Egyelőre kevés a szúnyog városunkban

Az országos szúnyoggyérítési program idén április 22-én indult, azóta folyamatosan zajlott a lárvák elleni biológiai védekezés. A hűvösebb időben a szúnyogok fejlődése lassú, így ez a módszer elegendő volt az ártalom megelőzésére. Az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt számos ideiglenes tenyészőhely alakult ki, amelyekben a meleg időjárás hatására a lárvákból rövid idő alatt kifejlődtek a szúnyogok.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját.

Városunkban a földi biológiai szúnyoglárva irtást június második hetére ütemezték. A permetezéses földi biológiai szúnyoglárva irtás kezelendő területei a Hűtőgépgyári lakótelep és az állatkert környezetében található vízgyülemek, pocsolyák, tenyésztőhelyek, mintegy 5-10 hektárnyi terület. A kezelt terület és a lakott övezet között 50 méteres védőtávolságot tartanak a szakemberek. A tenyészőhelyek kezelésére alkalmas biológiai készítmény kifejezetten a szúnyogfajok lárvái ellen fejlesztették ki. A vízzel hígított szert földi géppel juttatják ki a helyszínre.

A koronavírus járványra való tekintettel a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatában ideiglenes jelleggel november 10-ig újra engedélyezte a Deltasect plus rovarirtó koncentrátum biocid termékek légi úton való kijuttatását. A légi permetezésre városunkban terveink szerint legalább három alkalommal fog sor kerülni. Első alkalommal a jövő (a június 21-ével kezdődő) héten lehet légi gyérítés, a szúnyog-fertőzöttség függvényében. A légi irtást a földi melegködképzéssel kombinálva sokkal jobb eséllyel csökkenthető a vérszívók egyedszáma.

Jászberény város teljes belterületén, 527 hektáron, földi kémiai szúnyogirtás (imágóirtás) melegködképzéses eljárással történő tervezett első időpontja június 7–9. között volt, de a szakemberek véleménye szerint az egyelőre kevés egyedszám nem tette szükségessé a gyérítést. Hasonló a helyzet a június 16.17.18-ára tervezett munkák esetében, a jelzések alapján csak a legfertőzöttebb területeken; a „Hütőgépgyári lakótelepen”, illetve az állatkert környezetében várhatóak a munkák. A következő tervezett időpontok június 21.22.23., az időjárás és a fertőzöttség függvényében tartaléknapok június 28.29.30-án lesznek. A július második hetére, továbbá július 26–28. között és augusztus 9.10.11-ére tervezett időpontok a fertőzöttség kialakulása, az időjárás, illetve a városi rendezvények függvényében, illetve a légi irtás eredményessége függvényében változhatnak. A lakosságot a médián keresztül minden esetben előre értesíti a J.V.V. Nonprofit Zrt.

A központi gyérítés mellett a lakosság is sokat segíthet a szúnyogok elszaporodásának megakadályozásában. Bár a földi és légi kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat. A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a megszüntetése a tulajdonos, a terület használója/kezelője tudja elvégezni. Ez különösebb anyagi ráfordítást és vegyszerhasználatot nem igényel, a környezetre nézve nem káros.

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára.

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak után töltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

 

(Forrás: Országos Katasztrófavédelem, Nemzeti Népegészségügyi Központ, J.V.V. Nonprofit Zrt.) 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?