A Világtalálkozó kiállításai

Az idei világtalálkozón is több érdekes kiállítás várta a látogatókat. A szervezők a rekkenő hőség elviseléséhez mindenhol ásványvizet is kínáltak, sőt a pogácsa sem hiányzott egyetlen helyszínről sem.

Ősi jászok. A Községházán exkluzív kiállítás hívott egyfajta időutazásra. Oszvald Nándor aranykoszorús ötvösművész Ősi Jászok című tárlata Kertai Zalán illusztrációival a jászok őseinek tartott szkíta, szarmata, alán nép kultúrájába engedett bepillantást. Az ötvösmunkák közé illesztett olajfestményeken a régi napkeleti harcosok mozgalmas, erőteljes alakjai pompás viseletekben, száguldó paripákon jelennek meg, van, hogy méretes faliképeken.

A kiállítás legragyogóbb darabja a mai Afganisztán területén talált arany korona pontos mása, amely valószínűleg egy magas rangú kusán hercegnőé lehetett. Az állandó vándorlás, költözés miatt a korabeli ötvös mesterek a koronát szétszedhetőre készítették. Az eredeti korona a British Múzeumban látható.

Az Arzsan aranykincsei kiállításrészben a mongol határ közelében fekvő Arzsan falunál (Tuva Köztársaság) feltárt kurgából előkerült tárgyakat állítottak ki. A facölöpökkel bélelt sírhelyen egy férfi és egy nő csontváza mellett 20 kilogrammnyi, több ezer aranytárgyat leltek. Ezek nagy része ruhadísz, ékszer volt a Kr.e. 7.századból. Jellegzetes darabjai a szarvasábrázolások.

A szarvas alakját formázó aranylemezek különösen a dél-urali Filippovka falunál feltárt, mintegy 3 évszázaddal későbbi szarmata kurgánból kerültek elő nagy számban. A szarvas kultikus lénynek számított, és az ekkor szintén a Dél-Urálban élő ősmagyarok mondavilágába is bekerült, a jól ismert csodaszarvasként. A hitvilág emlékei az állatalakos bronztükrök is, melyeket a Kaukázustól a Kárpát-medencéig terjedő szkíta kultúrkör népei a sírokba helyeztek az örök élet, a Nap jelképeként.

Jász alkotók. A Faluházban jászsági művészek, iparművészek alkotásai várták az érdeklődőket. Turza Ferenc a település folyóját örökítette meg A Zagyva télen című festményén. Elhozta munkáit a Csipkekör, a jászárokszállási csuhékészítő Benk Lajosné, a pusztamonostori kosárfonó Kisné Tőzsér Melinda és a mézeskalács-készítő Tóthé Gácsi Anna. Jánoshidáról fafaragások érkeztek, Kormos Ágnes pedig gobleinen örökítette meg az Utolsó vacsorát. 

Gyerekrajzok. A Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola folyosóján jelenlegi és volt diákok munkáiból összeállított tárlat volt látható. A kiállításon a településhez is kapcsolódó rajzokon, festményeken kívül a szent korona ábrázolására kiírt pályázat díjnyertes munkái is helyet kaptak.

Erzsébet malom. A Jászság egyik legszebb színfoltjában, az 1825-ben épült, és felújított vízimalomban a gabonaőrlés folyamatát lehetett megtekinteni. Az udvaron pedig a kovácsmesterséggel ismerkedhettek a látogatók.