Bátraké a nagyvilág

A KLIK Jászberényi Tankerülete huszonegy tanulóját jutalmazta elismerő oklevéllel és három diákját Kiválóság Díjban részesítette a harmadik alkalommal megrendezett Kiválóság Gálán az elmúlt csütörtökön.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Jászberényi Tankerületének díjátadó gáláját május 12-én, csütörtökön délután a Déryné Rendezvényházban tartották. Az ünnepség emelkedett hangulatát a Palotásy János Zeneiskola rézfúvós növendékei alapozták meg Purcell: Trombita szó című művével.

2016-05-12_00001.jpg

Az ünneplőket és ünnepelteket Birinyi János tankerületi igazgató köszöntötte, s örömét fejezte ki, hogy immár harmadik alkalommal díjazhatták kiemelkedően teljesítő tanulóikat.
Tolmácsolta dr. Kállai Mária kormánymegbízott üdvözletét és jókívánságait, aki ugyan személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, de levélben méltatta a kiválóságokat. „Egy ország fejlődéséhez, gyarapodásához szükség van tehetségekre, olyan kiválóságokra, akik az élet minden területén értéket jelentenek. Ezek az értékek a motorjai versenyképességünk növelésének.” – hallhattuk gondolatait.

IMG_7964.JPG

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára Eötvös József gondolataival köszöntötte a megjelenteket: „Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségünkre gyakorol, megmarad.” Reményét fejezte ki, hogy az átalakuló iskolai intézményrendszer valamennyi gyermek, tanuló javát szolgálja majd. Nem könnyű feladat meghatározni, hogy melyek azok az ismeretek, kompetenciák, melyeket az iskoláknak közvetítenie kell és fáradhatatlanul dolgoznak a jó megoldáson. Véleménye szerint a legfontosabb a jó pedagógus és az által közvetített jó módszertan. „Félig sem fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy hogyan! ” – idézte Eötvös szavait. S különösen igaz ez a kitüntetett gyermekekre, akik pedagógusaik jó módszere által érnek el kiváló eredményeket. Megköszönte kollégái munkáját és arra bíztatta a kitüntetetteket, hogy legyenek büszkék és ez a díj adjon nekik erőt további tanulmányaikhoz.

2016-05-12_00017.jpg

A folytatásban rendhagyó módon elsőként Macsi Sándort köszöntötték, aki hetven éve vehette át elemi népiskolai tanító képesítését. Macsi Sándor 1951-ben került a Jászságba, Jászágóra, ahol jelenleg is él. 1954-től ’77-ig a jászágói iskola igazgatója volt, 1986-ig, nyugdíjazásáig pedig a jászárokszállási iskola igazgatóhelyetteseként tevékenykedett. „Hivatásából eredő céljait elérte, hiszen embereket indított el az életük pályáján, tudást, emberséget tanított, „s más millió dolgot”, ahogyan ő mondja.” Macsi Sanyi bácsi a székéből fiatalosan felpattanva – kilencvenéveseket meghazudtoló frissességgel –, nagy örömmel vette át rubinoklevelét és fejezte ki háláját derűs mosolyával.

2016-05-12_00018.jpg

A gála további részében a gyermekeké volt a főszerep. Deméné Ilonka Gabriella tanárnő vezetésével a Lehel Vezér Gimnázium tanulóinak műsoraként kaptak a jelenlévők „Szeretetcsomagot”, szívhez szóló énekekkel, verssel. „Bátraké a nagyvilág, rájuk vár csak boldogság!” – hallhattuk az egyik dalban. A gálán fellépett Busai Bori és ifj. Mahovics Tamás, valamint az Árendás táncegyüttes szólistái is, akik gömöri táncokat mutattak be.

A KLIK Jászsági Tankerületének vidéki intézményeinek elismerésre javasolt tanulói, majd a jászberényi iskolák kitüntetettjei vehették át oklevelüket Birinyi János tankerületi igazgatótól és Pesti Pétertől, a Jászsági Általános Iskola főigazgatójától. A mellett, hogy a huszonegy tanuló kiemelkedő tanulmányi eredménnyel büszkélkedhet, szabadidejükben sem tétlenkednek és kimagaslóan teljesítenek egy-egy, vagy több területen is. Legtöbben matematikából, idegen nyelvből és magyar nyelv- és irodalomból érnek el kiemelkedő sikereket, de zenében, táncban és sportban is többen jeleskednek.

A KLIK Jászsági Tankerületének elismerésben részesült diákjai:

  • Eszes Laura, JÁI Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézmény 4. o., Alattyán
  • Mozsár Balázs, JÁI Jászágói Általános Iskolai Tagintézménye 7. o., Jászágó
  • Kiss Zsuzsanna, JÁI Bozóky János Általános Iskolai Tagintézménye 8. o., Jászdózsa
  • Szőcs Szilárd, JÁI Bozóky János Általános Iskolai Tagintézménye 8. o., Jászdózsa
  • Horváth István, JÁI IV. Béla Általános Iskolai Tagintézménye 8. o., Jászjákóhalma
  • Kobela Boglárka, JÁI Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézménye 7. o., Jánoshida
  • Sziráki Péter, JÁI Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézménye 8. o., Jánoshida
  • Kovács Laura Karola, JÁI Hábor Gabriella Általános Iskolai és Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézménye 6. o., Pusztamonostor
  • Fodor András, JÁI Viszneki Általános Iskolai Tagintézménye 7. o., Visznek
  • Szerző Rita, Jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. c, Jászárokszállás
  • Sándor Evelin, Jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. o., Jászárokszállás
  • Horváth Ákos, Jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. a., Jászárokszállás
  • Kovács Eszter Tamara, Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. a, Jászberény
  • Katona Dorina, Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. b, Jászberény
  • Bató Larina Málna, Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. b, Jászberény
  • Pernyész Gréta, JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménye 6. b., Jászberény
  • Busai Bori, JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménye 2. b., Jászberény
  • Sisa Georgina, JÁI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézménye, 8. o., Jászberény
  • Rusvai Miklós, Lehel Vezér Gimnázium 8. n, Jászberény
  • Gulyás Eszter, Lehel Vezér Gimnázium 13. a, Jászberény
  • Burai Zsolt Kevin, Palotásy János Zeneiskola, Jászberény
  • Idén hárman is átvehették a Kiválóság Díját kimagasló eredményeikért: Tiborcz Bence, a JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménynek 8. b. osztályos tanulója, valamint Kalup Csilla Enikő és Vigh Benjámin, a Lehel Vezér Gimnázium 12. c osztályos tanulói.