Jászapáti Praxisközösség és a Vihar Rózsák közös délutánja

A Jászapáti Praxisközösség szakemberei március 11-én, pénteken, Játék az egészségért! című roma egészségmegőrző családi délutánra várták a Vihar Rózsák tánccsoport tagjait és családtagjait, a helyi Közösségi Házban.

Nem először töltötték együtt a délutánt a Praxisközösség szakemberei és a Vihar Rózsák tánccsoport tagjai. Február 12-én rendezték meg az első egészségmegőrző családi programot, „Egészséges táplálkozás a roma hagyományok figyelembevételével” címmel. Az együttműködésre a tánccsoport vezetője, Farkas Jolán kérte fel a praxisközösség tagjait. A program célja a roma lakosság egészségtudatosságának javítása, egészségről szóló ismereteiknek bővítése. Szeretnék, ha ilyen délután havi rendszerességgel kerülne megrendezésre.

A március 11-i programot Elek Ágnes, népegészségügyi koordinátor nyitotta meg. Bemutatta az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramot és a Praxisközösséget. A program Bálint Amarilla, egészségpszichológus előadásával folytatódott.  Az előadás témái a függőségek voltak. Kitért a dohányzás, az alkohol, a drogok, pszichoaktív szerek és energiaitalok káros hatásaira. A jelenlevők megoszthatták tapasztalataikat a pszichológussal, közreműködésükért pedig ajándékban részesültek.

A résztvevők egészségi állapot felmérésen is részt vehettek, vérnyomás- és vércukormérést kérhettek. A gyermekeknek is készültek programmal a Praxisközösség segéd egészségőrei. Különféle egészségre nevelő, játékos feladatok várták a kicsiket. Egy modell segítségével elsajátíthatták a helyes fogmosás lépéseit, megtanulták, hogyan kell helyesen kezet mosni. Réparágó versenyen vehettek részt, totókat, rejtvényeket tölthettek ki, felépíthették az egészséges táplálkozás piramisát és kipróbálhatták a „részeg szemüveget” is. Az eredményesen véghezvitt feladatokért Egészség Kupont kaptak, melyeket később ajándékokra válthattak be.

A roma családok élményekkel gazdagon, minden gyermek színes léggömbbel térhetett haza.