Ezek a mai fiatalok!

Ehhez az ősrégi mondathoz vitathatatlanul rosszallás társul. Azok a fiatalok azonban, akikről ebben az írásban hírt adunk, tiszteletreméltó küldetést vállaltak fel. A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapata vezetőjét, Tóth D. Csabát otthonában, Jászapátiban faggattuk megalakulásukról, tevékenységükről.

Mivel foglalkozik a csoport?
Tárgyi adományokat gyűjtünk önkéntes aktivistáinkon keresztül, majd az összegyűlt ruhákat, játékokat, tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket csoportosítjuk, dobozokba rendezzük és eljuttatjuk a rászorulókhoz. Évente kétszer – karácsonyra és gyermeknapra – szervezünk koncentráltan gyűjtést. A gyermeknapi akciónkat május 20-án zárjuk, azt követően már csak csomagolunk. Ezen túl egész évben folyamatosan átvesszük a műanyag kupakokat is. Pénzt azonban nem fogadunk el!

Kik részesülnek az adományokból?
Kialakult kapcsolatunk van a budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikával, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Gyermekosztályával, a Maci Óvodával és a Szent István Körúti Speciális Iskolával. A Tűzoltó utcai Klinikán évek óta az osztályvezető főnővér fogad bennünket és azt is lehetővé teszi, hogy a súlyos betegségből gyógyuló kis betegekhez bemenjünk, ajándékainkat személyesen adjuk át.

Ez nem lehet egyszerű…
Valóban megrázó a szenvedéssel szembesülni. Sok ember önvédelemből igyekszik tudomást sem venni róla, de mi szembemegyünk ezzel. Sírni csak a folyosón szabad, a kórtermekben mosolygunk.

Hogyan és mikor jött létre a csoport?
Személyes indíttatásból egy tragédia kapcsán éreztem késztetést a segítésre. 2008-ban egy közeli ismerősöm gyermekénél daganatot diagnosztizáltak és a Tűzoltó utcában kezelték – sajnos sikertelenül. A picinek tizenegy hónap élet jutott. Ekkor jártam először ezen a klinikán és azt tapasztaltam, hogy sok a rászoruló. Szikszai Nikolettel először személyes dolgainkat gyűjtöttük össze, majd egyre többen csatlakoztak hozzánk. A tömegközlekedési eszközökön való szállítást hamarosan „kinőttük” és egyik aktivistánk, ifj. Pócs János biztosította a továbbiakban a szállítást. Az utóbbi években az átadókra Jászapáti Város Önkormányzata bocsát rendelkezésünkre személyszállító kisbuszt, illetve Nagypál Tamás aktivistánk két furgont.

Ilyen sok adomány gyűlik össze?
Karácsonykor százharminchárom kartondoboznyi ajándékot adtunk át. A dobozokat is adományként kapjuk két dohányboltból.

A Jászsági Fiatalok elnevezés mindkét eleme hangsúlyos?
A területi jelzőt illetően a csapat gerincét Jászapáti adja, de vannak tagjaink Jánoshidán, Jászárokszálláson, Jászdózsán, Jászfényszarun, Jászkiséren, Jászszentandráson és Pusztamonostoron is. Jászberényben egy tagunk működik, örömmel fogadjuk a további segítőket innen is. A fiatalok megjelölés is jellemző: vegyes az életkor 15-40 év között, de a fiatalok vannak többségben. A legidősebb rendszeres adományozónk az én kilencvenhat éves nagyapám.

Hányan dolgoznak a csoportban?
Ez év elején harminc-negyven aktív tagunk volt, de a létszám folyamatosan emelkedik. Formális belépés nincs és mivel sokan iskolába járnak, illetve dolgozunk, így előfordul, hogy valaki egy-egy gyűjtésben való részvételt kénytelen kihagyni.

Hogyan lehet elérni Önöket?
A legélőbb fórum a facebook, ahol Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapata néven önálló közösségi oldalunk van. A facebookon én is megtalálható vagyok, de a 30/907-3716-os telefonszámon is felhívhatnak a csatlakozni, illetve segíteni vágyók.

A fiatalok ez év elején készíttettek tablót az aktuális tagokról, melyen ez áll: „Élj úgy, hogy a kisgyerek, aki voltál, büszke legyen a felnőttre, akivé lettél…”
Ilyenek is ezek a mai fiatalok!