Szemelvények városunk tavalyi eseményeiből

Január

Megérkezett a CT. Január első hetében a Szent Erzsébet Kórházban tesztüzemmódra átadták a régóta várt computer tomograph készüléket, mely a régió egészségügyi ellátásában kiemelt jelentőséggel bír.

201601070033.jpg

Csángó bál a rádióért. Január második hétvégéjén a Bercsényi Sportcsarnokban rendezték azt a jótékonysági napot, melynek célja a Moldvában működő Csángó Rádió megmentése volt.

Díszpolgáraink emlékére. A Városháza falán avattuk fel azokat a Sisa József készítette zománcplasztikákat, melyek városunk díszpolgárainak, illetve tiszteletbeli polgárainak neveit hordozzák.

Szépülő belváros. Év elejére számos városrendezési projekt befejeződött. Kicserélték az utcabútorokat, elkészült a Tulipános-híd, a Malom-park és mellette a parkoló, a szigeten a tornapálya. Ekkor adták át a kívül-belül gyönyörűen felújított városháza épületét is.

Elment a harcművész. Eperjesi Nándor sportember, taekwon-do mesteredző, jó barát halála sokakat megdöbbentett.

Február

Diplomák és kitüntetések. Ünnepség keretében negyvenhárom diák vehette át diplomáját a főiskolán. A legkiválóbb diákok kitüntetésben is részesültek.

Csillogtak a csillagászok. OrbánViktor miniszterelnök a Parlamentben fogadta az előző évben a csillagász diákolimpián sikeresen teljesítő gyerekeket. VárosunkbólKalup Csilla ésVígh Benjamin lvg-s tanulók érdemelték ki a kitüntetést.

Elnökváltás a Yakuzáknál. Dr. Rédei István, a Coop Star Zrt. vezérigazgatója február hatodikától tölti be tisztét a Yakuzák SE elnöki székében.

Pervesztés. A másodfokú bírói ítélet szerint 400 millió forint, valamint annak áfáját és kamatait köteles a város január 31-ig a Dalkia Zrt. cég részére megfizetni – ismertette Szabó Tamás polgármester a február 4-i rendkívüli sajtótájékoztatón.

Elfogadták a költségvetést. A február 11-i önkormányzati ülésen  6 milliárd 701 millió 254 ezer forint bevételi, illetve ezzel megegyező kiadási főösszeggel a testület elfogadta a 2015. évi költségvetést.

Megszépült rendelő. Civil összefogás eredményeként vidám falfestményekkel újult meg a Thököly úti gyermekorvosi rendelő váróterme a hónap végén.

Március

Rendőrségi beszámoló. A rendőrség éves tájékoztatása szerint jelentősen javultak a Jászberényi Rendőrkapitányság előző évre vonatkozó célkitűzéseinek mutatói.

Követi látogatás. Első alkalommal járt városunkban a finn nagykövet, aki tanulmányozta a Fortaco üzemet, valamint látogatást tett a Szikra Galériában is.

Megalakult a Bizottság. Márciusban rendkívüli zárt ülésen alakult meg Tamás Zoltán elnökletével az az ad-hoc bizottság, melynek feladat a Dalkia-ügy vizsgálata.

Jó szó estek. Ötödik születésnapját ünnepeltük a Barátok temploma Egyházközösség szervezésében rendezett nagy sikerű Jó szó estnek a Nagyboldog ebédlőjében.

Kötetben a költők. Kocsán László ésUtasi Hajnalka költők művei is olvashatók a Szárnypróbálgatók 2015. című antológiában.

Vechta 20. Immár két évtizede köttetett testvérvárosi kapcsolatunk a német várossal. Ezt a jeles évfordulót ünnepeltük három napon át Vechtában.

201601070034.jpg

Elhunyt a főorvos. Dr. Bálint Péter, a Szent Erzsébet Kórház gyermekosztályának főorvosa életének hatvanadik évében váratlan hirtelenséggel örökre elaludt.

