Mint(a) mesében

Mesés kiállítás nyílt a Déryné Rendezvényház nagytermében szombat délután, ahol megelevenedik Jónás és a cet, de a Négyszögletű Kerek Erdő története is.

A szép számú közönséget Gál-Dobos Beáta, a Jászkerület Nonprofit Kft. programszervezője köszöntötte a Déryné Rendezvényház sejtelmes fényekkel játszó nagytermében. MINT-A mesében – olvashattuk a meghívón kiállítás címét, ahogy Demény Andrea és Simon Judit korábbi FISE kiállítása is ezt a címet viselte. A jászberényi tárlaton a két művész mellett további hat fiatal munkái is láthatóak: „textilművészek és grafikusok reflektálása a minta és a mese fogalmára”.

Az egyedi kiállítást Paczona Márta képző- és iparművész nyitotta meg, aki az alkotókat és alkotásaikat egyenként méltatta. Demény Andrea La Fontaine: Állatmesék felnőtteknek című könyvtervének darabjait állította ki. Az illusztrációk enyhén szürreális mesevilága jól tükrözik La Fontaine ironikus, groteszk látásmódját korának társadalmával szemben. Győrik Ágnes grafikáin két bibliai történet, Az aranyhal és a halász, valamint Jónás története elevenedik meg, egyedi mintákkal. Lengyel Eszter előszeretettel alkalmazza a nuno-nemez technikát, ami hernyóselyem alapra szálakkal való nemezelést jelent. Kreációi a késő ősz hangulatát idézik, s a kiállított tárgyak motívum és színvilágukkal a magyar népi díszítőművészet mintavilágát idézik. Nagy Ildikó a grafika és textilművészet műfajaiban alkot szívesen. Többnyire ő is a nuno-nemez technikát alkalmazza, ahol hernyóselyemmel kombinálja a merinói gyapjút. Stóláin, kendőin és lámpaburáin helyet kaptam a magyar motívumok és az erdélyi székely kapuk mintái is. Papp Anett a fém biztosítótűk lényegi kapcsolódási pontjait kihasználva, egymásba illesztette azokat, melyek így struktúrát képeztek és lágy esésű textillé lényegültek. Papp Zsófia munkái kísérleti karakterábrázolás szövött hatású struktúraképzéssel. A fogvájók befűzésének ritmusa és sűrűsége kimozdítja a hálót a síkból. A fűzési rendszerek hasonlóak egymáshoz, mégis jól megkülönböztethető karakterek létrehozására alkalmasak. Simon Juditta tematikájának egyik vezérfonala a minta.

A geometrikus-organikus mintacsalád darabjait részben a természeti elemek vonalai, sziluettjei, másrészt pedig a fafaragás technikája inspirálták. A másik vezérszál a nemezelés technikai lehetőségei a kortárs ruházatban. A nemez ruhák kollekciónként más-más inspirációból kiindulva alkotnak egységes képet: letisztult vonalak, natúr földszínek vagy erős színkontrasztok, a természeti népek és a kortárs design hatására támaszkodva. Simon Zoltán a Négyszögletű Kerek Erdő lakóit ábrázolta installációin, melyek a dróton és a gallyakon keresztül mutatják be az erdő és a város kapcsolatát.

Paczona Márta beszédét Boldizsár Ildikó mesekutató idézetével zárta: „a mese aktivizálja a passzív energiákat, növeli az életkedvet, reményt-, örömöt ad és csökkenti a szorongást és az élettől való félelmet és ebben méltó párja a képzőművészet.” A megnyitó mesés hangulatát Kerekesné Vass Mária jazz énekesnő tette még inkább emelkedetté. Aki még nem tekintette meg a sok izgalmat ígérő tárlatot, november 27-ig még megteheti a Déryné Rendezvényház nyitva tartási idejében: hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között.