Modern és profi produkció készül

Egészen különleges élményben lehetett része a média munkatársainak, ugyanis bepillantást nyerhettünk a Jászok című történelmi dal- és táncjáték első nagyszabású próbájába.

Mint egy nyüzsgő hangyaboly, melyben a látszólagos összevisszaságban mindenkinek meg van a feladata és mindenki állandó mozgásban van. A terem közepén izzadó táncosok pörögtek-forogtak, a széleken kórustagok skáláztak, a szólisták a földön kuporogva memorizálták szövegeiket, a ruhatervezők méreteket vettek az éppen pihenő szereplőkről, a kispadokon a sérültek kuporogtak miközben a koreográfusok és rendezők sűrűn osztogatták az utasításokat. Nagyjából ez a látvány fogadott délután, amikor benyitottam a tornaterem ajtaján.  A levegő szinte izzott a felfokozott hangulatban, amiben keveredett a jókedv, az izgalom, a figyelem, a fáradság és a megfelelni akarás érzése.

A nyáron bemutatásra kerülő produkció kisebb mozaikjai már elkészültek, a hétvégén három nagyjelenet összpróbájára került sor – világosított fel Soós Andrea a darab producere. Megengedte, hogy belepillantsak telefonjába is, ahol a jelmezterveket, illetve a díszlet vázlatait őrzi. Annyit elárulhatunk, hogy a ruhák ugyan eleink hagyományos viseletét idézik, azonban mégis modernek lesznek. A színpadon egyedi látványelemeket terveznek, valódi tüzet, víz oltárt, valamint a háttérben vetített képek színesítik az előadást.

A tánc próbák délelőtt óta zajlottak, a szólisták délután csatlakoztak a munkához. A Jászság Népi Együttes és az Állami Népi Együttes táncosai ez alkalommal illesztették össze először a már külön külön elsajátított koreográfia elemeit egységgé. A próbát az Állami Népi Együttes koreográfusai valamint Mihályi Gábor egymást váltva vezényelték. A parkett szélén sérülés miatt pihenő Gorácz József táncos mesélt néhány háttér információt, miközben fejben követte társai mozdulatsorait. Elmondta, hogy a darabban az állami együttes kap valamivel nagyobb szerepet, hiszen nekik több lehetőségük van a próbákra. Mindkét együttes nagyon keményen készül a produkcióra, a Víz utcába rendszeresen járnak a budapesti együttes tánckarvezetői próbákat tartani. A színmű tartalmaz ugyan török, magyar, keleti néptánc elemeket, de semmiképpen nem autentikus, ezért fokozott koncentrációt igényel a betanulása. Olyan nem megszokott mozdulatsorokat kell elsajátítaniuk, melyek bizony izomlázat okoznak még az oly gyakorlott táncosoknak, is mint a JNE tagjai.

A fantasztikus énekhanggal megáldott Turi Melindát fellépései közötti szünetben szólítottam meg. Elmondta, hogy véleménye szerint a szólisták remekül haladnak, úgy érzi, valami nagyszerű darab van születőben. Melis László, a darab zeneszerzője szintén megerősítette Melinda véleményét, maximális elégedettségről számolt be az énekesekkel kapcsolatban.

A hosszú órákig tartó próba végén abban a szerencsében részesülhettünk, hogy megnézhettük az elkészült jeleneteket, melyek részleteiben is lélegzetelállító élményt nyújtottak. Mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy valami rendkívül izgalmas, modern és profi produkció bontakozik ki hamarosan, ami rólunk, jászokról mesél.