Népszerű volt és eredményesen zárult a „Karanténban született” alkotói pályázat

A „Szer nélkül a teljes életért” (EFOP-1.8.7-16-2017-00007) program során a Jászkerület Nonprofit Kft. hirdette meg a “Karanténban született” alkotói pályázatot. Nagy örömünkre szolgált, hogy nagyon sok értékes mű érkezett.

Egyértelműen érződik, hogy az emberek nagyon szeretnék már leírni, kifejezni, közzé tenni azokat az érzéseket, érzelmeket, tapasztalásokat, amelyek feltolultak bennük az elmúlt egy év alatt. Pályamunkát benyújtani három megvalósítási formában lehetett.

Az irodalmi művek (történetírás, vers) elsősorban az elmúlt egy évben fennálló járványhelyzetben tapasztalt különleges szívet melengető családi, baráti, társas szituációkat ábrázolják; emellett több műben előköszön a szerelem, és a család fontossága. Érdekes módon sokban megjelenik a szakítás, az elmúlás, a tél, a csend, a fagy, vagy a halál. De a karácsony, a remény, és a szép élet ígérete is sokszor előfordul a beérkezett kb. 200 irodalmi műben.

A fotók, melyekből több mint 200-at kaptunk, sokszor megjelenítik a csendet, a természetet, az el-, és ki vágyódást, de nagyon sokan küldtek olyan művet is, melyben az az értékes idő jelenik meg, melyet a fennálló helyzet miatt (home office, kényszerű szabadság) együtt tudtak tölteni az alkotók a családtagokkal, barátokkal, és a házi kis kedvencekkel, eddig szokatlan élethelyzetekben.

A kisfilmekben szintén megfogták az alkotók a mostani helyzet értékeit (együtt töltött idő), éppúgy, mint az aktív, társasági élet hiányát, vagy annak mikénti helyettesítését, illetve többen feldolgoztak egy-egy jelenlegi – otthon tanulós, otthon dolgozós – különleges napot is. Kisfilmet 25-en készítettek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az egyének mellett érkeztek művek óvodáktól, szociális intézményektől is.

Így összesen kb. 425 pályamű érkezett be, a szakmai zsűri igen nehezen tudott közöttük dönteni, mert mindegyik nagyon értékes volt. Különösen, hogy a beküldők ezzel mintegy üzennek a külvilágnak az őket ért, átélt szituációkról. A pályázat nagy sikert könyvelhet el, értékes, aktív időtöltést nyújtott azoknak, akik időt töltöttek vele.

És tehette ezt mindenki a maga nyelvén, ugyanis a műveket korosztályi megkötés nélkül bárki készíthette, és beküldhette. A szakmai zsűri – mindhárom megvalósítási formában – az értékelésnél 3 korosztályba sorolta őket: úgymint 14 év alattiak, 15-28 évesek, és 29 év felettiek.

Fontos elmondani, hogy az értékelés teljesen anoniman zajlott. A műveket – nevek nélkül – mappákba rendeztem, és a zsűri csak kizárólag a műveket látta, szerzők nélkül. A díjazásnál figyelembe vettük, hogy olyan műveket díjazzunk, amelyek még nem jelentek meg máshol, és nem nyertek díjat.

Az eredmények megjelennek a Jászberényi Kulturális Programok és Berény Café honlapján és közösségi oldalán, illetve kiküldjük a pályázaton részt vevőknek is.

Patakiné Kocza Anita

szervező

(llusztrációhoz használt kép: Ami Lango: Mindennapi rutin; foto kategória-29 év felett III. helyezés)

 

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?