Vendéglátó körkép

Az elmúlt időben számos új, változatos kínálattal rendelkező vendéglátó egység nyílt meg városunkban. Az alábbi válogatásban olyan falatozók kaptak helyet, ahol éhségünk csillapításán túl különleges gasztronómiai élményeknek is részesei lehetünk.

Egy jóleső séta alkalmával minden bizonnyal feltűnhetett néhány újdonság Jászberény utcáin, ami az üzleteket és azok változékony arculatát illeti.

A Holló András utca virágboltja sok jeles alkalmat tett még ünnepibbé, ám a helyiség ma már a kézműves hamburgerek kedvelőinek okoz örömteli perceket. A Bad Burger névvel ellátott fiatalos bár hangulatában és kínálatában is igyekszik felvenni a ritmust a fővárosi street food jellegű étkezdékkel. A bátrabbak kóstolhatnak akár zöldcitromos-rozmaringos ízesítésű, vagy Hawaii ihlette burgert, miközben kíváncsiságukat is kielégíthetik, hiszen szinte a szemük láttára kerülnek a friss hozzávalók tányérjukra. A különféle ízesítésű burgerek mellett tortillából készült fogások, saláták és reggeli menü is helyet kapott az étlapon.

A felújításra került Bathó Palota épületében kialakított presszó sokak kedvelt helye lett tavalyi megnyitása óta. A folyton bővülő kínálat és a fogyasztóbarát árak mellett főként kedvező elhelyezkedésének köszönhető a népszerűsége, ami nem csoda, kellemes elidőzni a városházára néző teraszon egy napos délután. A választék igazodik a szezonális igényekhez, a hagyományos sütemények és Gourmet kávékülönlegességek mellett télen mézeskalács termékekből, illetve a Monarchia Rétesház desszertjeiből, míg nyáron kézműves fagylaltokból és hűsítő italokból válogathatnak a vendégek.

Megnyitása óta biztosan felkerült egy-két kulináris bakancslistára a nyugati konyha előtt tisztelgők törzshelye. A Fald fel Amerikát elnevezésű étteremlánc városunkban ironikus módon az egykori edzőterem mellett kapott helyet a forgalmas Szövetkezet úton. Mivel egy franchise rendszerről van szó, bátran ejthetünk szót az alapítókról, akik először Miskolcon próbálták ötvözni a gyorsétterem előnyeit a klasszikus á la carte éttermek színvonalával. A helyi üzletben sincs ez másként: hatalmas adagok, merész fűszerezés, méretes hamburgerek és frissensültek. Annak sem kell aggódnia, aki a mértékletesség híve, pita, leves, saláta, előételek, hot-dog és amerikai desszertkülönlegességek közül lehet még válogatni.

Ma már porcukor és liszt fehér rétegei fedik az érparti hentesüzlet munkapultját, az előtérben pedig színes macaronok, gyümölcskosarak és nagymamáink receptjeit idéző sütemények kápráztatják el a belépőket. Itt tartja magát a sok jó ember kis helyen is elfér mondás, a nemrég nyílt Édes Álom cukrászdának szemmel láthatóan örülnek a környékbeliek. A tulajdonos elmondása szerint igyekszik emlékeztetni érzékeinket gyermekkorunk házias ízélményeire, ehhez segítségére vannak a természetes alapanyagok, és a felmenők által tökéletesített receptúrák, megbolondítva némi modern rafinériával.

Éttermi túránk utolsó állomásához vissza kell, hogy kanyarodjunk városunk főterére, a már említett Palota Presszó mellett helyet kapó Sonkaland üzlethelyiséghez. A tavaly ősszel nyílt kereskedés olasz mintát követve ötvözi a vendéglátást a kereskedelemmel. Miközben a szárított sonkák, sajtok, tészták, olajbogyók, pástétomok, szörpök és savanyúságok között vacillálunk, jut idő néhány ízlésesen tálalt ínyencfalatra, friss péksütemény, vagy egy kávé elfogyasztására. A Sonkalandban hazai és külföldi gyártók termékeit találjuk, ahol a hangsúly az egészséges környezetből származó élelmiszeren van, mellőzve minden hozzáadott adalékanyagot.

Kalandozásaink közepette azért ne feledkezzünk el régi, jól bevált vendéglátóhelyeinkről sem, szerencsére Jászberény bővelkedik magas színvonalú szolgáltatókban ezen a területen is.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?