Natura Nap az egészségünkért!

A jászberényi rendezvények között, így tavasz tájékán, törzshelye van a minden évben megrendezendő Natura Napnak. Egy nap, amely teljes mértékben az egészségmegőrzésre, a test-lélek-szellem harmóniájára helyezve a hangsúlyt vonzza a látogatókat. Ezúttal április 25-én, múlt szombaton várták a szervezők, a Jászkerület Kulturális Nonprofit Kft. és a városi könyvtár munkatársai a téma iránt fogékonyakat. Az érdeklődők folyamatosan látogatták a nap során mind a két helyszínt, ahol a Natura Nap eseményei zajlottak.

A városi könyvtárban előadásokat hallgathattunk, amelyből az első kilenc órakor kezdődött. Laczkó Pál lélekgyógyász elmondta, hogy minden problémára a legfontosabb gyógyír a szeretet. Ezt az érzést gyakorolni kell. A bevezető gondolatok után a lélekgyógyász meditációra hívta a jelenlévőket. Megnyithatta ki-ki a maga fényoszlopát, teljes tudat- és energetikai védelmet kértünk magunk számára. Belső szemünkkel megláttuk a napot, a szeretet megérintette a lelkünket, a szívünket, majd beléptünk a béke, a harmónia kapuján, kilélegezve a fáradtságot, feszültséget a lelkünkből.

Miután teljesen frissen, feltöltődve, zavaró gondolatoktól mentesen visszatértünk a valóságba, következett Berkes János természetgyógyász, parapszichológus, kineziológus, aki szív- és érrendszerünk karbantartásáról beszélt. Elmondta, hogy dr. Wolf módszerét használva végez szerte az országban egészségügyi állapotfelméréseket. Kiemelte, hogy a természetgyógyászok nem küldhetik a pácienseket röntgenre, vérvételre. Ez az orvosok hatáskörébe tartozik. Viszont nekik is szükség van módszerre, amellyel diagnózist tudnak felállítani a hozzájuk fordulóknak. Erre alkalmas a Wolf-féle mérés.

Természetes úton próbálják kezelni a betegeket. Kiemelte, hogy százszor olcsóbb a betegséget megelőzni, mint gyógyítani. Ezért fontos feladatnak tartja a prevencióra helyezni a hangsúlyt. Ha valakinek problémája van, az valamilyen hiányra vezethető vissza. Vitaminok  (A, B stb.), illetve az ásványi anyagok hiánya zavart okozhat a szervezetben, és egészségügyi problémához vezethet.

„Sajnos elhasználtuk a földjeinket, a sárgarépa már nem ugyanaz, mint ezelőtt 10-15 évvel volt. Sok „mű” dolog halmozódik fel a szervezetünkben, amelyek károsak lehetnek. Léteznek jó megoldások. Ha valami hiányzik az étrendünkből, tegyük mellé!” – javasolta Berkes János. Léteznek vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálék kiegészítők. Hangsúlyozta: a sejtjeinket kellene táplálni. Ahhoz azonban, hogy a vitamin eljusson a sejtjeinkig, tiszta érrendszerre van szükségünk. Több ezer km érpálya hálózza be szervezetünket. Ez a legnagyobb szervünk.

Ezt karbantartani komoly dolog. Hallhattuk, hogy a vegetatív idegrendszerünk a belső szervezetünket működteti. Ha sok stressz éri az embert, a vegetatív idegrendszere sérül. Sajnos a ma emberét sok feszültség terheli, felpörgetett a tempó, amelyben élünk. Aki nem veszi fel a ritmust, lemarad. Ezt a belső feszültséget kezelni szükséges, de nem gyógyszerekkel, mert ahhoz előbb utóbb hozzászokik a szervezet, és függőség alakul ki.

Az előadó arra biztatott, hogy együnk sok C-vitamint, mozogjunk, ezek mind hatásos módszerek a stressz csökkentésére, az erek védelmére.

Berkes János kiemelte még a koenzim q10 gyógyhatását is, amely segít energiát termelni a sejtjeinknek.

A harmadik előadó dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus, természetgyógyász volt.

„A test-lélek-szellem harmóniája a legfontosabb egység, amelyre oda kell figyelnünk egészségünk megőrzése érdekében. A saját kellemetlen érzéseinket, mint pl. az aggódás, félelem, irigység ki kell űzni a gondolataink, érzelmeink közül. Minden energia, ami körülvesz. Akkor vagyunk egészségesek, ha energiánk egyensúlyban, harmóniában van.” – kezdte a doktornő.

