Éledezik a piac?

A gazdasági válságot követően 2014-től országos viszonylatban élénkülés jelei tapasztalhatók az ingatlanpiacon. A szakma képviselőinél érdeklődtünk, régiónkban mennyire érzékelhető a piac fellendülése.
Rékasi Richárd a Duna House ingatlanközvetítő hálózat helyi képviselője. Véleménye szerint a régióban tapasztalható lakásvásárlási kedv az utóbbi évekhez képest enyhe élénkülést mutat ugyan, de nem képezi le teljes mértékben a nagyvárosokra jellemző tendenciát.
A média közvetítése szerint az ingatlanpiac stabil növekedési pályára állt. Ön mint értékesítési vezető hogyan látja, valóban élénkülést tapasztaltak az utóbbi hónapokban?
A gazdasági válság hozadékaként néhány évre drasztikusan visszaesett az ingatlanpiac. Míg a válságot megelőző években 250.000 eladott ingatlan szerepelt a magyarországi ingatlanpiacon, ahhoz képest utóbbi években 80.000-90.000-re esett vissza az adásvételek száma. A válság óta a tavaly sikerült ismét 100.000 fölé emelni az eladási számot idehaza. Ez növekedést mutat ugyan, de még nagyon messze van attól az állapottól, ahonnan indultunk. Ezért kell óvatosan fogalmaznunk. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az ingatlanpiacon élénkülés tapasztalható, én inkább – a vevőink szándékait ismerve – némely jellemzően keresett ingatlantípus vonatkozásában minimális kereslet-növekedést látok. Ez azonban kétségtelenül a piac elmozdulását jelenti.
Ez az elmozdulás jellemzi a mi térségünket, vagy nálunk továbbra is stagnál a piac?
Az elmúlt év őszétől történt egy pozitív irányú változás. Egy olyan vásárlói réteg jelent meg, mely a válság óta megduplázta a forgalmat. Ezt az igényt irodánk az év végéig tökéletesen ki is tudta elégíteni. Jelen pillanatban többszáz eladó ingatlanunk van a jászberényi irodánkban és nagyon komoly regisztrált vevői réteggel rendelkezünk, akik számára folyamatosan keressük az ideális ingatlant. Ehhez jó árfekvésű és egyéb szempontokból is előnyös ingatlanokra van szükség, amelyeknek javarészét a közelmúltban eladtuk. A jelenleg tapasztalható stagnálást követően számítunk a piac tavaszi élénkülésére.
Mi lehet a megtorpanás oka?
Egyrészt tapasztalható egyfajta kivárás, mely például a változó törvényekre és a kínálat változására fókuszál. Mára eltűntek a kedvező árú ingatlanok. 
Sok esetben a piac szereplői újra kivárnak. Mindemellett nagyon sok eladó keres fel azzal a szándékkal, hogy az élénkülésen felbuzdulva emeljünk az ingatlan árán, ami sajnos hátráltatja az esetleges eladás lehetőségét a piac növekedésének valós hiánya okán. Így aztán, ha növeljük az ingatlanok értékét, akkor elveszítjük az eladás egyébként valós esélyét. Míg Budapestre igaz, hogy olyan befektetői réteg érkezett, akár külföldről is, mely hajlandó többet fizetni, itt ez nem jellemző. 
Milyen típusú ingatlanokat keresnek a vevők?
Általánosságban a kétszobás panellakások a legkeresettebbek, amelyek ára – annak színvonalától függően – akár 130.000,- Ft/m2 ártól indul, de eladtunk jónéhány magasabb árfekvésű házat is, valamint továbbra is keresik az újépítésű ingatlanokat. Új sorházra például azonnal találunk vevőt. A friss házasok inkább a kislakásokat részesítik előnyben, a középkorúak, ahol már gyerekek is gyarapítják a családot, inkább 15-25 milliós ingatlanokat vagy újépítésű házakat keresnek. Lassan ismét növekszik a telekeladás is, valamint felújításra váró 8-10 milliós kockaházakat is jószerivel keresnek. Érdekes továbbá, hogy a tanyákra, erdőkre, szántóföldekre fellendülő kereslet mutatkozik.
Az irodájuk milyen szolgáltatásokat tud nyújtani a tranzakciókban?
Mindenek előtt biztonságot nyújt eladónak és vevőnek egyaránt. A hiteltanácsadás, a jogi tanácsadás, banki ügyintézés, adás-vételi papírok előkészítése szintén az ingyenesen igénybevehető szolgáltatásaink közé tartoznak, amennyiben az ügyfél minket bíz meg a feladattal. A széles vevőkör és a piacon található választék adatbázisunkban gyorsan egymásra talál. Mindemellett nagyon fontos megemlítenem ismét azt a biztonságot, amely az általunk menedzselt ügyleteket jellemzi, ami szerint nálunk csak minden szempontból ellenőrzött ingatlanok és vevők szerepelnek a nyilvántartásban.
Konkrétan az önök vállalkozását hogyan érintette a válság? 
Érdekes tapasztalat, hogy a válság óta cégünk folyamatos növekedésről számol be, így valójában csökkenő piacon érünk el folyamatosan növekvő tranzakciószámot. Az élénkülés annak köszönhető, hogy a recesszió hatására nagyon sok ingatlan vált eladóvá, amelyek eladásánál hatékonyan kizárólag közvetítő tud segíteni. A cég rendelkezett olyan potenciális vevőkörrel, mely lehetővé tette a kereslet és a kínálat gyors és hatékony találkozását. A ház és lakás árak jelentősen lecsökkentek, ennek hatására törvényszerűen fellendült egyfajta befektetői kedv is.
Országos viszonylatban minek köszönhető a pozitív elmozdulás? 
Újra megjelentek a piacon az első lakást vásárlók. 2014-től soha nem látott alacsony jegybanki alapkamat jelent meg a piacon, és ennek köszönhetően újra tapasztalható igen komoly hitelfelvételi hajlandóság. A kormányzati szándéknak megfelelően a bankok olyan törvényi keretek között működnek – például fair bank, etikai kódex –, mely bizalmat feltételez hitelintézet és felhasználó között. Ez kétségtelenül javítani fogja az ingatlanpiaci számokat.
Mi adhat okot a további bizakodásra? A kormány milyen intézkedésekkel támogatja az ingatlanpiacot?
Egyrészt továbbra is alacsony marad az alapkamat, alacsony kamatkörnyezetben pedig növekedni fog a kihelyezett hitelek száma. Az ügyfelek védelmének érdekében a banki szabályozás átrendeződött. A devizahitelek forintosítása szintén óriási segítség. Másrészt 2015. július 1-jétől életbe lép a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, mely valójában az „új szocpol – illetve félszocpol” lesz. Újdonságként jelentkezik, hogy a kedvezményt a használt lakásokra is kiterjesztik. Igaz, hogy nem veheti mindenki igénybe, de az elmozdulást mindenképp segíti. Nagy valószínűséggel a CSOK beépül majd az ingatlanárba, így elemzők szerint minimális árnövekedés várható a jövőben, de ezzel együtt várhatóan a kínálat is bővülni fog. Úgy gondolom, hogy biztosan tartható lesz a 2014-es növekedési hullám, de ez nem feltétlenül jelent drasztikus forgalom-növekedést. Érezzük, hogy éledezik a piac, de még hosszú évek kellenek ahhoz, hogy akár megközelítsük a válság előtti számokat.