Csináljunk egy még jobb rádiót!

Jászberény kedvelt rádiója, a TRIÓ Rádió az utóbbi időszakban viszontagságos időket élt. Fel-felröppentek hírek az átalakításáról, a tulajdonosváltásról, de ezek mindeddig nem következtek be. Januártól viszont új tulajdonosa van a rádiónak. Minderről és terveikről Magera Tibor ügyvezetőt kérdeztük.

Mikortól hatályos a tulajdonosváltás, és kik birtokolják a TRIÓ Rádiót?
Ez év januárjában történt meg a tulajdonosváltás. Szatmári Zoltántól ketten, Kasza Lajos és én vásároltuk meg a rádiót. Az ügyvezetői szerepkör rám hárul.

Kinek az ötlete volt a rádióvásárlás, és mióta zajlik ez a folyamat?
2014 ősze óta tartanak a tapogatózó, majd egyre konkrétabb tárgyalások, míg végül is pont került az ügy végére. Gondolom, ezt valamelyest célszerű, ha megindokolom – ahogy saját magamnak is tettem –, hiszen bőven volt és van elfoglaltságom. Az önkormányzatnál is és a saját cégemnél is időigényes feladataim voltak, s ez utóbbiak meg is maradtak. Volt bennem mindig valami elemi szimpátia a rádiózás iránt, hiszen bármilyen tevékenység közben, sőt még munkát végezve, vagy autóban is tudunk rádózni, amit ugye sem a televízióról, sem az újságról nem lehet elmondani. A Trió Rádiónak tiszteletre méltó múltja, stabil hallgatósága van, s úgy gondoltam, hogy ez jó alap arra, hogy csináljunk egy még jobb rádiót.

Ön elsősorban gazdasági szakember. Nyilván ebből az irányból közelíti meg a rádiózást is.
Természetes, hogy a gazdasági törvények itt is működnek. A hatékonyság például akkor jelentkezik, ha a legmagasabb profitot a legkisebb befektetéssel érjük el. És természetes, hogy a piacnak itt is van teherviselő képessége és működik az a követelmény is, hogy megvizsgáljuk, hogyan lehet a bevételek növelése mellett további racionalizálást elérni.

Úgy gondolja, hogy a Trió Rádió nyereséges üzlet lehet?
Igen, feltétlenül úgy gondolom, de az előző válaszomhoz had fűzzem hozzá, hogy a TRIÓ Rádió a jelentős közszolgálati tevékenységén túl elsősorban kereskedelmi és szórakoztató médium. Kimondottan szolgáltató jellegű és további fontos tény, hogy helyi rádió, amit az elhangzó hírek, zene, egyáltalán a műsorok tükröznek. Az itteni emberekről az itteni embereknek szól az elképzelésem szerint.

Ha itt tartunk, ingyen adok egy marketing ötletet. Talán szerencsés lenne a Jászberény kedvenc rádiója szlogent a Jászság kedvenc rádiója szlogennel felcserélni. Vagy továbbra is kimondottan a városra koncentrál a rádió? Az idei költségvetésében több település önkormányzata támogatást szavazott meg a rádiónak.
Ez bonyolult kérdéseket vet fel. Egyrészt a korábbi időszakban is támogatták a rádiót Jászberényen kívül más önkormányzatok, másrészt a frekvencia helyi rádióra szól és a vételkörzetünkben például Jászfényszarun, Jászárokszálláson, Jászkiséren viszonylag zajos az adásunk, ám Szolnok felé vagy a Tápióságban valamivel jobb a TRIÓ Rádió vétele. A frekvencia és a vételkörzet szigorúan szabályozott, ezért a célunk az, hogy a jelenlegi körzeten belül teremtsünk érezhetően jobb minőséget.

Milyen fejlesztések szükségesek ehhez technikailag?
Új helyszínen új stúdiót építünk, amely egy összetett engedélyezési folyamatot kíván, s ha már belevágunk, akkor az új technikai feltételekkel megteremtjük a hallgatóink számára is érezhető minőségi változást. A változások több milliós nagyságrendű fejlesztést igényelnek, mely beruházás azonban megtérül a vételkörzetben tapasztalható hangminőség javulásának, és az értékesíthető reklámoknak köszönhetően. Nem kérdés, hogy a rádió életében jelentős változás is várható, ami a hazai rádiók között első ízben a TRIÓ rádiónál valósul meg, ám erről egyelőre még nem kívánok részletesebben nyilatkozni.

Eddig a technikáról beszéltünk, de a rádió lelke mégiscsak az ember. Mire számíthatnak a jelenlegi munkatársak, pontosabban Önök számítanak-e rájuk?
Alapos elemzésbe kezdtünk, ami érinti a rádió eddigi tevékenységét, műsorstruktúráját és munkatársainak tevékenységét is. Dr. László Éva, a Szolnoki Főiskola marketing tanszékének korábbi vezetője segített és segít abban is, hogy a kollégákat megismerjük, és abban is, hogy a rádióhallgatók véleményét, kívánságait, elvárásait nagyon pontosan feltérképezzük. Ez a kutatás nem nélkülözheti a szervezetben dolgozók véleményének megismerését sem, hiszen a legtöbb információval ők rendelkeznek. Mindenek előtt a munkatársak feladatait gondoljuk újra annak érdekében, hogy valóban csak az érdemi munkával tudjanak foglalkozni. Ebben is nagy segítségünkre lesz az új technika, ami végső soron hozzásegít legfőbb célunkhoz, a hallgatóink szórakoztatásához, informálásához.

Mikortól érzékelhet változást a rádió hallgatósága?
Egy éven belül szeretném, ha új helyszínen, korszerű stúdióban, megújult műsorszerkezettel és zenei kínálattal állhatnánk a hallgatóink rendelkezésére. Reményem szerint ez minden területen minőségi javulást fog eredményezni. 2017-ben már a megújult rádióval, minden eseményre gyorsan reagáló stábbal, új arculattal és ésszerű gazdálkodással számolunk. A megújulási folyamatban számítunk az ezt megalapozó közvélemény-kutatást támogató, a kérdésekre véleményüket bátran elmondó hallgatóinkra is. A rádió honlapján – www.trioradio.hu – ezt máris bárki megteheti.

Azt értjük, hogy a technikai változásoknak van egy hatósági folyamata is, ami befolyásolja a változások gyorsaságát. De találkozunk-e hirtelen új hangokkal a Trió Rádióban?
Úgy gondolom, hogy előbb az új vezetésnek kell biztosítani az új munkafeltételeket. Hiszek abban, hogy aki itt dolgozik, az jó helyen van és az új feladatokhoz is tud majd alkalmazkodni. A gyors átállás híve vagyok, de az előkészített változás elengedhetetlen. Nem apránként, nem többször, hanem a legkevesebbszer és legcélratörőbben kell beavatkozni, hogy aztán az építkezés ideje következhessen a rádióban.

Ön az ügyvezető, de milyen a munkamegosztás a tulajdonostársával?
Az együttműködésünk kölcsönös bizalmon alapul. Kasza Lajos konstruktív, lényegre törő és kitűnő stratéga. Gyorsan és jól átlátja a dolgokat, mindent támogat, ami a rádiónak kedvez. Abban is egyetértünk, hogy a TRIÓ Rádió kitörési lehetősége csakis a fejlesztésben rejlik. Ennek jelentős költségei vannak, de bizonyára megtérülnek.