Jászberény várja a csillagászokat

Február 19-én ünnepélyes keretek között fogadta Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere a 2015. évi Nemzetközi Diákolimpiákon részt­vevő olimpikonokat, így többek között a jászberényi Kalup Csillát és Vigh Benjámint, a Lehel Vezér Gimnázium 12. C osztályos tanulóit, a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia magyar csapatának tagjait is.

A Parlamentben lezajló ünnepséget 1999 óta rendezik meg minden év elején az előző évi diákolimpikonok, a csapatok vezetői és a diákok felkészítői számára.
Az ünnepségre a Parlament Kupolacsarnokában került sor. A Szent Korona körül két oszlopban foglaltak helyet a meghívottak és kísérőik. A Himnusz eléneklése után Balog Zoltán miniszter mondott beszédet, ezután következett a kitüntetések átadása: ekkor a jászberényi Kalup Csilla és Vígh Benjámin is elismerő oklevélben részesült.

A miniszter a díjátadón hivatalosan bejelentette, hogy a 2019. évi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Magyarország rendezi. A versenyre előreláthatólag negyven országból 220 versenyző érkezik és 105 millió forintot fordítanak rá. Az ünnepség végén idén is készült egy csoportkép, melyen a miniszter és a diákolimpikonok láthatók.
Ezt követően a Vadász teremben várták állófogadásra a meghívottakat. Az ünnepély további része kellemes társalgással telt a felszolgált ételek elfogyasztása mellett.

Kalup Csilla és Vigh Benjámin továbbra is tagjai lehetnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia magyar csapatának, ennek érdekében jelenleg is készülnek a 2016 decemberében, Indiában sorra kerülő, immár tizedik diákolimpiára. A felkészülés fontos állomása az idén április 1-3 között Jászberényben megrendezett országos verseny lesz, melynek első öt helyezettje képviseli idén Magyarországot Indiában.