Ünnepi kitüntetések. Bernhardt Andrásné hegedűtanárnőt a MOL tüntette ki Tehetséggondozási Díjjal, míg Simon Miklós virágkertész a vidékfejlesztési minisztertől vehette át elismerését szakmája művelésének kiválóságáért.

Közönségsiker. Többek között Esztergályos Cecília ésKoncz Gábor is játszott a Lehel Film-Színház nagy sikerű komédiájában, a Társasjáték New Yorkban című darabban.

Sikeres állampapír. A Magyar Államkincstár új állampapírforgalmazási ponttal bővítette hálózatát, melyek közül az elsőt Berényben nyitották. A jól teljesítő projekt féléves évfordulóját ünnepséggel köszöntötték március 26-án.

Április

Városi piac. A helyi ős- és kistermelők védelme, a vevők minőségi kiszolgálása érdekében a város szabályozta és újjászervezte a piac működését.

Vendégünk a rendező. Természetesen a moziban találkozott a Berényi közönséggel Makk Károly filmrendező Szeretni kell című önéletrajzi regényének megjelenése apropóján.

Perzsia a Jászságban. A hónap elején Perzsa világ gyöngyszemei című kiállítással vette kezdetét az Iráni film- és kulturális napok programsorozat, melyet az iráni nagykövet ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Városnap. A jeles nap alkalmából kitüntetésben részesültek a város azon kiemelkedő személyiségei, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Jászberény gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

Teremfoci. Áprilisban véget ért a Jászság legnagyobb tömegsport rendezvénye, ahol az I. osztályban a Kurrencia, a II. osztályban a Tailor Dance, a Jászberényi Tűzoltóparancsnokság és a Blackbull, míg az Öregfiúknál a Haverok végeztek az élen.

Kormányzati segítség. Az április közepén történt kormánydöntés értelmében az állam átvállalta Jászberénynek a Dalkia céggel szemben fennálló adósságát.

Irodaavató. 11-én nyitotta meg kapuit a megye 2. számú választókerület polgárai előtt az Országgyűlési Képviselői Iroda a volt Kőhídi Gyógyszertár épületében.

Színes foltok ünnepe. A közösség megalakulásának huszadik évfordulóját kiállítás keretében ünnepelték a Jász Színfolt Foltvarró Klub tagjai és a petchwork rajongói a Déryné Rendezvényházban 13-án.

Sasközpont. Ünnepélyesen átadták Jászberény határában a parlagi sasok védelmében létesült épületet és a kialakított két tanösvényt.

Jász Viadal. Első alaklommal gyűltek össze a Jászság fővárosában a sport ju-jitsu művelői, hogy városunkban verseny keretében megmérkőzzenek egymással.

Válogatottban. Pesti Dávid labdarúgót beválasztották az U-21-es nemzeti válogatott csapatába.

Sakkbajnokok. A Nagyboldogasszony iskola diákjai állhattak a dobogó legmagasabb fokán az Országos Sakk Diákolimpián.

Néptáncverseny. Április utolsó hétvégéjén harmadik alkalommal adott otthont városunk az ifjúsági szólótánc fesztiválnak, melyre rekordszámú jelentkező érkezett.

Búcsú Feri bácsitól. Április 23-án este örökre letette a tollat Farkas Ferenc újságíró kollégánk, a Jászság egyik iskolateremtő tanára.

Natura Nap. Két helyszínen színes programokkal várták a szervezők az egészséges életmód iránt fogékony közönséget a hagyományos tavaszi egészségnapon.

Gazdaköri elnök. Tamás Zoltánt választották elnökké a gazdák a következő négyéves intervallumra.

Május

Majális. A kétnaposra tervezett ünnepségsorozatot az időjárás kissé lerövidítette, de a szórakozás felhőtlen maradt.

Argo2. A népszerű mozifilm bemutatóján az alkotók együtt élvezték a vetítést a berényi rajongókkal.

