Látogatóban a finn nagykövet

Először járt Jászberényben a Finn Köztársaság budapesti nagykövete, őexellenciája Pasi Tuominen és felesége, Marjut Kuokkanen március 9-én, hétfőn, hogy meglátogassa a finnországi Fortaco nagyvállalat helyi gyáregységét.
A magas rangú és respektábilis vendégeket Manasses Mihály vezérigazgató és Pentti Hallila kereskedelmi igazgató fogadta. Tuominen úr már harmadik éve tölti be hivatalát Magyarországon, és nagyköveti teendői között időt szorított az egyik legnagyobb magyarországi finn vállalat szemrevételezésére.
A program egy rövid prezentációval kezdődött, amely a Fortaco jelenlegi termékstruktúráját volt hivatott bemutatni, majd az üzemlátogatással folytatódott. Ezt követően a helyi történelemről és kultúráról beszélgettek, amelynek során a Fortaco vezetőinek lehetőségük nyílt elmondani, milyen egy finn vállalatként Magyarországon működni. 
Tuominen úr érdeklődött affelől is, hogy a jelenlegi szabályozás és jogi környezet hogyan érinti a Fortacót és milyen hatással van annak üzleti életére. Manasses vezérigazgató úr megosztotta a nagykövet úrral a magyar hatóságokkal kapcsolatos harmonikus együttműködés tapasztalatait, illetve felvázolta a jövőre vonatkozó üzletfejlesztési terveinek megvalósulási lehetőségeit. „Érdekes dolog diplomáciai kontextusban is értelmezni gazdasági tevékenységünket és ilyen szintre is kiterjeszteni a látókörünket” – értékelte Manasses úr a megbeszélések jelentőségét.
Az ebédet a Szikra Galériában költötték el, amely a gasztronómia és a vendégszeretet terén is öregbítette városunk hírnevét. Ehhez járult hozzá az alapító és tulajdonos Szikra István közvetlensége, aki az étkezést követően bemutatta a magángyűjteményét a vendégek számára. A kedves fogadtatás viszonzásra talált a nagykövet úrnál, aki meghívta a vendéglátó urakat egy budapesti kulturális rendezvényre, amelynek apropója, hogy idén 150 éve született Jean Sibelius finn zeneszerző és Akseli Gallen-Kallela finn festőművész.