Korhatártalanul Endrei Judittal

Endrei Judit és korhatártalanul mozgalma olyan hullámokat szeretne gerjeszteni, elindítani, mint amikor egy kavicsot vízbe dobunk. Ez a mozgalom lényege, és legújabb könyvének a Korhatártalanul-nak is, amelyet népszerűsítendő érkezett az egykori televíziós ikon városunkba. Kiváló moderátor göngyölte a beszélgetés fonalát, egy igazi lokálpatrióta: Körei-Nagy Katalin jogász, újságíró.

Március 8-án a Déryné Rendezvényházban zömében középkorú hölgyek hallgatták, és bizonyára elgondolkoztak Endrei Judit mondanivalóján, ami  az „ötven pluszosaknak” – szólt.
Vannak, akik kétségbe esnek, annak tudatában, hogy középkorúak, már nem kellenek sehová, netán unatkoznak, és felteszik magukban a kérdést: mit kezdjenek az életükkel? Erre a kérdésre adott válaszokat a hatvanhárom esztendős, két leánygyermekes, hét könyvet jegyző egykori televíziós személyiség.

Endrei Judit valóban „korhatártalanul” érkezett Jászberénybe, lelkesen, mosolygósan, ahogyan én is emlékszem rá gyermekkorom bemondónőjeként a Magyar Televízióból. Elmondta, hogy az idővel való szembenézés megrázó lehet. Tudjuk, hogy múlik, hiszen az emberen látszanak az eleinte csak apróbb, később egyre mélyebb ráncok, a bőr veszít rugalmasságából. Furcsa dolog ez a természettől, fontosabb, hogy belülről mit érez az ember, milyen aktivitással éli mindennapjait.
Életünk nagy eseményeire készülünk. Egy életpályára, párválasztásra, gyermekvállalásra. Kell-e az idősödésre készülni? – hangzott a kérdés.
Igen. – jött a válasz. Endrei Judit hitvallása szerint az a dolgunk, hogy az utolsó cseppig kiélvezzük az életet. Ne éljünk zárkózottan. Hangsúlyozta: a nyugdíjasoknak számtalan lehetőségük van arra, hogy sok mindent megvalósítsanak, aktívan éljék napjaikat. Hiszen ötven-hatvanévesen is bármit meg lehet tanulni. Igaz, hogy napjaink társadalma nem igazán kedvez a középkorosztálynak, vagyis nem ők a népszerűek.

Látható, hogy a fiatalság kultusz felfokozott mértékben jelen van, de ez okozhat-e önértékelési zavart egy idősödő emberben? – hangzott egy újabb kérdés Körei-Nagy Katalintól. Endrei Judit válaszként elmondta, hogy anno 1998-ban jött el a televíziótól. Akkor volt negyvenöt esztendős és nem marasztalták. Azóta sem tudta meg, hogy ebben a „könnyű elengedésben” benne volt-e esetleg az, hogy már nem volt annyira fiatal.

„Nyugaton egyre terjed, hogy nemcsak a fiatalokat részesítik előnyben a munkaerőpiacon, hanem a szaktudást nézik. Nálunk még csak elvétve vannak ilyen cégek. Partvonalon vagyunk, valóban. Miért? Mert a társadalom úgy gondolkodik rólunk, hogy az öregek lassúak, mi viszont úgy vélekedünk magunkról, hogy igenis tanuljunk, legyünk aktívak, legyen friss a tudásunk. Ha így teszünk, nem mondhatják ránk, hogy idős, tehát nincs már tudása. ” – fejtette ki a hajdani műsorvezető.
Hallhattuk: Magyarországon négymillió „ötven pluszos” ember él. Ha valakiben tettvágy van, dolgozzon. Ugyanúgy meg tudja tanulni egy hatvan-hetvenéves ember is hogyan kell használni egy okostelefont, vagy a skypot. Sok mindennel szebbé tudják tenni napjaikat.

A folytatásban sorra vette a közönség a vendégelőadóval azokat az értékeket, amelyekkel egy középkorú rendelkezik, ilyen például: a tapasztalat, a bölcsesség, a nagy munkabírás, a lojalitás a munkahelyhez, a megfontoltság, a sokoldalúság, a türelem, az alkalmazkodás. A fiatalok jellemzői is szóba kerültek, akik: gyorsak, türelmetlenek, elégedetlenek, keresik a helyüket.
„Méltóan éljük az életünket. Nem árt néha a puttonyban, amit cipelünk, rendet tenni. A lehúzó gondokat, múltbéli sérelmeket, rossz beidegződéseket kivenni belőle. Csak azokat hagyjuk benne, amik építenek. Fontosak a jó beszélgetések, hogy legyen valaki, akivel meg tudjuk vitatni bajainkat, örömeinket.” – hívta fel a figyelmet Endrei Judit.
Sok jó tanács elhangzott az est folyamán, amelynek végén a vendégünk elmondta, hogy mi nők, nagyon vigyázzunk magunkra, hiszen a nő a család melege, az összetartó kapocs. Nekünk még sok dolgunk van a Földön, sokáig itt kell maradnunk. Hölgyeim, eszerint gondolkozzunk és cselekedjünk tehát!