Színné redukált formák

A jász táj sajátos képi megfogalmazását láthatjuk a Lehel Film-Színház galériájának legfrissebb, május elsejéig látható tárlatán. A megnyitóra érkezett vendégeket péntek délután a szervező Jászkerület képviseletében Góg Zoltán fogadta.

A kiállító F Balogh Erzsébet Egerben alkotó festőművészt, a Jászdózsai Alkotótelep tagjai is elkísérték a rendezvényre. Nem véletlenül. A művésznő a dózsai alkotókör tevékeny tagja, művészeti vezetője, most látható Jász Táj című anyagának képeit is jórészt a dózsai vidék, a falu mindennapjai ihlették. A festőnő hangsúlyozta, hogy a dózsaiaknak köszönheti életre szóló szeretetét a Jászsággal, melynek nyugodt szépsége inspirálta a kiállítás anyagának megszületését. A képek a hétköznapokban rejlő csodát, az udvarok, a kertek, az itt élők sokszínűségét adják vissza a vásznakra vitt színek tükrében.

A tárlatot Goda Gertrúd művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta, hogy a festő nem a táj valóságban látható gyönyörűségét adja vissza képein, hanem azt az érzést, amit egy-egy természeti jelenség vált ki az emberből. A színek harmóniája vagy meglepő ellentéte konzerválja ily módon az emberi kozmikusság, múlandóság, a természet változásának történéseit. A forma érzelmeket hordozó színné redukálódik a vásznon. A képek mesés, békés hangulatot sugároznak, a nap végi álmodozást, megnyugvást, a nőiesség tudatát idézik.

A megnyitót a témához illeszkedő, tekerőlanton és kobozon előadott észak-alföldi muzsika tette teljessé. Az ünnepség végén harapnivaló és a kiállító jóvoltából finom egri bor társaságában lehetőség volt a képeket közelebbről szemügyre venni, beszélgetni az alkotóval és művésztársaival.