Tőlünk rajtolt a Tour de Hongrie

Minden többnapos országúti körverseny tömegeket tud megmozgatni, akár helyszíni nézőkről, akár tévénézőkről van szó. Jászberényben is több százan voltak kíváncsiak a legnagyobb hazai kerékpáros körverseny – a Tour de Hongrie – rajtjára július 2-án. Nyolcvanhat profi biciklis indult az utolsó szakasz megtételére a budapesti célig.

Azok közé tartozom, akik kedvelik a kerékpársportot, tekerem is a pedált országúton és terepen egyaránt. Így vastag betűs bejegyzésként került a naptárba július első vasárnapja, mikor még télen kiderült, újra Tour de Hongrie rajthelyszín lesz Jászberény.

Járt már itt a Tour kétszer is még a kétezres évek legelején, mikor újjáélesztették a körversenyt. Emlékszem, önkéntesként segítettük akkor a rendezőket, pakoltuk a kordonokat, kötöztük a molinókat, állítottuk a sátrakat és a célkaput. Másfél évtizedes történet az már… 2017 nyarán a 38. Tour de Hongrie Szombathelyen rajtolt, a tévében nyomon követhettem a mezőnyverseny történéseit, így izgatottan vártam, hogy személyesen is láthassam a híradásokban szereplő kerekeseket.

Vasárnap déltájban kezdték benépesíteni a Lehel vezér teret a szponzori feliratokkal, logókkal díszített színes csapatbuszok és hasonló köntösbe öltöztetett kísérőautók, tetejükön a különböző márkájú, bámulatos technikával szerelt kerékpárcsodákkal. A tér sarkában egy világháborús katonai kerékpár, történelmi darab, teljes málhával szerelve vonzotta a tekinteteket. Így a cserkészek jóvoltából múlt és jelen egy időben volt látható.

Nézelődtem. Fotóztam a csapatbuszok árnyékában lazító versenyzőket, a szakaszra való felkészülés pillanatait, az egyedi kerékpárokat. De nemcsak én voltam így ezzel, kicsik és nagyobbak, szülők és nagyszülők egyaránt kíváncsiak voltak testközelből a profi kerékpárosokra.

A zsűri autói közelében összefutottam Eisenkrammer Károllyal, a verseny főszervezőjével, akivel régi ismerősök vagyunk még a hegyikerékpáros versenypályákról.

Milyen volt eddig a verseny? – kérdeztem tőle.
Kemény napokon vagyunk túl. Nagyon szeles volt a prológunk, volt viharos napunk, amikor félbe kellett szakítani a versenyt, majd rengeteg bukás történt az esőáztatta Siófokon. Eléggé stresszes volt az első két komolyabb, hosszabb nap. Aztán nagyon szép körpályás befutóval érkeztünk Cegléd főterére, tegnap pedig Miskolcon a sportág ünnepe volt a király etap, varázslatos verseny zajlott le a Bükk emelkedőin.

Hogy állnak a magyar versenyzők?
Sikeresen, hiszen Peak Barnabás nagyon fiatal kerekes, második helyen áll a versenyben, az elmúlt öt nap alapján. Remélhetőleg sikerül megőrizni helyét az üldözőkkel szemben az utolsó szakaszon, és dobogóra állhat az összetettben.

Beszélek Peak Barnabással is – gondoltam –, és elindultam megkeresni a Kontent-DKSI depóját. Barnát éppen gyúrták, Árvai Attila csapatfőnököt kérdezhettem csak.

Feszültnek látszott Barnabás a gyúrás alatt…
Nagy a tét, és nagyon fiatal még, 19 éves. Akár még a sárga trikó is lehetséges, hiszen két másodperc hátránnyal második csak. Ezért is kérte, ne készüljön vele interjú!

Milyen esélyei vannak?
A mezőnybefutó kedvezhet neki, és remélhetőleg más magyar csapatok versenyzői is segítik pozíciójának megtartását. Abszolút nem ideges, készül és koncentrál a versenyre. Reméljük a legjobbakat.

