A szeretet mozgatja a világot

November 29-én, advent első vasárnapján benépesült az adventi gyermekmatinénak otthont adó Lehel Film-Színház, majd az ünnepi fénybe borult Szentháromság téren fellobbant az első gyertya lángja a város adventi koszorúján.

Vasárnap délután a Nektár Színház művészei Musaus: Az elrabolt fátyol című műve alapján és Csajkovszkij azonos című balett szvitjének zenéjével egy csodás világba, a Hattyúk tava mese játékába kalauzolták a gyermekeket. A gonosz Dematon átka által sújtott királylány, Odett és Szigfrid herceg küzdelmes szerelme elevenedett meg a csodás elemekkel átszőtt történetben.

A karácsonyt megelőző négyhetes várakozás első napján Kisnémetné Király Éva köszöntötte a város megjelent lakosságát a szentháromság téri parknál. A lelki feltöltődés jegyében Szántó József címzetes apát és dr. Rédei István, a Co-op Star Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.
Szántó József apát Szent Lukács evangéliumából idézve emlékezetbe idézte ama órát, mikor elérkezik megváltásunk órája.

201512030005.jpg

Reménykedve várjuk Krisztus második eljövetelét, mikor elmúló világunk történésmenetére pontot tesz az Isten. „Ez a világ elmúlik. Most még itt vagyunk, de innen el kell indulnunk haza, a Teremtő Istenhez”. A Megváltó szenvedésével, halálával és kereszthalálával eltörölte bűneinket, utat nyitott haza az Atyához, és csak rajtunk múlik, hogy Isten felénk nyújtott kezét elfogadjuk-e. Szándékához, elvárásaihoz alakítjuk-e gondolatvilágunkat, értékrendünket, szavainkat és tetteinket egyaránt. Felidézte advent, várakozással teli időszakát, mely esztendőről esztendőre mindig visszaemlékezés, mindig ünneplés arra a születésre, amikor az Isten Jézus Krisztusban, értünk emberekért, emberré születve betlehemi kisdedként eljött közénk, és bemutatta, hogy a szeretet hatalma tudja mozgatni a világot. Az advent és az év minden napja segít felkészíteni ama utolsó órára, hogy az emberi lélek megnyíljon és befogadja Isten kegyelmét.

Dr. Rédei István, városunk Pro Urbe díjas polgára az adventi a készülődés és a várakozás ajándékára fűzte fel ünnepi gondolatainak vezérfonalát. Az adventi koszorú gyertyáit szimbolizálva négy kívánságát osztotta meg a hallgatósággal. A közelgő ünnep fényében elsőként azt kívánta, mindenkinek legyen lehetősége adni szeretteinek. Szeretet és figyelmesség nyilvánuljon meg az emberi tettekben. Második kérését, mint cégvezető fogalmazta meg: nem is kérhetne egyszerűbbet, s jobbat, mint sikeres évzárást a munkavállalóknak és a működő vállalkozásnak. Harmadik jókívánságként olyan célok megvalósítására ösztönözte a jelenlévőket, melyek önmagunkon túlmutatva, mások számára is örömet okozhatnak. Végezetül békés, boldog, meghitt ünnepet kívánt mindenkinek, majd Kisnémetné Király Éva kérésére kigyúltak a karácsonyi fények.

201512030008.jpg

Évek óta hagyomány, hogy advent első vasárnapján a Cantate Nobis Énekegyüttes ünnepi műsora melegséggel tölti el a szíveket. Thormanné Husznay Mária vezénylésével az énekegyüttes műsorában megszólaló karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dalok közt egy-egy szavalat tette teljessé az összeállítást. A repertoárban felcsendültek Handel és francia művek, magyar karácsonyi népénekek.

A gyertyagyújtás után a Szolnoki Szimfonikus zenekar Anziksz című ünnepi hangversenyével a karácsony üzenete még közelebb kerülhetett a zeneszerető közönséghez. Ez az előadás volt a négy alkalmas szimfonikus bérletsorozat első állomása, mely alkalommal a jászberényi születésű Réz Lóránt orgonaművész és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar néhány fiatal muzsikusa szólistaként lépett színpadra. Ezen az estén a művek előadói a barokk kor és a klasszicizmus fúvós irodalmának gyöngyszemeiből válogattak, melyeket a zenekar kíséretében prezentáltak a hallgatóságnak.