Védőnők centenáriuma. A Védőnői Szolgálat évszázados munkáját kiállítással egybekötött jubileumi emléküléssel köszöntötték a Déryné Rendezvényházban május 8-án.

Redemptio. Kormos László köszöntötte az ünnepségre érkező vendégeket a Déryné Rendezvényház dísztermében az emléknap alkalmából.

Főnix-díj. Ilonka Boldizsár pékmester kapta a Jászsági Menedzser Klub Egyesület rangos kitüntetését, melynek átadójára 13-án a Szikra Galériában került sor.

Mága-koncert. Mága Zoltán Pri­ma Primissima díjas hegedűművész hangszeréből a Klapka iskola Szent István körúti tagintézménye javára szólt a muzsika a református templomban.

Ápolók ünnepe. Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából Túróczi Andrásné sebészeti ápoló részesült az év ápolója kitüntetésben.

S.Ö.R. Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter ésGáspár András előadásában derülhettünk Shakespeare összes remekművén a Lehel Film-Színházban, mintegy másfél órában.

Ágyszám bővítés A kórház Ápolási osztálya és Rehabilitációs osztálya összesen tíz új ággyal bővült májusban.

Hajta gyalog. Verőfényes napsütésben rekordszámú jelentkező vágott neki a gyalogos Hajta-túrának.

Negyedszázados Műhely. 25 évvel ezelőtt lelkes jászberényi amatőr képzőművészekből alakult az azóta számos remek kiállítást és művésztábort megélt Berényi Műhely. A csoport születésnapját a könyvtárban ünnepelték.

A földreform emlékére. 1945 tavaszán 5,6 millió hold földet osztottak szét a szegényparasztság között. A hetven éve történt eseményre a Nagy Imre Társaság tagjai országos konferenciával emlékeztek a Szikra Galériában.

Június

Épül a lakópark. A volt Huszárlaktanyában épülnek, szépülnek a lakások, megszülettek a tervek a sportcsarnokra.

Táncpanoráma. Négy helyszínen, négy különböző stílusban táncoltak a művészek az első Táncpanoráma rendezvényén.

Múzeumok Éjszakája. Tíz évvel ezelőtt csatlakozott városunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Három intézményünk összehangolt programjain népes számú érdeklődő vett részt.

201601070035.jpg

A festő és a szobrász. Palkó Tibor festőművész a Szikra Galériában, Máté György szobrászművész a Jász Múzeumban kiállítás keretében mutatta be az utóbbi évek alkotásainak legjavát.

Üzemavató. A Jász-Plasztik Kft. közel kétmilliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló új beruházása ötven munkahellyel gazdagította a térség munkaerőpiacát. Az üzemavatásra június 25-én került sor.

201601070036.jpg

Fémipari fejlesztés. A Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. uniós pályázat segítségével jelentős eszközbeszerzést, ingatlanberuházást hajtott végre, melynek eredményeképp ötven új munkahelyet is teremtett. A fejlesztésekről 30-án, a projektzáró rendezvényen számoltak be a cégvezetők.

ZagyvaParty. Második alkalommal rendezték meg a fesztivált a szigeten színes kulturális programokkal, zenével, gasztronómiával.

Július

Elismerések az egyészségügyben. A kórházban ünnepi műsorral, kitüntetések átadójával emlékeztek Semmelweis Ignác születésnapjára. A jeles nap apropóján dr. Buck Rita adjunktusi, dr. Nagy Lóránd főorvosi, dr. Gulyás László adjunktusi kinevezésben részesült.

Edzőváltás. A JFC edzői posztján júliustól Igor Nicsenko magyar bajnoki és magyar gólkirályi címmel is büszkélkedő kiváló labdarúgó irányítja a csapatot.

Elhunyt a professzor. Türelemmel viselt hosszú szenvedés után július 3-án, életének 101. esztendejében elhunyt Dr. Móczár László, a rovartan professzora.

