Vita a testületi ülésen

Március 11-én, szerdán Jászberény város képviselő-testülete rendes nyílt ülést tartott. A testület tizennégy taggal, így határozatképes létszámmal kezdte meg munkáját délután három órakor a Városháza nagytermében.

Napirend előtt Balogh Béla képviselő tett javaslatot napirendi pont befogadására a fogorvosi ügyelet tárgyalásáról. A javaslatot Szabó Tamás polgármester elutasította.

A tájékoztatók idején Bobák Zsolt élt a kérdezés lehetőségével. Kérdései a berényi kosárlabda sport jövőjére, továbbá a város 750 millió forintos adósságrendezésére vonatkoztak. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester kifejtette, hogy szponzorokat keresnek a kosárlabda csapat támogatásához, ugyanakkor elmondta, hogy a TAO-s rendszer továbbra is nyitott. Szabó Tamás hozzáfűzte, hogy a sport koncepció júniusban készül el, mely meghatározza az egyes sportágak városi szintű támogatását. A Dalkia-ügyre vonatkozólag a polgármester tájékoztatott, hogy a város 90 napos haladékot kért, a cég elvileg elfogadta a kérelmet, most az egyezség egyes pontjait fogalmazzák. A szerdai kormányülésnek szintén témája Jászberény adósságrendezése. Budai Lóránt képviselő a fogorvosi ügyelet helyzetére kérdezett rá. Szabó Tamás elmondta, hogy a fogorvosok vállalták az első fél évet, a Dalkia-ügy rendezését követően ismét visszatérnek majd a tárgyalásokhoz. Balogh Béla a Lakatos Istvánnal (megyei Térségfejlesztési és Külügyi Iroda) folytatott tárgyalások eredményéről érdeklődött az uniós források felhasználásának vonatkozásában, valamint a városkártyáról kért tájékoztatást. A polgármester válaszolt, és elmondta, hogy március végén indul egy gazdaságfejlesztő program, amely mentén megyei szinten 7,7 milliárdnyi volumenről egyeztettek. A városkártya kapcsán egyelőre tájékozódó ismeretgyűjtés folyik. Annyi már bizonyos, hogy az eszköz pénzbe kerül és pénzt is kell, hogy hozzon.

A tájékoztatók elhangzását követően a Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2014. évi tevékenységéről, valamint Jászberény város közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és feladatokról, megvalósulásukról hallhattunk beszámolókat, amelyekről előző számainkban írtunk, és még vissza is térünk részletekre.

Az ülés végén a felvilágosítás kérésének lehetőségét megragadva Balogh Béla érdeklődött, miként lehet tájékoztatni a nyilvánosságot a zárt üléseken elhangzottakról. Gottdiener Lajos jegyző hangsúlyozta, csak a döntés eredményéről kaphat tájékoztatást a lakosság egy jegyzői kontrollt követően. A továbbiakban Balogh Béla felvetette, hogy az 1990. előtt díszpolgárrá avatottak nevei is kapjanak helyet emléktáblán. Bobák Zsolt a Kürt utcai szeméthalom felelősének megtalálását kérte a várostól. Budai Lóránt felszólította a városatyákat, tegyék közzé vagyonnyilatkozatukat a város honlapján. Szabó Tamás tájékoztatott, hogy a testület nem hatóság, nem feladata a felelősök, elkövetők felderítése, valamint nincs jogköre kényszeríteni a képviselőtársakat vagyoni helyzetük közzétételére.