a sportszerető olvasóink is felkapják a fejüket, hogy mi az a bosu? Nos, az alábbiakban kiderül, hiszen Kis-Németh Albert, a JFC utánpótlás szakág vezetője meghívta a Bosu-Hungary két képviselőjét – Brenner Pétert és Tihanyi Krisztinát – Jászberénybe, egy bemutatóra.

A Jászságból, de a megyéből is több, főleg labdarúgó edző hallgatta meg az elméleti előadást, és követte figyelemmel a Jászberényi SE 14 éves focistáinak edzését, amelyet a háromgyermekes fiatalasszony, Tihanyi Krisztina bosu nemzetközi edző tartott.

A bosu első látásra úgy néz ki, mint a gimnasztika labda félbe vágva egy keményebb műanyag talpazattal. Nagyon erős gumiból készült, ami levegővel van feltöltve. Ez adja a specialitását: egyedülálló, nagyon rugalmas és strapabíró.

– A bosun végzett mozgásrendszert instabil közegben történő edzésmódszernek hívjuk. Általánosságban a sportolók stabil mozgásközegben mozognak, edzenek. Ami azt is eredményezheti, hogy egy idő után nem tudnak fejlődni. Viszont a bosu használatával instabil közeget, állandó változós gravitációs teret hozunk létre, aminek hatására folyamatos izommunkára kényszerülünk. Nincs két egyforma mozdulat, ezáltal a mozgás magasabb szintre kerül, energiaigényesebb lesz, és sokkal nagyobb fejlesztő hatása van, mint a stabil közegnek. Az alsó test irányából hozunk létre instabil közeget, amikor páros lábbal állunk a bosun. Ezt nevezzük integrált egyensúly trénernek, mert folyamatos mozgásra kényszeríti az agy és az idegrendszer az izmokat. Így szinte minden izomcsoportunkat integrálja a mozgásba, nem úgy, mint az állandó, stabil gravitációs térben. Itt Jászberényben most fiatal focisták végzik a gyakorlatokat, de természetesen ez minden sportágban nagyon hasznos lehet – mondta két gyakorlat levezénylése között Tihanyi Krisztina.

A hatperces mozgásgyakorlatokat látszatra könnyedén hajtották végre a fiatal focisták, de jobban leizzadtak, mint a hagyományos edzések végzése közben. – Valóban nagyon el lehet fáradni ennyi idő alatt, én is így vagyok ezzel, pedig már 12 éve, hogy ezt az edzésformát végzem és tanítom. Ez azért van, mert nincs két egyforma mozdulat, ezáltal sokkal magasabb pulzusszámot ad. Mivel a srácok idegrendszere még nincs hozzászokva az ilyen terheléshez, ezért is történhetett, hogy ilyen rövid idő alatt elfáradtak, de hát éppen ez a lényeg. – folytatta az edzőnő.

Maga a bosu egy alap, de erre az instabil közegre további eszközöket is lehet rátelepíteni. Ez lehet gumi rezisztencián alapuló módszer, vagy vízellenállásos rendszer. Ez az utóbbi viszonylag nagyon új. Ezek a labdaszerű dolgok vízzel vannak töltve, ugyanis a víz folyamatosan változó helyzetet vesz fel. Ennek megtartása erős idegrendszeri kihívást jelent az izmoknak is, ezáltal 20-30 %-al nagyobb felsőtesti izommunkát eredményezhet.

A bosu fejlesztő eszközeit Nyugat-Európa vezető utánpótlás centrumai és felnőtt csapatai már régebben használják mindennapi edzéseik során. Mint azt az instruktorok elmondták, hazánkban is kezd egyre jobban teret hódítani. Főleg a fiatalabb edző generáció kezdi megszeretni és megtanulni, ők pedig a feltörekvő ifjúságnak adják tovább ezt az edzésmódszert.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?