Munkában a városrendészet

Augusztus 15-én a mezőőrök közel négyezer  liter ásványolajterméket találtak egy peresi tanyán.

A szolgálatot teljesítő mezőőrök a peresi terület egy részét gyalogosan járták körbe az esti órákban, mikor egy mellettük elhaladó kerékpáros egy közeli tanya vélhetően befeszített ajtajára hívta fel a járőrözők figyelmét. A beazonosítást követően kiderült, hogy az említett ingatlan hosszú ideje lakatlan. A mezőőrök előbb távcsővel mérték fel a területet, majd a helyszínre érve a nyitott ajtón külsérelmi nyomot nem találtak, de erős gázolajszagot éreztek. A nyitott ajtón bepillantva több hordót fedeztek fel az épületben. Ekkor értesítették a rendőrséget és kiérkezésükig biztosították a helyszínt, majd közösen átvizsgálták a területet. A házban és az udvaron 1-1 db. 6.000 és 5.000 liter, 20 db. 1000 liter, 30 db. 200 liter, valamint 4 db. 60 liter űrtartalmú gázolaj tárolására alkalmas műanyag és fémtartályt találtak. Az egyik melléképületben átfejtésre alkalmas eszközökre bukkantak. Ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága munkatársait is értesítették az esetről, akik ismeretlen tettes ellen jövedéki eljárást indítottak.

A közterület-felügyelet munkatársai júliusban úgynevezett vadkamerákat helyeztek ki tizennégy belterületi és egy külterületi helyszínre a szelektív gyűjtőszigetek megfigyelése, az illegálisan elhelyezett hulladék lerakásának megelőzése, illetve épp az ilyen cselekmények elkövetőinek beazonosítása érdekében.

A kihelyezett vadkamerák felvételei alapján eddig tízszer – hat külterületi és négy belterületi esetben – indult eljárás a hulladék szabálytalan elhelyezése miatt. Gazsi Péter Városrendészeti Csoportvezető az üggyel kapcsolatosan hangsúlyozta, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényein táblák jelzik és figyelmeztetik a lakosságot a megfigyelésre, továbbá egyértelmű jelzés mutatja, hogy a tárolókba milyen hulladékot szabad elhelyezni. A tábláktól való eltérés szabálytalan, elkövetésükkel szabálysértést vagy bűncselekményt követ el.

A csoportvezető hozzátette – ahogy az arányok is mutatják –, sokan figyelmen kívül hagyják azt a tényt, miszerint a neszűri dűlők végén kialakított hulladéklerakó három konténerébe kizárólag neszűri és környékbeli lakosok helyezhetik el a háztartási hulladékot.