Húszéves a Hamza. Július 15-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Hamza Múzeum. A jubileumi ünnepségre a Déryné Rendezvényházban került sor, a múzeumban kiállítással ünnepeltek.

Világtalálkozó. Huszonegyedik alkalommal ünnepelték az elszármazott és a szülőföld ölelésében maradt jászok összetartozásukat, identitásukat világtalálkozó keretében, melynek 2015-ben Jászfelsőszentgyörgy adott otthont.

Eltávozott a festőnő. Életének 95. évében váratlan hirtelenséggel elhunyt Laki Ida neves festőművész, Jászjákóhalma díszpolgára.

Augusztus

Mézvásár. Augusztus első napján a sportcsarnokban és a Bercsényi úton adtak randevút egymásnak a méhészek, ahová természetesen a szép számú érdeklődőt is várták a XXVIII. Nemzetközi Mézvásár alkalmából.

Fogathajtás. Nyolcadszor rendezte meg városunk a hagyományos fogathajtó versenyt, ahol ezúttal Jászfényszaru versenyzője Ifj. Pál János bizonyult a legjobbnak.

Csángó Fesztivál. Negyedszázada már annak, hogy első alkalommal Európa kisebbségben élő népei Jászberény utcáin, terein, színpadain a tánc nyelvén találtak közös hangra és mutatják meg zenéjüket, táncaikat fesztivál keretében a népes közönséget vonzó több napos rendezvényen.

201601070038.jpg

Fotósünnep. Szalai György „A születés pillanatától a pillanat születéséig” című fotókiállítását a Jász Múzeumban tekinthettük meg.

Központban a turizmus. A Tourinform Iroda a nyári főszezonra időzítette nyitását, melyet a belvárosban találhatnak meg a hazai érdeklődők, illetve a hozzánk látogató vendégek.

Vágta.Sikerrel rajtolt városunkban az I. Jászsági Vágta augusztus 15-én az Újerdőben, ahol az első díjat, mely egyben kvalifikáció a nemzeti Vágtára Tállya lovasa nyerte meg. A Jászság képviseletét Horváth István érdemelte ki Hadfi Szöcske nyergében.

Megyei díjazottak. A nemzeti ünnep tiszteletére a megyei közgyűlés szakmai díjban részesítette dr. Varró Bernadett dékánt és Nagy András nyugalmazott iskolaigazgatót.

Jubiláló otthon. Immár nyugdíjas éveit rója a Szent Klára Idősek Otthona, ugyanis 2015-ben ünnepelte alapításának 65. évfordulóját. A reneszánsz jegyében rendezett ünnepség a Barátok templomában kezdődött, majd az intézmény udvarán teljesedett ki.

Esküvő peresen. Augusztus utolsó hétvégéje mozgalmas volt a Peresi kápolna környékén. Szombaton, – a kápolna fennállásának történetében először, – esküvőnek, vasárnap búcsúnak adott helyet.

201601070037.jpg

Maraton. A hőség ellenére közel félezren álltak rajthoz a nyolcadik alkalommal rendezett Zagyvamenti  Maratonon

Szeptember

Art Camp 25 éve. A mozi galériáján szeptember első napján nyílt kiállítás az Art Camp Művészeti Szimpózium elmúlt 25 évének tiszteletére az alkotótáborokban készült művekből.

Expo. Nézőcsúcsot döntött az V. Jász Expo és Fesztivál szeptember első hétvégéjén, Jászberény főterén. Számos kulturális program színesítette a kiállítást és vásárt.

Emléktábla-avató. Felavatták legifjabb testvérvárosunk, Lajosmizse és Jászberény címereit ábrázoló emléktáblát a Polgármesteri Hivatal nagytermében.

A cimbalmos köszöntése. Fehér Ödön cimbalomművész 80. születésnapját családja és tisztelői körében ünnepelte a Jász Múzeumban.

Kossuth portré. A neves államférfit ábrázoló festmény Darázs István felajánlásának jóvoltából szeptembertől a Városháza tanácstermét díszíti.