Közben Lehel vezér szobra mellett Hegedűs Laci triál világbajnok és csapata fantasztikus hangulatú show-ján ámulhattunk. Bakó Ricsivel kiegészülve hihetetlen ugrásokat mutattak be speciális bringáikon. A legkisebbek futó bringákkal versenghettek ajándékokért, de mivel nem volt mindenkinek kéznél a bicaja, gyorsan egy rövid futóversenyt is elindítottak.

A rajt előtt egy órával kezdetét vette a csapatok és versenyzők bemutatása, az aláírási ceremónia. Minden csapatot külön szólítottak a Városháza előtti pódiumra, a versenyzők itt regisztráltak be az aznapi szakaszra. Szépen felépítették a műsort, néhány ismertető szó a csapatokról, rövid interjú a kiemelt trikók tulajdonosaival – a hangulatra nem lehetett panasz. A kerékpárosoknak napi versenyrutin a procedúra, így sokat mosolyogtak és integettek a közönség felé.

A rajtkapu mögött már gyülekeztek a versenyzők. Szabó Tamás polgármester utolsó instrukciókat kapta a versenyigazgatótól a rajt protokollról, de két rövid kérdésemre még válaszolt.

Mit jelent a város számára, hogy a hazai legnagyobb kerékpáros körverseny záró etapja a főtérről rajtol?
Alföldi kisváros vagyunk, rengetegen kerékpároznak a hétköznapokban. Közelebb is van az emberekhez, hiszen itt bárki kerékpárra pattanhat, ez lehetséges és szükséges is. A szabadidő hasznos eltöltéséhez, illetve a turizmus fejlesztéséhez is – ami töretlen elképzelésünk –, kiváló eszköz lehet a kerékpár. Mindezeknek legjobb propagandája ez az esemény.

A város felajánlott egy díjat is. Ki kaphatja majd meg?
Ez egy tiszteletdíj. Az a legfiatalabb 23 év alatti versenyző veheti át a budapesti célban, aki a magyarok közül a legjobb helyezést éri el az összetettben.

A teljes mezőny a rajtkapu mögött tömörült, elöl az összetettben, a pontversenyben, a hegyi hajrákban és a legfiatalabbak között vezető helyen álló kerekesek, sorrendben a sárga, zöld, piros, fehér trikósok. A zsűri elnöke őket személyesen mutatta be a szakaszt elindító Szabó Tamás polgármesternek, akinek a kezében már ott volt a start zászló. A mezőny Jászberényből stílszerűen szarukürtök hangjára indult útjára, a Kürt íjászai hagyományőrző csoport jóvoltából. A zsűri autóból megadták a jelet, lendült a zászló, szóltak a kürtök, tapsolt a közönség. A kerekesek lassú rajtban, ami azért elég tempós haladás, nekivágtak az utolsó szakasznak, mögöttük a kísérő autók a tartalék bicajokkal. Útjuk kifelé a városból tapsoló és biztató szavakat kiabáló szurkolók csoportjai mellett haladt el. Majd elérték a 32-es utat, és Hatvan irányába tekertek tovább. A lassú rajt, a Monostori út vasúti átjárója utáni egyenesben ért véget, innét rákapcsolt a mezőny, hogy két és fél óra tekerés után befusson a célba, a Hősök terére.

Ott aztán gazdájára talált a város által felajánlott díj is, amit Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester az eredményhirdetésen adott át Peak Barnabásnak. Neki sikerült megtartania az összetett versenyben második helyezését, tehát a legjobb eredményt érte el a 38. Tour-on, és a legfiatalabb is volt a magyarok között.

A magyar kerékpáros körverseny utolsó szakaszát tévében követtem végig a befutóig. Ismerős útvonal volt, sokat tekertem arra már én is. A célbaérés más élmény, talán legközelebb ilyen helyszín lehetünk. Kerékpár közvetítésből pedig nem lesz hiány, hiszen szombaton indult útjára a legendás Tour de France.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?