Az élő festészet ünnepe

A Magyar Festészet Napja alkalmából két kiállítás is nyílt városunkban vasárnap, Szent Lukács, a festészet védőszentje ünnepén. Az Őszi Tárlaton a Hamza Múzeum Képzőművészet-barát Kör, a Dósai Alkotótábor kiállításán pedig hazai és külföldi művészek válogatott alkotásait mutatták be.

Hazánkban 2002 óta ünnepeljük a Magyar Festészet Napját október 18-án, Szent Lukács, a festészet védőszentje tiszteletére. Ez alkalomból a kortárs képzőművészet kivételes darabjait tárták a nyilvánosság elé, köztük a Jászkürt Fogadóban és a Lehel Film-Színház galériáján.

201510220039.jpg

A Dósai Nemzetközi Alkotótábor kiállításmegnyitója Fajcsák Attila tekerőlant játékával vette kezdetét, majd Góg Zoltán köszöntötte a megjelenteket a mozi emeleti kiállítóterén. Idézett a DunapArt Művészeti Társaság kiáltványának soraiból, melyben országszerte összefogásra szólítják a múzeumokat, galériákat, kiállítóhelyeket, hogy az „élő festészet ünnepén” tárják ki kapuikat a közönség előtt.

Némethné Harsányi Katalin, a Dósai Nemzetközi Alkotótábor megálmodója és szervezője a kezdetekről és az elmúlt 17 évről osztotta meg gondolatait. Ez idő alatt több száz kép került alapítványuk birtokába, ebből hoztak ízelítőt. Egyik legfőbb segítője volt férje, néhai Németh Gyula, hazánk egykori mexikói és montenegrói nagykövete. Széles körű kapcsolataik révén a táborban a hazai művészek mellett Mexikóból, Chiléből, Hondurasból, az Egyesült Államokból, Svédországból, Szlovákiából és Montenegróból is érkeztek neves alkotók.

201510220036.jpg

A kiállítást F. Balogh Erzsébet festőművész, művészeti vezető ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondása szerint annak ellenére, hogy sokat hallhatunk a festészet válságáról, mégis ezzel ellentmondó tendenciákat tapasztalunk. Hiszen soha nem szerveztek ennyi művésztelepet, mint manapság és a művészeti képzésekre jelentkezők száma is rekordszámú. „Talán a művészettől várunk válaszokat, megoldásokat, utakat, reményeket, vigasztalást?” Hegel úgy gondolta, hogy a „művészetnek fel kell fedni a valóságot, be kell mutatnia azt, ami az emberi szívben megmozdul, mégpedig képszerű, konkrét formában.” A jászdózsaiak méltán lehetnek büszkék a falujukban működő alkotótáborra, melynek ékes bizonyítéka a kiállítás. Az emelkedett hangulatú megnyitó zárásaként Fajcsák Attila moldvai csángó dallamokat szólaltatott meg kobozon.

201510220040.jpg

Alig másfél órával később a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria szervezésében nyitották meg az Őszi Tárlatot a Jászkürt Fogadó épületében. A kiállítók a Hamza Múzeum Képzőművészet-barát Kör tagjaiból kerültek ki, szám szerint tizenheten. A Cantate Nobis Énekegyüttes, Thormanné Husznay Mária vezényletével, dalcsokorral örvendeztette meg a közönséget a zsúfolásig megtelt teremben. Repertoárjuk elején és végén is felcsendült a hálaének: Alleluja és a Halleluja.
A megjelenteket Farkas Edit múzeumigazgató meleg szavakkal köszöntötte. Reményét fejezte ki, hogy a baráti kör a jövőben is megőrzi lelkesedését és évről évre csatlakozhatnak a civilek által létrehozott Magyar Festészet Napjához, a „hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléjéhez”. Először 2005-ben csatlakoztak az országos, sőt idén már határokon is átívelő eseményhez. Idén a legfrissebb alkotásokból állították össze az Őszi Tárlatot, tartalmi megkötés nélkül. A kiállító művészeket és alkotásaikat Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész, a múzeum új munkatársa méltatta, majd lehetőség nyílt az impozáns tárlat megtekintésére, baráti beszélgetésekre.

201510220042.jpg

A Dósai Nemzetközi Alkotótábor kiállítása november 23-ig látogatható a Lehel Film-Színház nyitva tartási idejében, a Hamza Múzeum Képzőművészet-barát Kör tárlata október 31-ig várja az érdeklődőket a Jászkürt Fogadóban naponta 10 órától 14 óráig, október 23. kivételével.

Őszi Tárlat kiállítói: B. Jánosi Gyöngyi, Beluzsár Csaba, Deli Julianna, Faragó László, Farkas Edit, Kerekné Mihalik Judit, Kiss Tímea, Kiss László, Kövér Sándor, Koncz Gábor, Molnár János, Nagy Tamás, Nagyné Koncz Éva, Rajna Gergő, Telek Béla, Terjékiné Mozsár Magda, Velkeiné Pócz Ilona.