Terplános sikerek és elismerések

Június 26-án tartotta tanévzáró ünnepélyét a Terplán Zénó Ferences Szakképző Iskola és Gimnázium. Az eseményen a hagyományoknak megfelelően volt visszatekintés, értékelés és jutalmazás. Az elismerésekre nemcsak az iskolai vagy városi, hanem a megyei és országos szintű eredményeivel is rászolgált az intézmény több diákja.

Mint azt Molnárné Somogyi Margit igazgatónő kiemelte, az elmúlt év szeptemberében történt fenntartóváltás – a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vállalta fel az iskola működtetését – tovább erősítette azt a keresztény értékrendet, melyet addig is elsődlegesnek tekintettek a pedagógiai munkában. Mindez tükröződik a mindennapokban, etika-, illetve hittanoktatást vezettek be, illetve a jeles alkalmakkor tartott programok, így a húsvét előtti lelki nap alkalmával, valamint a diákok lelkiségében is. A Terplánban tanulók közül többen is öregbítették nemcsak az iskola, de Jászberény jóhírét is. Közülük két végzős fiatal, Muhari Máté és Buronyi István részesült a Terplán-díjban, amit tanulmányi teljesítményükért, és a szűkebb és tágabb közösségért végzett tevékenységükért érdemeltek ki.
A május 2-i ballagáson a Főtemplomban az iskola névadójának Németországban élő fia, dr. Terplán Kornél adta át az édesapjáról elnevezett díjakat. Az eseményt a ferences rend részéről megtisztelte jelenlétével Varga József Kamill atya.
Buronyi István a 2014-2015. tanévben bejutott a történelem OKTV második fordulójába, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által kiírt történelem tanulmányi versenyen pedig az országos döntőbe. Emellett rendszeresen szerepel városi rendezvényen, így például a Lehel vezér szoboravatón, Áder János köztársasági elnök jelenlétében mondott verset a nézőseregnek, a városnapi díjátadó gálán pedig szavalatával köszöntötte a megjelenteket és a díjazottakat.
Muhari Máté 2006 óta tagja a Jászberényi 298. számú Lehel Vezér Cserkészcsapatnak, öt éve őrsvezetőként kiscserkészekkel is foglalkozik. A kitűnő tanulmányi teljesítménye mellett számos vers- és prózamondó versenyen ért el dobogós helyezést, nemcsak városi, hanem megyei és regionális szinten is. Sportolóként is szép eredményeket tud felmutatni, 2013-ban a megye mezei futóversenyén egyéniben első helyezett lett, csapatban idén is bejutottak az országos döntőbe. Tagja az iskolai énekkarnak, tavaly államilag elismert komplex középfokú angol nyelvvizsgát tett. Ők ketten, valamint Nagypál Barnabás, aki népi táncban és önkéntes tűzoltóként, valamint versenyfelkészítőként is jeleskedik, országos elismerést is kapott, miután a 2012-ben alapított Morus-díj kuratóriuma mindhármukat az arra méltók közé sorolta. Muhari Máté az egyházi fenntartású iskolák központi, az egri bazilikában tartott ünnepi tanévzáróján ugyancsak jutalmat vehetett át.
A tanév az iskola infrastruktúrájában is fejlődést hozott, megújult a Ferencesek terén található tornaterem. A korábbi alapítványi bál fiatalos formában, Terplán Partyként született újjá, a szervezőknek és a belépőt váltó szülőknek is köszönhetően a rendezvény bevételéből a sporteszközeiket is gyarapítani tudták.
A tanulmányi és szavalóversenyek, katasztrófavédelmi vetélkedő mellett a sport és a művészetek területén is dicséretesen helytálltak az iskola tanulói. A vegyeskar, Bedőné Bakki Katalin tanárnő vezetésével több jeles megmérettetésen képviselte eredményesen az intézményt.
A nyári szünidőben a ferences rend jóvoltából Balatonakarattyán vitorlástáborban tölthet el egy hetet tizenöt terplános diák.
A beiratkozás adatai alapján négy osztályban mintegy 120 kilencedikes tanuló kezdi terplánosként szeptembertől az új tanévet. Újdonság, hogy most először indítanak gimnáziumi képzést.