Jászberényi lány a Softball Európa-bajnokságon

Úgy tűnik, hogy Jászberény sportja kifogyhatatlan a tehetségekből. Az elmúlt hetekben is nem egy ifjú tehetség sikeréről adtunk számot – birkózás, kosárlabda, röplabda, karate -, s most a softball került előtérbe. Kovács Balázs, a Jászberényi Baseball és Softball Club vezetője tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy Német Hanna az U-18-as magyar softball válogatott tagjaként a Prágában rendezett Európa-bajnokságon szerepelt.

A jászberényi baseball csapat mindig büszke volt, hogy kiemelkedő játékosai rendre meghívást kapnak a magyar válogatottba. Ezúttal sem történt másként, hiszen a csapatból Német Hanna húzhatott címeres mezt az U18-as softball válogatott tagjaként a Csehországban, Prágában megrendezett Európa-bajnokságon. A jászberényi lányok az idei évben a baseball mellett a női, softball bajnokságban is szerepeltek, a budapesti Hungarian Astros csapatával együttműködve. Az Astrosos lányok közül még Papacsek-Glózik Zia és Rácz Dorka is részt vehetett az EB-n, Papacsek Éva pedig az edzői stáb tagja volt.

A magyar csapat a D-csoportban kezdte a mérkőzéseket. Az előzetes mérlegelések alapján jobb helyezésre számított az edzői stáb, azonban egy visszalépés miatt átrendeződtek a csoportok és igen komoly ellenfelekkel kerültek össze a lányok: Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország, Németország volt az ellenfél. Győzelmet nem sikerült szerezni, így a D-csoport ötödik helyén végzett a csapat. Hogy az ellenfelek milyen erősségűek voltak, azt jól jelzi, hogy a végelszámolásnál a 3., az 5., a 9. és a 10., helyen végeztek.

A helyosztó körben a magyar lányok a17-20. helyekért játszottak Dánia, Finnország és Szlovákia társaságában. A csapat a kezdeti nehézségek ellenére hatalmasat küzdött, s mindhárom mérkőzésen hátrányból sikerült fordítani és megtartani a vezetést. Az utolsó három napon tehát három magyar győzelem született az Európa-bajnokságon, s így a 17. helyen zárta a válogatott az EB-t. U18-as softball Európa-bajnokságon végül címvédésre került sor, Csehország magabiztosan győzte le Olaszország csapatát a döntőben.

Rövid interjú Hannával

Mióta baseballozol/softballozol?

Unokatestvérem hatására 2017-ben kezdtem.

Hogyan kerültél a válogatott közelébe?

A szövetség válogató próbajátékot hirdetett, én pedig célul tűztem ki, hogy bejutok a csapatba, s így is történt.

Hogyan zajlott a válogatott felkészülése?

Egészen korán, már februárban, először a válogató edzések keretében készült a csapat. Később keretszűkítés volt, s végül 14 játékos utazhatott az Eb-re.. Volt néhány felkészülési mérkőzésünk is.

Jászberényből csak egyedül, illetve az Astrosból hárman a keretbe kerületek. Hogyan sikerült összeszokni a csapat többi tagjával?

A bajnokságban viszonylag sokat találkoztunk a többiekkel, és bár lehetett volna picit több közös felkészülés, végül egészen jól megismertük egymás játékát.

Hogy éreztétek magatokat az Eb alatt?

A csoportmeccsek nagyon nehezek voltak. Papírforma szerint mindenki jobb volt nálunk, de megtettünk mindent, ami tőlünk telt. A helyosztókon már felszabadultan játszottunk és három győzelemmel zártuk az EB-t.

Hogyan látod a jövőt? Elképzelhető, hogy leszel még válogatott?

Jövőre U22-es Eb lesz. Bár nehezebb a keretbe jutás, meg fogom próbálni. Remélem az edzők is számolnak velem, bízom benne sikerülni fog.

 

fotó: wbsceurope

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?