Sűrű lesz a program a könyvtárban

Az ősz utolsó napsütéses óráit kihasználva, szinte még nyári melegben beszélgettünk Nagy Nikolett könyvtárvezetővel az intézmény mindennapjairól, aktuális feladataikról, rendezvényeikről és közelgő jubileumukról.

Méltán lehetünk büszkék városunk könyvtárára, hiszen tavasszal jelesre vizsgázott a szakértői vizsgálat során. A jelentésben áll, hogy az intézményben példaértékű, színvonalas szakmai munka folyik, elhivatott és felelősségteljes szakemberek részvételével. Mindössze a könyvtári minőségbiztosítási rendszer kialakítására hívták fel a figyelmet, ami feltétele a Minősített Könyvtár cím elnyerésének. Milyen plusz munkával jár a teljes körű minőségbiztosítás bevezetése?
Igen, még tavasszal eldöntöttük, hogy elkezdjük a folyamatot a szakmai továbbfejlődés érdekében. A minőségbiztosításnak az a lényege, hogy a szolgáltatásaink színvonala növekedjen, használóink igényeinek még jobban meg tudjunk felelni és remélhetőleg minél több olvasót el tudjunk érni. Jelenleg a stratégiai tervezés zajlik, melyben az elkövetkezendő 3-5 évre fogalmazzuk meg célkitűzéseinket. Ebben a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázat is segít bennünket. Külső szakértő Vidra-Szabó Ferenc segíti munkánkat, aki havonta látogat el hozzánk. Az első feladatunk az volt, hogy megfogalmazzuk a jövőképet és a küldetésnyilatkozatot. Emellett nagyon fontos, hogy megismerjük a lakosság igényeit és a felhasználóink elégedettségét.

Milyen jellegű felmérést terveznek?
Elsőként a felhasználóinkat kérdezzük meg, hogy a szolgáltatásainkkal mennyire elégedettek. Ez az elégedettségi mérés. Október elsejétől állnak rendelkezésre könyvtárunkban a kérdőívek a következő napokon: október 1-jén, 2-án, 6-án, 8-án, 16-án, 17-én, 19-én, 20-án, 26-án és 31-én. A próbalekérdezéseken kiderült, hogy mindössze tíz percet vesz igénybe a kitöltése. Ez nem nagy fáradtság az olvasóknak, nekünk viszont nagy segítség, ugyanis a következő évek munkamenetét ez alapján állíthatjuk össze. A kérdőíveket december 4-ig szeretnénk kiértékelni, és ennek az eredményét közzé is tesszük majd.

Ha már szó esett a fejlesztésről, idén is bevezettek egy újítást a könyvek beszerzése területén.
Régebben is figyeltünk olvasóink igényeire, de idén még tudatosabban. A legtöbb esetben a kívánságokat felírjuk és igyekszünk a keresett műveket beszerezni. Augusztusig 269 kérés érkezett könyvtárunkhoz, ezekből 213-at már teljesítettünk.

Milyen témájú könyveket keresnek leginkább?
Teljesen változó. Van, aki szakirodalmat, de a nagy többség szépirodalmat, sikerkönyvet keres nálunk.

Aki megfordult a napokban a gyermek részlegen, láthatta, hogy valami megváltozott.
A nyár folyamán közel tízezer könyvet leselejteztünk, köztük gyerekkönyveket is. Így szabadult fel egy tér a gyermekkönyvtárban, melyet szeretnénk a legkisebbeknek berendezni. Terveink közt szerepel, hogy Kicsik  (B)irodalma felirattal kaput készíttetünk a bejáratához és szőnyeggel borítjuk a padlót, babzsákokon és színes párnákon olvashatnak, hancúrozhatnak majd a gyermekek.

A könyvtári munka és a minőségbiztosítás bevezetése mellett hamarosan itt van a könyvtári hét is.
Október 5-től, hétfőtől szombatig beiratkozási akcióval várjuk az érdeklődőket, de lesz könyvturkáló is használt- és a polcokról már végleg levett könyvekből. Könyvtárunk közösségi oldalán Szelfizz könyvvel! felhívást tettünk közzé, ahol a legtöbb like-ot gyűjtők selfie-bottal és könyvutalvánnyal lehetnek gazdagabbak. Hétfőn délelőtt Praznovszky Mihály tart rendhagyó irodalom órát, majd Napi Jókai címmel nyílik kiállítás a galérián, Porpáczy Zoltán tipográfus plakátjaival. Két eseményt a nagy érdeklődés miatt a Déryné Rendezvényházban szervezünk. Pénteken dr. Belső Nóra pszichiáter lesz az Olvass a lelki egészségedért sorozatunk vendége, szombaton pedig a Szabó T. Anna – Dragomán György íróházaspár tart irodalmi estet.

Ráadásul nagy ünnepre is készülnek idén.
November 21-én lesz 10 éve, hogy az új könyvtár megnyitotta kapuit az olvasóközönség előtt.  Egész napos ünnepre készülünk, meglepetésekkel. Addigra szeretnénk elkészülni a gyermekrészleggel is.