Gulyásfesztivál. A szolnoki országos hírű gasztrofesztivál díszvendége 2015-ben Jászberény volt.

Igazgatóváltás a kórházban. A Szent Erzsébet Kórház igazgatói székéből közös megegyezéssel távozott szeptemberben dr. Csiki Zoltán. Helyét dr. Sinkó-Káli Róbert vette át.

Szárnyaló Főnix. Kulka János önálló estjével nyitott a Főnix Fészek Műhelyház hetedik évada, ahol előadásokat már az intézmény ekkor felavatott parkjában is lehet tartani.

Primák. A megyei Prima díj átadásán a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai, valamint Rédei Lajos bádogosmester vehették át a rangos elismerést.

Közvilágítás. Városunkban 2800 lámpatestet cseréltek le korszerű, LED-es technológiájú eszközökre egy uniós pályázati forrásnak köszönhetően.

Széltorony A világörökség részét képező széltorony másolatát a városháza udvarán helyezték el iráni testvérvárosunk, Yazd küldöttségének részvételével.

Sportnap. A nagy érdeklődésre számot tartó autómentes napot követő hétvégén ismét a mozgásé volt a főszerep a csarnokban illetve az Ifjúsági Házban rendezett családi sportnapon.

Október

Csemege. Október 10-én ünnepelték a Csemege üzletlánc egykori dolgozói a berényi bolt, az úgynevezett Pesti Csemege, nyitásának ötvenedik, a Hűtőgépgyári Csemege negyvenedik évfordulóját.

Emlékverseny. Eperjesi Nándor emlékének ajánlották a 2015. évi Lehel Vezér ITF Nemzetközi Taekwon-do Kupát, melyen a magyar mellett tíz nemzet 260 sportolója vett részt.

Évadnyitó. A Spanyolul tudni kell című Tabi László darabbal nyitotta színházi évadát a Lehel Film-Színház október 3-án.

Emléktábla. Beleznay Antal zeneszerző emléktábláját avattuk 16-án mely a zeneiskola falán kapott helyet.

Svejk a galérián. Mikó István keltette életre Svejket, a derék katonát dallal és prózával a Lehel Film-Színház stúdió-előadásában a mozi galériáján.

Jégcsarnok avató. Ünnepélyes keretek között október 15-én avattuk fel a nemzetközi szabványoknak megfelelő fedett jégpályát, mellyel a régió sportrajongóinak régi vágya vált valóra.

Ismét Páva. A gyermekek részére hirdetett Fölszállott a páva című népzene- és néptáncvetélkedőre szóló és csoport kategóriában is jelentkeztek berényi táncosok, sőt gyimesi testvérvárosunk ifjainak is szurkolhattunk.

Útközben. B. Jánosi Gyöngyi festőművész válogatott műveiből összeállított tárlatát tekinthettük meg a fenti címmel a Szikra Galéria kiállítóterében.

Hulladékgazdálkodás. A hónap végén lezárult Jászberény hulladékgazdálkodást reformáló projektje, melynek keretében 291 millió forintból korszerűsödött a város kommunális hulladék gyűjtése. Komposztálókat osztottak a lakosságnak, illetve bővül az ágazat gépparkja is.

Társastánc. Területi társastánc bajnokságnak adott otthont a sportcsarnok a Lehel Melody TSE szervezésében.

A színésznő. Csákányi Eszter önálló estjén a nő ezer arcát villantotta fel dalban és prózában a Lehel Film-Színház színpadán.

November

Fürdő. A hónap elején ismét birtokba vehették a fürdőzők a szépen felújított fürdőt, melynek medencéi  és az azokat körülölelő járófelület esztétikus mozaikburkolatot kapott.

Veszélyes hulladék. Négy kamiont töltöttek meg azok a veszélyes hulladékok, melyeket a gyűjtőakció alkalmával a városlakók szállítottak a meghirdetett gyűjtőpontokra.

