Erőt meríteni a múltból

Az idei Jász Világtalálkozó programsorozatát Gajdos Imre orgonakoncertje vezette fel, majd a hagyományoknak megfelelően főpapi szentmisével vette kezdetéta kétnapos rendezvény.

A világtalálkozóra érkezőket köszöntő szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsekmutatta be a zsúfolásig megtelt jászalsószentgyörgyiSzentháromság Plébániatemplomban. A szertartáson a jász és kunkapitányok, polgármesterek és meghívott vendégek mellett Pócs János országgyűlési képviselő is jelen volt.

Az érsek atya prédikációjában fontosnak nevezte, hogy a múltból merítsünk erőforrást a jövő feladataihoz. Ehhez évről évre visszatérő alkalom, hogy Isten színe előtt végiggondoljuk a jász nép történetét és Isten áldását kérjük.A leggyönyörűbb álmok is szertefoszlanak Isten nélkül, ha ellenére akarnánk végigvinni azokat.

Mint fogalmazott, abban a hitünkben szeretnénk megerősödni, hogy a kereszténység nem csak külső burkolat, népszokás, látványosság, hanem mélyen érinti a legbensőnket.El kell jutni arra a szinte, hogy a mi életünk eseményeit képesek legyünk magasabb horizonton értelmezni. A jászok a történelem során egészen különleges módon tettek szert erre a képességre. A Redemptiot jól kell értelmezni, s ahogy Jézus Krisztus megváltott bennünketbűneinktől, a jász nép önmegváltása egyfajta földi vonatkozású megváltásként értelmezhető.

Az érsek azt kívánta a jászoknak, az ünneplőknek, akik bekapcsolódtak a rendezvényekbe, találják meg akapcsot Istenhez, ezáltal gazdagabb, teljesebb és boldogabb lesz az életük.

A szentmise emelkedett hangulatát fokozta Tálas Ernő, Jászságért díjas operaénekes szólóéneke, aki az Ave Maria-t adta elő kíséret nélkül. Ezután a Himnusz közös eléneklésével ért véget az ünnepi szentmise.