Barokkos, baráti kórustalálkozó

November hetedikén, a Cantate Nobis Énekegyüttes Egyesület szervezésében immár második alkalommal rendezték meg a Regionális Kórustalálkozót Jászberényben, a Déryné Rendezvényház impozáns dísztermében.

A II. Regionális Kórustalálkozót a barokk zene jegyében, a két neves barokk zeneszerző Johann Sebastian Bach és Georg Friderich Handel születésének 330. évfordulója tiszteletére rendezték meg szombaton délután.
A tavaly útjára indított regionális kórustalálkozónak kettős célja van. Egyrészt azért, mert a Cantate Nobis Énekegyüttes Egyesület hagyományt szeretne teremteni azzal, hogy minden év novemberében egy-egy nagy magyar zeneszerzőre vagy egyetemes zenekultúra nagyjaira emlékezve rendezi meg a kórustalálkozót, így tisztelegve munkásságuk és zenei hagyatékuk előtt. Tavaly Bárdos Lajos munkásságára emlékeztek, idén a barokk zene kapott hangsúlyos szerepet.

Ennek jegyében minden fellépő kórus műsorában hallhattunk egy-egy barokk művet a hangversenyen. A kórustalálkozó másik célja, hogy olyan más régiókban működő énekkarok is kapjanak olyan fellépési és bemutatkozási lehetőséget, akiket eddig még nem hallhattunk városunkban.

Összesen tíz kórus, négy helyi és hat – számunkra ismeretlen – énekkar képviseltette magát a rendezvényen. Jászberényből a Cantate Nobis Énekegyüttes, a Székely Mihály Kórus, a Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkara és a Palotásy János Vegyeskar tagjai örvendeztették meg zeneszóval a közönséget. Érkezett kórus legfiatalabb testvérvárosunkból, Lajosmizséről, de köszönthettünk énekkart Hatvanból, Gödöllőről, Salgótarjánból, Szécsényből, sőt még igen messziről, Bajáról is. Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő üdvözlő szavait is közvetítve a rendezvényt Szatmári Antalné alpolgármester asszony nyitotta meg. Köszöntőbeszédében kiemelte az igen fiatal, mindössze egyéves kórustalálkozó sikerességét, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a széksorokat megtöltő zeneszerető közönség és a kórustalálkozóra jelentkező énekegyüttesek, kik elvihetik máshová is jó hírünket. Hangsúlyozta az ének személyiségfejlesztő hatását, mely már a magzati állapottól hatással van az egyénre. Külön köszöntötte a résztvevőket, kik saját boldogságuk mellett a hallgatóság gyönyörűségére is énekeltek.

Az első találkozótól eltérően a kórusok idén nem kaptak minősítését, de a Budapestről meghívott zenei szakemberek, Vadász Ágnes, a rendezvény fővédnöke és Dr. Márkusné Natter-Nád Klára a hangverseny után értékelték a résztvevő kórusok előadását és szakmai tanácsokkal segítették a karvezetők munkáját.