Hangsúlyozta, hogy a szervezetnek időnként szüksége van tisztításra, böjtre. A legjobb „doktoraink”: a levegő, a nap, a természet és a humor. Dr. Bérczy Judit arra biztatott, hogy igyunk sok folyadékot, amely jó hatással van a bennünk lévő idegesség levezetésére.

Figyeljünk oda a napi gyümölcsfogyasztásra, amit délután viszont már ne együnk, mert a szervezetet savasabbá teszi.

A negyedik előadóként Gyulavári Kata kineziológust hallhattuk, aki 2006-óta foglalkozik ezzel a területtel. A kienziológus a minket ért múltbéli fájdalmaink oldásában segítő szakember.

Rendhagyóan kezdte mondanivalóját. A terem átrendezését kérte, hogy kör alakban, egymást jól látva ülhessenek az érdeklődők. Meghittebbé téve így az előadás hangulatát.

Játék vagy verseny az élet? Attól függ, hogy élsz, vagy félsz…Ez volt előadása címe. Bevezetőjében kitért arra, hogy mi felnőttek sajnos elfelejtettük a játékosságot, ami bennünk van. Vissza kell találni játékos létünkhöz, gyermeki önmagunkhoz. Legyünk képesek arra, hogy élvezzük az életet. Mint mondta, mindenkinek az arcára van írva, hogyan gondolkodik. Csak akkor lehetünk boldogok, ha vagyunk, akik vagyunk, vagyis elfogadjuk önmagunkat. Amikor rendben vagyunk személyünkkel, akkor vagyunk összhangban a világgal is.

Kiemelte, hogy a gyerekek még jól működnek. Rögtön reagálnak, kifejezik érzelmeiket, hisztivel, makacssággal, sírással, örömmel, nevetéssel. A felnőttek többsége viszont magába fojtja, holott 24 órán belül le kellene rendezni magunkban – főként a negatív – érzéseinket. Segíthet, ha elvonulunk valahová és ott sírunk egyet, vagy valakinek elpanaszoljuk bánatunkat, így sokat tudunk könnyíteni a lelkünkön.

„Nem kell legyőzni félelmeinket, hiszen arra szükségünk van.” – mondta Gyulavári Kata, aki azt is hozzátette, hogy az alkalmazkodás a túléléshez kell, nem mindig merjük felvállalni, amit igazából tenni szeretnénk. Ezért higgyünk magunkban, legyünk elfogadóak. Mindannyian egyediek vagyunk. Nem kell másokkal összehasonlítani magunkat és versenyezni. Törekedjünk arra, hogy mindig abból a pillanatból hozzuk ki a legjobbat, amiben vagyunk.

A nap utolsó előadója Kovács József természetgyógyász volt, aki népi gyógymódokat osztott meg a jelenlévőkkel. Hangsúlyozta, hogy összetett, önellátó, önszabályozó mechanizmus a szervezet, amely hosszú ideig képes bennünket szolgálni, ha tisztítjuk, karbantartjuk.

Szükséges a máj, ízületek, vese, vér tisztítása. Ezekre ajánlott módszereket, amelyekről bővebben az első könyvében ír a természetgyógyász.

Aki nemcsak lélekben, hanem testben is szeretett volna felfrissülni, erre is módja volt. Az Ifjúsági Ház kistermében a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány jóvoltából hát-, kéz-, lábmasszázson lehetett részt venni, amellyel sokan éltek is a nap folyamán.

A kellő bizsergést, ellazulást követően a nagyterembe érkezvén számos kiállító portékáit, szolgáltatásait vehettük szemügyre.

Bio ételeket-, italokat kóstolhattunk, mézet vehettünk, megcsodálhattuk a gyógyító kristályok színességét, lehetett kapni az egészséggel kapcsolatos könyveket, láthattunk kozmetikai szereket, ásványokat, ezoterikus ajándéktárgyakat, ékszereket.

Részt vehettünk asztrológiai tanácsadáson, grafológushoz is fordulhattunk, aki kézírás alapján beszélt jellemünkről, minket meghatározó tulajdonságainkról. Részt vehettünk egészségügyi méréseken, csontsűrűség vizsgálaton, egyéni tanácsadásokon.

Lehetőség volt légzésfunkció,- vércukor-, koleszterin-, testzsír-, vérnyomás – mérésen is részt venni.  A Magyar Vöröskereszt Jászsági Szervezete pedig bemutatót tartott, melyben az életmentést követhettük lépésről lépésre.

A programok késő délután értek véget, miután mindenki feltöltődött, s megtalálta a test-lélek-szellem egységét önmagában…