JAK jubileum. Megalakulásának huszadik évfordulóját kiállítással ünnepelte a Jász Alkotók Köre a Szikra Galériában.

201601070039.jpg

Jégkorong. A poraiból feltámadt hazai jeges sport rögtön szép eredményeket hozott. A november 14-15-én rendezett nemzetközi hoki tornán a berényiek szerezték meg a bajnoki címet.

Monodráma. Udvaros Dorottya fantasztikus előadásának tapsolhattunk a Főnix Fészek Műhelyházban november első előadásán.

Kormányablak. A Jászberényi Járás közigazgatási életének meghatározó eseményét ünnepeltük 19-én, amikor hivatalosan megnyitotta kapuit a Jászberényi Kormányablak.

Könyvtárünnep. A modern könyvtár épülete tíz éve várja olvasóit széles könyvkínálattal és változatos programokkal. A jeles évfordulót 21-én egész napos ünnepséggel köszöntötték.

Piaf 100. Edith Piaf francia énekesnő születésének századik évfordulóját a Malom Színház és a Szikra Galéria is nagyszerű előadásokkal köszöntötte.

Bölcsőde. Négy évtizede szolgálja a város legifjabb tagjait a Városi Önkormányzati Bölcsőde. A jubileumot nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte az intézmény közössége.

Női foci. A Pest megyei bajnokság Keleti csoportjában szereplő jászberényi női labdarúgó csapat a tabella tetején várja a tavaszi mérkőzéseket.

201601070040.jpg

December

Várostörténet. December első napján mutatták be a sajtó nyilvánosságának a városunk történetét bemutató könyvsorozat második kötetét, mely a reformkortól a harmincas évekig kalauzol az időben.

Kórházavató. December negyedikén ünnepélyes keretek között átadták a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház új épületszárnyát, melynek köszönhetően a régió lakói egy korszerű egészségügyi intézménnyel gazdagodtak.

Hónap műtárgya. Az év utolsó hónapjában Makay József festményét tanulmányozhattuk az immár egyéves művészettörténeti sorozat keretében a Szikra Galériában.

Véradók. A Véradók Napja alkalmából a Vöröskereszt helyi szervezete elismerő oklevéllel és emlékplakettel köszöntötte a sokszor önkéntes véradókat, akik között hatvanszoros, sőt kilencvenszeres véradó is van.

Y-Ház. December 3-án átadták a Yakuzák Se székházát, mely funkcióját tekintve nemcsak a karate sport otthona lesz, hanem a lelki és szellemi feltöltődés helyszíne is.

Advent. A város koszorúján minden vasárnap lélekemelő szónoklatok és kulturális műsorok kíséretében felfénylett egy újabb gyertyaláng az ünnepvárás időszakában, ezzel téve teljessé karácsony misztériumát a közösség számára.

Diákolimpikonok. A városvezetés elismerő oklevelekkel jutalmazta Jászberény legeredményesebb sportolóit 15-én, a városháza dísztermében.

Csángó Mikulás. Hatodik alkalommal indult el a Mikuláskaraván Jászberényből, hogy Csángóföld gyermekeinek önkéntes adományokkal szerezhessen örömet.

Festészeti album. Karácsony előtt jelent meg a Jászság festészeti albuma, mely a Szikra Galéria gyűjteményének színe-javát foglalja kötetbe.

Edzőcsere. A sorozatos vereségek edzőváltást tettek szükségessé a jászberényi kosárcsapat élén. Forray Gábort Lo Elhadji Malik váltotta a JKSE kispadján.

Évkönyv. A 2015. évet összefoglaló Jászsági Évkönyvet ezúttal Jászjákóhalmán mutatták be első ízben az olvasóknak.

Jászberény anno. Városunk száz évét fényképes album formájában mutatja be a Jász Múzeum legújabb kiadványa, melybe december 18-án tekinthettek bele az érdeklődők a könyvbemutató alkalmával.