Sok születésnapokat vígan megélhess!

Péntek délután a Jász Múzeum boltívei alatt Fehér Ödön cimbalomművész nyolcvanadik születésnapja alkalmából zengett a nóta – Sok születésnapokat vígan megélhess… – a köszöntők népes seregének közös előadásában.

Fehér Ödön kora gyermekkora óta sok mindenkinek elhúzta a nótáját szerte a Jászságban, sőt hazánk határain túl is. A kerek születésnap apropóján megfordult a szokásos menetrend, a muzsikus szórakoztatására dalolt a hegedű, csendültek fel az ünnepelt számára legkedvesebb nóták a prózai és verses köszöntők sorát gazdagítva. Ám mivel vérbeli zenész születése napját ülték a rokonok, barátok és tisztelők, nem meglepő dolog, hogy maga a születésnapos is zenével viszonozta a jelenlévők kedvességét.
Közel nyolcvanévnyi zenei tapasztalat ifjakat megszégyenítő virtuozitásával pengtek a húrok a míves cimbalmon Fehér Ödön játékának köszönhetően.

Az ünnepeltet mindenekelőtt a vendéglátó, Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató asszony köszöntötte, aki egyben megismertette Fehér Ödön gazdag életútjával az egybegyűlteket. Fehér Ödön 1935. augusztus 21-én, Jánoshidán született, egy sokgyermekes, nagy múltú zenész cigány családban.  Már az üknagypapa, Fehér József klarinétos is igen híres udvari muzsikus volt. A brácsás édesapa gyermekeit korán zenére oktatta. Ödön még csak hétesztendős volt, amikor a muzsika tanulása a mindennapjai részévé vált. A cimbalom megszólaltatásának csínjára-bínjára a világhírű cimbalomművész Rácz Aladár testvérbátyja Rácz László okította. Korrepetálásra pedig magához a mesterhez járt be Ödön Jászberénybe. A tanulás mellett a családi muzsikus bandával eljártak zenélni, különböző rendezvényeken hangszereikkel keresték meg a kenyérre valót. A muzsikából igen szűkösen éltek, gyakran még iskolába járó cipőre sem tellett a családnak. Tizenéves korában Pestre szegődött, és munka mellett folytatta a zenetanulást, ahol Tarjáni Tóth Ida és Bicskei Géza pallérozták tudását. Tandíj fejében a zeneiskola cimbalmait hangolta. Megnősült, majd párjával, Riba Ibolyával több kitérő után visszatért a Jászságba, Jászberénybe. Az Aranyponty Étterem állandó zenekarának tagjaként dolgozott hosszú éveken át, később a Vendéglátóipari Vállalathoz szerződött. Papp Imre felfigyelt tehetségére és invitálására sokáig a Jászság Népi Együttesnek húzta a talpalávalót. Együtt nyerték meg a Ki? Mit? Tud? televíziós vetélkedőt, mely Ödön számára is elhozta az országos ismertséget, sőt a világhírt. Vásárhelyi László, Halmos Béla, Sebő Ferenc támogatását, elismerését élvezhette a cigány muzsika mellett immár népzenét is kitűnően játszó együttes. Kollégái, pályatársai elismerik Fehér Ödön fantasztikus cimbalomművészetét, egyedi brácsakezelését, zongora- és cimbalomhangolói szaktudását.

A születésnap alkalmából sokan kifejezték elismerésüket, szeretetüket a művész iránt. Ki közös emlékek felelevenítésével prózában, ki nótával, ki verssel, ki muzsikával, ki koncertezési lehetőséggel, sőt volt, aki füttyben előadott dalcsokorral köszöntötte az ünnepeltet. A méltató szavak mellé ajándékok is kerültek Ödön bátyánk elé. Többek között a JNE egykori tagjai egy minősítést megörökítő fotóval, Papp Imre, Szűcs Gábor és párjaik boroshordóval, Jánoshida polgármestere, Eszes Béla festménnyel kedveskedett. A Jászság nevében Pócs János országgyűlési képviselő köszöntötte Fehér Ödönt. „Drága Ödön bátyám, lépéshátrányból indultál és mégis első lettél. Első a családban, első Jánoshidán, első a muzsikosok között. Büszkék vagyunk rád, példát állítottál elénk emberségből, muzsikából, szeretetből egyaránt.”

Eszes Béla, a szülőfalu polgármestere személyes emlékeket idézett beszédében. Jászberény város nevében Szatmári Antalné nyújtotta át ajándékát régi szomszédként, barátként és alpolgármesterként. A Jászberényi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében az elnök, Rácz Tamás tolmácsolta a közösség jókívánságait. Papp Imre és Szűcs Gábor a magyar népzene népszerűsítéséért tett munkálkodását méltatta. Zsiga István kollégaként muzsikával köszöntötte az ünnepeltet. Gál-Dobos Beáta a Jászkerület nevében koncertezési lehetőséggel lepte meg Fehér Ödönt, mely ajándékból az Ifjúsági Házban szeptember 24-én a közönség is részesül. Bori István egykori „cimbalomcipelő” néptáncos saját költésű versével örvendeztette meg Ödön bácsit. Bolla János emeritus jászkapitány is társult a köszöntők csapatához, ő nótacsokrot hozott ajándékba, csakúgy, mint az egykori zenésztárs, Harnyos Ferenc fia, Harnyos Tamás. Egyik sógora szintén dallal lepte meg Ödönt, sógornője saját költeményeivel kedveskedett, a szintén zenész lánytestvér pedig szívhez szóló hegedűjátékával közvetítette szeretetét testvérbátyja iránt.

A lassan estébe hajló délután fénypontja természetesen a születésnapi torta gyertyáinak elfújása volt. Azt nem tudjuk mit kívánt Ödön bátyánk a lángok elfújása közben, csak remélni tudjuk, hogy még sok-sok évnyi muzsikát mindannyiunk örömére.